Se poate mai rau! Lui Dragnea ii place foarte mult sa guverneze prin interpusi Interviu

Sambata, 03 Noiembrie 2018, ora 13:05
11961 citiri
Se poate mai rau! Lui Dragnea ii place foarte mult sa guverneze prin interpusi Interviu
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Categoric, actualul guvern este cel mai slab din istoria noastra post-decembrista, dar "intotdeauna se poate mai rau" si e greu de crezut ca dupa remanierea anuntata vom vedea ministri cu anvergura europeana, spune Adrian Moraru, director al Institutului de Politici Publice (IPP).

In ultimii trei ani am trecut de la o extrema la alta: de la guvernul de tehnocrati condus de Dacian Ciolos la echipele succesive ale PSD-ALDE formate din oameni greu de evaluat ca performanta intelectuala si profesionala, insa extrem de devotati partidelor din care fac parte. Urmeaza ca PSD sa faca o noua remaniere, insa deocamdata nu ni se spune si care sunt criteriile pe baza carora anumiti ministri vor fi dati afara, iar inlocuitorii lor vor ajunge in Guvernul Romaniei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Adrian Moraru, director al Institutului pentru Politici Publice (IPP) si fost consilier al ministrului de Interne Dragos Tudorache, spune cum se petrec lucrurile in tarile cu democratii avansate si subliniaza ca, la noi, Valcov e mai premier decat Dancila, iar Dragnea mai premier decat Valcov, ultimii doi reusind sa dirijeze totul de la distanta, prin interpusii numiti la Palatul Victoria, fara sa isi asume vreo responsabilitate.

Cum ajunge cineva ministru intr-o tara europeana? Cat de mult cantaresc la desemnare criterii precum experienta in domeniu sau loialitatea fata de partid?

E greu sa ne comparam cu alte tari in care exercitiul guvernarii are o traditie destul de lunga, pentru simplul fapt ca acolo nivelurile 2 si 3 din ministere sunt populate de oameni cu adevarat competenti, care livreaza atat atentionari cu privire la eventualele probleme care pot sa apara, cat si (de cele mai multe ori) alternative de rezolvare a acestora.

Noi nu ne incadram in acest stil de lucru din mai multe motive. In primul rand, pentru ca functionarii de acest tip sunt din ce in ce mai putini in ministere, in agentii si in alte institutii publice care au atributii de reglementare sau de control, institutii care au fost depopulate de profesionistii cu experienta de 15-20 de ani in domeniile respective prin politizare, iar in al doilea rand, stilul de a conduce in politica romaneasca este, in general, de genul: 'Eu sunt sef, eu stiu cel mai bine, oricum nu va ascult pe voi'.

Intr-un stat normal, cei din subordinea ta sunt cei care te ajuta sa navighezi in rezolvarea problemelor unui minister si de foarte multe ori se intampla ca acolo ministrii sa fie mai degraba oameni care au demonstrat competente manageriale crescute, ceea ce le permite sa se mute chiar de la un minister la altul. Cum spuneam: specialistii din minister gasesc rezolvarile alternative, cu plusurile si minusurile fiecareia (acesta este procesul de politici publice), iar tu ca ministru trebuie sa iei deciziile. Dar, repet, nimic din ce se intampla acolo nu se compara cu ce e la noi.

Pentru ca vorbeati despre seful care stie cel mai bine ce e de facut, va intreb daca este Viorica Dancila premierul Romaniei sau mai degraba Darius Valcov, cel despre care se zvoneste ca ar conduce sedintele de guvern dupa ce presa e invitata afara din sala?

As raspunde altfel: Darius Valcov este mai premier decat Viorica Dancila si Liviu Dragnea este mai premier decat Darius Valcov.

De ce credeti ca se multumeste Darius Valcov cu statutul de consilier, desi nu e condamnat definitiv, prin urmare legea nu il impiedica sa faca parte din Guvern? De ce participa la intalnirile cu oamenii de afaceri, merge in delegatii externe, dar nu ocupa oficial un post de ministru?

Pentru ca e mult mai bine sa nu fii nevoit sa semnezi tu, sa nu fii in lumina reflectoarelor. Nu are de ce sa te ridice DNA, nu are de ce sa te intrebe nimeni nimic, dar de facto toate deciziile trec pe la tine.

Unul dintre contestatarii lui Liviu Dragnea este vicepremierul Paul Stanescu, despre care voci din PSD spun ca a fost un ministru bun, dar a comunicat prost, prin urmare risca remanierea. Cat de importanta este abilitatea unui ministru de a comunica?

Cred ca este mai degraba un motiv de a elimina pe unii sau pe altii din Guvern. Comunicarea este destul de greu de cuantificat.

Si de contestat de cel vizat, de asemenea.

Da, e greu de contestat. Daca cineva iti spune ca n-ai comunicat bine, tu cum te poti apara? N-ai cum. Deci este un criteriu inteligent ales si care permite grupului sau persoanei care face evaluarea sa beneficieze de o marja destul de mare de subiectivism.

O pozitie speciala in Guvernul Dancila o are ministrul Justitiei. A performat sau nu Tudorel Toader?

Nu m-as hazarda sa ii dau un calificativ. In schimb, un calificativ foarte exact l-a dat, atat lui, cat si comisiilor juridice din Parlament, un organism international de larga recunoastere - Comisia de la Venetia.

Ministrul Justitiei da avize, prin intermediul Guvernului, pe initiativele din Parlament si, dincolo de asta, ministrul poate sa iasa public si sa se exprime, pentru ca de aceea este profesor universitar si doctor in stiinte juridice, asa cum se eticheteaza permanent. Tudorel Toader ar fi trebuit sa iasa si sa spuna: Aceste reglementari nu sunt constitutionale, nu corespund standardelor Comisiei de la Venetia!

Dl Tudorel Toader are o stampila foarte exacta pusa de Comisia de la Venetia, asa cum o au si cei care au orchestrat modificarile legislative privind Legile Justitiei si Codurile Penale, acel bazin, galeata, din care, daca dl Toader este inlaturat, urmeaza sa ne fie oferit urmatorul ministru al Justitiei.

Am vazut posibilii succesori in delegatia PSD cu care Liviu Dragnea s-a prezentat la consultarile de la Cotroceni?

Da, Serban Nicolae si ceilalti partasi la acele initiative legislative larg si profund criticate de Comisia de la Venetia.

Am mai avut in istoria post-decembrista un guvern atat de slab, cu atat de multi ministri incompetenti?

Categoric, nu! E foarte greu sa identificam si competitori pe fiecare minister care sa invinga la incompetenta actualii ministri.

Cu Viorica Dancila in frunte, Romania va prelua presedintia Consiliului UE de la 1 ianuarie. Ar putea primi Guvernul o noua fata, europeana, dupa aceasta remaniere sau, dimpotriva, credeti ca se poate si mai rau decat e acum?

E complicat sa vorbim despre anvergura europeana, pentru ca nu prea exista astfel de oameni in interiorul PSD sau, daca exista, acei putini care ar putea sa faca fata unor asemenea exigente sunt marginalizati in partid de catre actuala conducere.

Si da, intotdeauna se poate mai rau. Nu exista niciun fel de limita, practic vorbind. Ce putem face este sa ne intrebam cat poate sa suporte populatia, cat poate sa reziste chiar activul propriu de partid al PSD la astfel de lucruri neplacute, dar limita nu exista.

Sincer, daca tot refacem acest guvern, ma gandesc serios daca n-ar trebui sa modificam legislatia si sa ii permitem, totusi, lui Liviu Dragnea sa fie oficial premierul Romaniei, pentru ca pana la urma despre asta este vorba.

Dl Dragnea a descoperit cat de frumos este sa pui tot felul de pioni, de interpusi, care sa ocupe diverse ministere cheie si fotoliul de premier, si sa isi asume responsabilitatea, iar daca apare vreo problema de nemultumire in tara, el sa spuna: 'Ok, ii schimbam, avem cadre la nesfarsit'.

Eu cred ca in momentul de fata dl Dragnea nici nu si-ar mai dori sa fie oficial premier, chiar daca toata societatea i-ar spune ca e in regula abrogarea acelei prevederi care spune ca persoanele condamnate nu pot sa detina functii in Guvern.

Nu cred ca dl Dragnea isi mai doreste, pentru ca ii place foarte mult actuala situatie: sa guverneze prin interpusi. Si iata cum se transforma totul. Plecand de la un principiu foarte moral si foarte bine argumentat, dovedim inca o data ca romanii pot sa perverteasca orice idee, orice principiu care in Occident functioneaza de atatia ani.

Asa cum unii reusesc sa isi traga doua fire de la tabloul electric ca sa fure curent, la fel dl Dragnea a reusit sa conecteze 'doua fire' la Palatul Victoria si sa dirijeze totul de la distanta.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#remaniere Guvern Dancila, #remaniere ministri Dragnea , #guvern