Ordonanta care il face pe Toni Grebla interimar la orice minister, publicata in Monitorul Oficial. Ce prevede

Joi, 12 Septembrie 2019, ora 23:35
4809 citiri
Ordonanta care il face pe Toni Grebla interimar la orice minister, publicata in Monitorul Oficial. Ce prevede

OUG pentru modificarea Codului administrativ, prin care secretarii din cadrul Guvernului au calitatea de ordonator de credite pe perioada vacantei functiei de ministru a fost publicata in Monitorul Oficial.

Redam integral textul Ordonantei de urgenta pentru completarea art. 61 alin (2) din ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ:

"Avand in vedere faptul ca practica recenta a generat un blocaj in functionarea ministerelor si, implicit, a Guvernului prin nefinalizarea procedurii de constatare a vacantei functiei de ministru si numire a unui nou ministru, luand in considerare faptul ca la nivelul a trei ministere portofoliile de ministru nu sunt ocupate, ceea ce conduce la blocarea activitattii acestor institutii, precum si a organelor de specialitate din subordinea acestora, cu impact negatic asupra cetatenilor si mediului de afaceri,

tinand seama de faptul ca neadoptarea acestor masuri in regim de urgenta garanteaza unele urmari cu impact negativ cu privire la activitatea acestor ministere, cum ar fi neachitarea drepturilor salariale ale angajatilor, nerespectarea obligatiilor financiare prevazute in contracte cu operatori economice, inclusiv neplata facturilor, nerealizarea rambursarilor si a platilor aferente implementarii proiectelor cu finantare europeana/internationala, situatii de natura a determina acumularea unor penalitati, generarea unor actiuni in justitie pentru neindeplinirea unor obligatii ale acestor ministere, rezilierea unor contracte necesare bunei functionari a acestora,

pentru evitarea unor disfunctionalitati majore pentru administratia publica si preintampinarea aparitiei pe viitor a unor situatii similare este imperios necesara crearea unor prevederi legale care sa remedieze aceste situatii, prin consolidarea atributiilor secretarului general al ministerului, inalt functionar public cu rol de a asigura continuitatea activitatii ministerului, care, in situatia vacantei functiei de ministru sau pe perioada in care ministrus se afla in imposibilitatea exercitarii atributiilor, dobandeste atributia de ordonator principal de credite.

In temeiul art 115 (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Articol unic- La articolul 61 (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 555 din 5 iulie 2019, dupa litera c. se introduce o noua litera, litera c.1, cu urmatorul cuprins:

c.1) indeplineste, prin exceptie de la prevederile articolului 56 (1) litera d calitatea de ordonator principal de credite, pe perioada vacantei functiei de ministru sau in situatia in care aceasta se afla in imposibilitatea absoluta a exercitarii atributiilor".

Dancila motivase luni ca acest act normativ are ca scop deblocarea Guvernului in urma refuzului presedintelui Klaus Iohannis de a numi interimari.

"Pentru deblocarea acestei situatii vom adopta o hotarare de Guvern prin care vom transfera de la Ministerul pentru relatia cu Parlamentul catre secretariatul general al Guvernului avizarea privind oportunitatea emiterii OUG in sensul motivarii situatiei exceptionale asa cum cere legislatia. Este o masura fireasca avand in vedere ca oportunitatea emiterii actelor normative apartine Guvernului in ansamblul sau, iar acest aviz poate fi dat de catre Secretariatul General al Guvernului.

De altfel acest atribut a apartinut in trecut unui departament aflat in subordinea aparatului de lucru al Guvernului. Am spus de nenumarate ori ca vom face tot ce ne sta in putinta pentru a asigura stabilitatea guvernamentala sa ne asiguram ca oamenii isi primesc drepturile si nu au de suferit. Asa vom face pentru ca romanii nu merita sa fie sacrificati de interesele de campanie ale candidatului Klaus Iohannis", a spus Dancila la inceputul sedintei de Guvern.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...