Parodia umilitoare. Multumim, Klaus Iohannis!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 12:23
42321 citiri
Parodia umilitoare. Multumim, Klaus Iohannis!

Guvernul Dancila este o parodie umilitoare pentru Romania. Este singura mea concluzie dupa ziua investirii Cabinetului Dancila. N-am vazut niciodata o colectie mai sinistra de incompetenti si agramati voiosi.

Cum sa ai la Educatie un ministru pentru care gramatica limbii romane e sport extrem si care face apologia plagiatului? Cum sa ai un ministru al Economiei timorat pana la lesin de propria inconsistenta? Cum sa ai un ministru al Energiei care face teoria becului aprins? Cum sa ai un premier care refuza categoric sa raspunda la orice intrebare concreta care reclama un raspuns concret?

Cum sa ai un program de guvernare fara niciun termen precis si plin de cifre scoase din burta? De ce 350 de km de autostrada si nu 375 de km? Sau 250? Nimic nu este explicat, fundamentat, nimic nu are consistenta, totul e insailat si aproximativ, populist pana la gretos.

Guvernul Dancila este rezultatul impartirii prazii numita Romania intre baronii cu care Liviu Dragnea a fost nevoit sa partajeze puterea in schimbul evacuarii lui Mihai Tudose si acceptarii Vioricai Dancila. Fiecare si-a luat in primire feuda unde si-a instalat marioneta pe unicul criteriu al obedientei.

Poza cu actualul ministru al Economiei tinanadu-i umil umbrela dlui Arsene, acum in puscarie pentru 30 zile, este emblematica.

Iar Liviu Dragnea a capatat premierul perfect care nu ii va iesi din cuvant si care va fi, nu ma indoiesc, dispus sa emita orice ordonanta impotriva Justitiei fara sa cracneasca, indiferent de reactia externa si a strazii.

La ceremonia de depunerea a juramantului, presedintele Iohannis si-a dat silinta sa se arate cat mai rece cu acest guvern, sa se distanteze cat mai mult de caricatura pe mana caruia a incaput Romania. A incercat chiar un discurs critic, o inventariere, corecta si plata, a esecurilor PSD si o trasare a liniei rosii care nu trebuie trecuta - independenta Justitiei.

Nu a spus nimic din ce nu stiam. A vorbit ca un analist politic contemplativ, nu ca un presedinte cu 6 milioane de voturi in spate, voturi ale unor oameni care de la el, nu de la Liviu Dragnea, aveau asteptarea sa apere aceasta tara si viitorul ei.

Prea tarziu si prea putin. Discursul acesta ar fi trebuit sa fie cel care sa insoteasca respingerea Vioricai Dancila si solicitarea catre majoritate sa vina, tot ea, ca alta nu exista, cu o propunere consistenta care sa vadeasca o minima capacitate de a gestiona Romania.

Presedintele nu ar fi trebuit decat sa fie consecvent cu acel Klaus Iohannis care in decembrie 2016 spunea: "premierul trebuie sa fie o persoana care ma convinge ca are capacitatea sa conduca un Guvern". Si cu acel Klaus Iohannis care a respins-o pe Sevil Shhaideh tocmai pentru ca Liviu Dragnea sa nu devina de facto premier.

Presedintele poate sa stea linistit, topaiala guvernamentala va inceta, dupa cum a cerut, dar nu pentru ca a cerut. Daca fiecare baron isi va respecta limitele feudei si va primi independenta sa o mulga linistit, nu am nicio indoiala ca dna Dancila nu se va misca din scaun vreme de 3 ani.

Da, probabil ca scopul pe care il urmareste, si anume erodarea grava a PSD intr-o guvernare lamentabila care sa-l descalifice pentru prezidentiale, astfel incat sa nu aiba adversar in 2019, va fi in buna masura atins. Dar cu un pret imens pentru Romania si pentru fiecare cetatean al ei care va suporta prestatia acestui guvern si consecintele conflictului cu Bruxelles si Washington. Adica un pret la care un sef de stat nu ar fi trebuit sa consimta niciodata.

Cat despre linia rosie, ea a fost demult trecuta. PSD este intr-o ofensiva teribila careia ii lipsea pana acum doar componenta guvernamentala. Dupa OUG 13 nici Sorin Grindeanu si nici Mihai Tudose nu au mai acceptat sa faca parte din plutonul de executie a statului de drept.

De exemplu, Mihai Tudose nu a promovat Legile Justitiei ca initiativa a Guvernului, nu a sesizat la CCR conflictul Belina, iar Tudorel Toader, dincolo de toate voltele si fentele lui, nu a cerut revocarea dnei Kovesi.

Asta a tinut cat de cat linia rosie. Dar acum, cu Viorica Dancila cu carnetul de ordonante in poseta, acest ultim argument e praf si nu am nici cea mai mica indoiala ca ofensiva cea mai mare va porni, indiferent care va fi reactia externa. Intre puscarie si statutul euroatlantic al Romaniei nu cred ca exista penal care sa aleaga Romania.

Daca tinea cu dintii de linia rosie, presedintele ar fi trebuit sa lupte cu toate armele si din toate puterile pentru ca Liviu Dragnea sa nu-si capete premierul dupa care tanjeste de un an de zile. Asa, ma lasa rece faptul ca dl Iohannis a bifat batos un discurs moralizator care nu conteaza decat pentru pansarea dezamagirii celor care vor sa se mai lase amagiti.

Cu Guvernul Dancila, Romania intra sub o zodie rea, a umilintei si suferintei. O vreme vom rade, nu ma indoiesc, asa cum am ras azi la audieri. Dupa care vom obosi sa mai radem, iar anormalitatea va deveni o normalitate. Multumim, Klaus Iohannis!

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#Iohannis guvern Dancila , #guvern