PSD a avut un plan pe care Opozitia nu l-a dejucat. Variantele lui Iohannis

Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 17:27
18028 citiri
PSD a avut un plan pe care Opozitia nu l-a dejucat. Variantele lui Iohannis

Yuval Noah Harari scrie in noua lui carte despre temele secolului al XXI-lea, mai putin populara decat cele care i-au adus imensul succes de marketing, Sapiens si Homo Deus, ca istoria se intampla chiar daca tu nu ai chef sa participi la ea si stai cu spatele intors, macar pentru o pauza. Adaptat la context romanesc, guvernarea PSD continua, chiar daca Opozitia ar prefera ca electoratul sa fie singurul responsabil.

In preliminariile alegerilor prezidentiale pentru care PSD nu joaca in prima linie, dar nu isi dezminte abilitatile de culise, agenda este confiscata de manevrele social-democratilor de a mai dispune de resursele guvernarii. Si cum Opozitia nu vrea nici sa absenteze, dar nici sa iasa la tabla, tot ce se vede sunt miscarile de trupe ale PSD-ului dispus sa tranzactioneze ce a mai ramas din resursele publice, pentru a sta la putere.

Sa revedem tabloul.

In mod firesc si constitutional, odata cu demisia ministrilor ALDE, compozitia politica a Guvernului a fost modificata si a devenit necesar un nou vot al Parlamentului.

De altfel, acesta a fost si argumentul presedintelui Klaus Iohannis de a nu accepta nicio oferta de ministri de la Viorica Dancila, trimitand mingea in Parlament, unde in jumatatea Opozitiei pare mare inghesuiala, ceea ce ar putea duce la respingerea unui nou cabinet Dancila.

Si totusi, Viorica Dancila si garda PSD care are nevoie de ramanerea la putere nu vor merge in Parlament. Cum au reusit?

Primul pas: PSD l-a impus pe Teodor Melescanu la presedintia Senatului, fara ca aceasta sa isi fi dat demisia sau sa fi fost exclus oficial si statutar din ALDE.

Astfel, social-democratii au bifat doua mesaje:

- Au transmis ca au capacitatea de a controla resursele, in acest caz a doua functie in stat - mesajul a fost destinat mai multor urechi: membri ALDE, membri PRO Romania si electorat;

- L-au izolat pe Calin Popescu Tariceanu in propriul partid, ridiculizandu-l. Iar reactia acestuia a ramas in ridicol: actiunii de preluare ostila a partidului demarata de PSD, Tariceanu ii va raspunde cu o scrisoare deschisa;

Al doilea pas: La finalul actiunii etapizata in laboratorul PSD, Viorica Dancila a anuntat ca propune pentru portofoliile vacante politicieni ai ALDE. Asadar, in plin paradox dambovitean, locurile ramase libere dupa iesirea ALDE de la guvernare vor fi ocupate de ALDE, oficial in Opozitie.

Ce a vrut sa obtina echipa Dancila a fost mesajul ca ALDE este partener al PSD in continuare, asadar Guvernul nu isi modifica compozitia politica. Si cum in momentul nominalizarii, Gratiela Gavrilescu, Ion Cupa si Stefan Baisanu erau membri ALDE, din punct de vedere al formei, Guvernul si-a mentinut compozitia politica.

Obiectiile de fond devin complet inutile, de vreme ce e un loc comun sa remarci struto-camilia de capatuiala a Guvernului Dancila. Opozitia ar fi putut sa dejoace planul PSD marti, prin impunerea unui candidat la presedintia Senatului, astfel incat acest scenariu urzit de Viorica Dancila and co. sa fi esuat.

Teoretic, mingea pare a fi la presedintele Iohannis. Acesta poate sa joace suveran si sa atace fondul sau sa trimita mingea cu toate forta spre Opozitie, responsabilizand-o.

Daca alege prima cale, Klaus Iohannis isi poate mentine pozitia de forta si sa respinga orice oferta venita de la Viorica Dancila, pentru ca Guvernul trece printr-un proces de remaniere, sau sa analizeze bucata cu bucata nominalizarile si sa faca ping-pong, daca exista motive.

Daca alege cea de-a doua cale, inca un esec al Opozitiei va fi decontat la alegerile parlamentare, chiar daca PNL si-ar impune canidatul la prezidentiale si scenariul in care Iohannis nu castiga al doilea mandat e posibil doar in conditii exceptionale.

Citeste si:
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
O serie de gafe din partea reprezentanților UDMR din ultima vreme a alimentat noi tensiuni în interiorul coaliției de guvernare, ajungându-se până la cereri pentru demiterea reprezentanților...