Un ministru si-a scris demisia de onoare. Pe bune!

Luni, 26 Februarie 2018, ora 08:48
14475 citiri
Un ministru si-a scris demisia de onoare. Pe bune!

Intr-adevar, pe bune, dar nu la noi. Adica, la Sofia, nu la Bucuresti.

Agentiile de presa anuntau vineri ca ministrul bulgar al Energiei, doamna Temenujka Petkova, si-a dat demisia de onoare, in legatura cu unele probleme de coruptie din domeniul energetic, devoalate in presa.

Doamna Temenujka Petkova neaga orice amestec in eventuala coruptie, care nici n-a fost judecata undeva, n-a fost cercetata sau dovedita. Faptul a devenit public datorita presei.

Nici n-a acuzat-o cineva direct pe doamna ministru, nu-i reproseaza nimeni ca ar fi comis ea insasi un anumit act de coruptie, dar a ajuns suspecta, dupa ce o importanta tranzactie din domeniul energetic a fost castigata de o firma a carei detinatoare este o cunostinta mai veche a doamnei Petkova. Presa a speculat: este oare o coincidenta?

Iar dna Temenujka Petkova, asa cum informeaza presa bulgara, a confirmat ca o cunoaste de 20 de ani pe detinatoarea firmei cumparatoare. Este intr-adevar o coincidenta, dar una suficienta ca sa dea "motive de indoiala cu privire la afacere" - s-a exprimat ministrul demisionar.

Indoiala nu inseamna negresit vinovatie, dar nici nu da semne de integritate. Este, ca sa zic asa, ceva cam pe la mijloc. Ministrul a socotit ca nu este de demnitatea lui sa se situeze "la mijloc" si a gandit ca, decat asa, mai bine se retrage.

Deci nu demisioneaza pentru ca ar fi fost prinsa cu mata-n sac precum Darius Valcov al nostru, consilierul doamnei Dancila. Ati uitat? Valcov, cel condamnat in prima instanta, cu alternativa sa fie ridicat chiar de la Palatul Victoria, ca sa fie dus direct la zdup.

Nu demisioneaza nici pentru ca ar fi fost deja inculpata, precum Calin Popescu Tariceanu, cel care incearca sa modifice legea care l-ar scapa chiar pe el, patronand de la inaltimea scaunului sau senatorial dezincriminarea marturiei mincinoase de care s-ar face dansul vinovat.

Nu demisioneaza nici pentru ca ar fi fost condamnata cu suspendare precum Liviu Dragnea, cel hotarat sa-si faca dreptate, reclamand tara la CEDO ca l-a aruncat in ghearele "statului paralel".

Nici nu demisioneaza precum doamna Plumb a noastra care se daduse la o parte, dar intre timp s-a razgandit, bagand de seama ca se poate ascunde de lege, sub pulpana incapatoare a lui Dragnea.

Nu mai amintesc de doamna Sevil Shhaideh, care si-a gasit si ea un coltisor caldut sub aceeasi ospitaliera pulpana, plus prezumtivul nevinovat Viorel Ilie domiciliat sub pulpana lui Tariceanu, rezident la randul lui tot sub o pulpana - ati ghicit! - a aceluiasi Dragnea.

Citesc stirile din presa noastra despre noi, dar le citesc si pe cele din presa bulgara despre ei si ma intreb daca prezumtia de nevinovatie, atat de scumpa noua, exista cumva si la bulgari, daca le este si lor scumpa si cum se face ca nu se apara cu ea demnitarii de peste Dunare, aflati la ceas de ananghie.

Ei bine, prezumtia exista si in Constitutia bulgara. Dar bulgarii pun pret nu numai pe nevinovatie. Ei au descoperit ca vinovatia este una, iar integritatea alta, ceea ce la noi n-a aflat inca toata lumea.

Doamna Temenujka Petkova, care tocmai si-a dat demisia la Sofia, se bucura pe deplin de drepturile garantate prin Constitutie: ca nevinovata, nu este dusa la inchisoare, nu este pusa sa plateasca amenzi, nu este ostracizata in societate, circula liber oriunde vrea, poate pleca si din tara sau sa vina inapoi, nu i se aplica nicio masura punitiva sau restrictiva.

Dar ca demnitar care trebuie sa fie integru in fata societatii, stie ca daca nu ar face asa, imaginea ei ar umbri colegii, ar ofili premierul si ar afecta tara.

Doamna Petkova are bunul simt de a nu se expune pe ea, guvernul si tara la asa ceva.

In ziua cand ministrul bulgar isi anunta demisia, pemierul Borisov se afla la Bruxelles, acolo unde fusese si doamna Dancila a noastra. Dansa a profitat de ocazie, ca sa le explice liderilor europeni cum il apara la Bucuresti pe condamnatul Darius Valcov, in baza prezumtiei de nevinovatie, statuata clar de o directiva europeana.

Nu pot sti ce au gandit liderii europeni, auzind de cazul celui deja condamnat la noi, dar aparat cu directiva europeana si de cazul celalalt, fara condamnare, fara inculpare, dar cu demisie numai in numele demnitatii si al integritatii.

Banuiesc ca n-a fost deloc o bila alba pentru doamna Dancila, care tocmai le explicase modul cum s-a hotarat sa sustina lupta anticoruptie, angajand la Guvern un condamnat pentru coruptie, ca sa combata coruptia, pana cand sentinta ii va deveni definitiva.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ministrul energie Bulgaria demisie, #demisie Bulgaria, #darius valcov condamnat, #Viorica Dancila anticoruptie , #guvern