Orban si Basescu vor sa demita Guvernul prin motiune de cenzura: Cu sau fara succes, e un gest obligatoriu

Sambata, 08 Septembrie 2018, ora 14:06
5626 citiri
Orban si Basescu vor sa demita Guvernul prin motiune de cenzura: Cu sau fara succes, e un gest obligatoriu
Foto: colaj Ziare.com

Presedintele PNL, Ludovic Orban, afirma ca principalul obiectiv al liberalilor in sesiunea de toamna a Parlamentului este demiterea Guvernului Dancila printr-o motiune de cenzura, avand deja discutii cu liderii USR si PMP.

De altfel, si fostul presedintele Traian Basescu este de parere ca o motiune de cenzura trebuie depusa urgent, indiferent daca are sau nu succes.

Orban vrea sa stranga voturile

Orban enumera o serie de motive pentru care este necesara o motiune de cenzura, printre care interventia jandarmilor la protestul din 10 august, prabusirea economiei si "jefuirea autoritatilor locale".

"PNL si-a stabilit ca principal obiectiv pentru actuala sesiune parlamentara demiterea Guvernului prin motiune de cenzura pentru a pune punct dominatiei lui Dragnea si a clanului din jurul lui Dragnea. Am luat legatura cu colegii din opozitie, inclusiv cu presedintele partidului (PMP - n.r.), domnul Tomac. Vom avea discutii mai aprofundate incepand de saptamana viitoare, vom face o analiza foarte serioasa pentru ca stiti foarte bine ca pe parcursul unei sesiuni parlamentare opozitia nu poate sa depuna decat o singura motiune de cenzura.

Avem un singur glonte pe teava si acest glonte nu trebuie irosit trebuie sa depunem motiunea de cenzura in momentul cel mai potrivit care ne poate permite sa adunam voturile necesare pentru demiterea Guvernului", a declarat Orban, la scoala de Vara a TNL, intrebat cum vede faptul ca Traian Basescu a spus ca PNL si USR nu au aratat sustinere pentru motiunea de cenzura a PMP impotriva Guvernului.

De asemenea, Orban a explicat ca PNL are o serie lunga de argumente pentru a sustine o motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila, printre care si interventia brutala a Jandarmeriei la protestul din 10 august.

"Avem o lunga lista de argumente de la interventia brutala, specifica unui regim totalitar impotriva manifestantilor pasnici de la mitingul din 10 august, prabusirea economica, dezastrul bugetar pe care l-au provocat, disfunctionalitatile majore din toate sistemele publice, distrugerea oricarui proiect de investitii, jefuirea autoritatilor locale, jefuirea companiilor de stat, avem sute de argumente pentru a sustine aceasta motiune de cenzura", a mai precizat liderul PNL.

Basescu nu mai vrea sa astepte

Fostul presedinte Traian Basescu a spus vineri ca a fost surprins de faptul ca PNL si USR nu au vrut sa semneze motiunea de cenzura a PMP impotriva Guvernului, momentul fiind unul bun, in contextul in care "votantului PSD i se ia porcul din curte".

Sambata, el a revenit cu o postare pe Facebook pe acest subiect.

"Motiune de cenzura acum! Cu sau fara succes, motiunea de cenzura este un gest politic obligatoriu. Opozitia are nevoie acuta de o reactie institutionala de delimitare fata de dezastrul Dragnea - Dancila - Tariceanu", a scris Basescu pe pagina sa de Facebook.

Fostul sef al statului spune ca "argumente pe care le vad si le simt oamenii" pentru motiunea de cenzura sunt: criza pestei procine, violentele de la protestul din 10 august, schimbarea Guvernului inainte de preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre Romania si criza din interiorul PSD.

"Criza pestei porcine africane care afecteaza grav milioane de gospodarii din mediul rural, dar si industria alimentara si care nu a fost prevenita conform recomandarilor Comisiei Europene din Februarie 2017 si in plus este gestionata cu deplina incompetenta de catre Guvern. Interventia supradimensionata a fortelor de ordine impotriva manifestantilor pasnici din Piata Victoriei la 10 August si incercarile repetate ale oficialilor de a dezinforma opinia publica asupra desfasurarii evenimentelor.

Nevoia imperioasa a inlocuirii incompetentului guvern Dancila, premergator preluarii presedentiei rotative a UE. Criza importanta din interiorul PSD, situatiei in care buna guvernare nu este o prioritate in raport cu batalia pentru putere din interiorul partidului de guvernamant", se arata in argumentele lui Traian Basescu.

Basescu spune ca, daca opozitia nu reactioneza acum, nu au cum sa pretinda respectul electoratului, iar daca Victor Ponta, grupul minoritatilor si UDMR sustin in continuare Guvernul, trebuie sa isi asume politic acest lucru.

"Daca in aceste conditii partidele din opozitie nu reactioneaza solidar si rapid prin depunerea unei motiuni de cenzura impotriva guvernului Dancila, nu au cum sa pretinda respectul electoratului si blazonul de alternativa la guvernarea PSD - ALDE. Iar daca UDMR, Ponta si minoritatile vor sustine guvernul, nu le ramane decat sa-si asume politic, alaturi de Dragnea, Dancila, Daea, Carmen Dan, Tariceanu, Firea etc. si pesta porcina, si violentele din 10 August si compromiterea presedentiei UE in mandatul Romaniei. Sper ca nici un partid de opozitie nu va sustine tacit Guvernul PSD - ALDE prin inactiune institutionala de delimitare fata de Guvernul Dancila si alianta PSD - ALDE", a incheiat fostul presedinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Traian Basescu motiune cenzura Guvern Dancila, #Ludovic Orban motiune cenzura guvern Dancila , #guvern