Ziare.com

E un moment politic dificil. Criza ar putea dura pana in decembrie 2020, cu costuri imense pentru Romania Interviu

de Camelia Badea
Marti, 03 Septembrie 2019, ora 19:41

   

E un moment politic dificil. Criza ar putea dura pana in decembrie 2020, cu costuri imense pentru Romania Interviu
Intr-o Romanie europeana, premierul Dancila ar fi demisionat imediat ce ALDE a iesit de la guvernare si PSD ar fi trebuit sa incerce formarea unui nou guvern, iar daca acest lucru se dovedea imposibil, se dizolva Parlamentul si se mergea in alegeri anticipate, insa "este limpede ca nu ne aflam in situatia unei Romanii europene", spune Valentin Naumescu, presedintele Asociatiei Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana (ICDE).

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Valentin Naumescu vorbeste despre cateva dintre marile teme ale actualitatii interne si europene, care se suprapun in acest moment: criza guvernamentala, iminentele alegeri prezidentiale, inceperea activitatii de catre noua Comisie Europeana si Brexit-ul.

"E un moment politic dificil pentru Romania si nu se intrevad solutii imediate. Eu chiar as spune ca ne pregatim de o criza politica indelungata", care s-ar putea prelungi pana in decembrie 2020, "cu costuri imense pentru Romania", spune Valentin Naumescu.

"Sunt multi oameni integri, care stiu ce trebuie facut si doresc sa sustina directia europeana a tarii, dar, din pacate, ceea ce se intampla acum in parlament si guvern este foarte, foarte departe de ceea ce avem nevoie si de asteptarile noastre", subliniaza presedintele ICDE in interviul acordat Ziare.com.

Ne confruntam cu o noua criza politica, guvernamentala. Intr-o Romanie cu adevarat europeana, ce ar fi trebuit sa se intample imediat ce unul dintre partide ar fi decis sa iasa din alianta aflata la guvernare?

Din pacate, este limpede ca nu ne aflam in situatia unei Romanii europene. Intr-o Romanie europeana, premierul Dancila ar fi trebuit sa demisioneze imediat ce partenerul de guvernare, ALDE, si-a anuntat iesirea de la guvernare si, in mod normal, PSD, ca prim partid in Parlament, trebuia sa incerce formarea unui nou guvern, in cazul in care ar fi putut realiza o noua majoritate parlamentara.

Iar daca acest lucru se dovedea imposibil, trebuia intrat in procedura descrisa de art.89 din Constitutie - dizolvarea Parlamentului si convocarea de alegeri anticipate. Ceea ce inca nu este imposibil.

Dar in Constitutie scrie ca Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romaniei, situatie in care ne aflam si noi acum.

Stiu, dar, odata declansata criza guvernamentala prin vacantarea functiei de prim ministru - fie prin demisie, fie prin motiune de cenzura - ar fi urmat, conform art. 89, cel putin doua nominalizari ale presedintelui pentru functia de prim ministru, iar daca ele ar fi fost respinse si dupa trecerea a 60 de zile si intrarea in noul mandat prezidential (ceea ce inseamna incepand cu luna decembrie), Parlamentul ar fi putut sa fie dizolvat. Vorbim, deci, despre noul mandat prezidential, nu despre actualul.

Astfel, dupa alegerea presedintelui, indiferent care va fi acesta, se poate tine cont de criza guvernamentala, inceputa cu 60 de zile in urma, si de imposibilitatea investirii unui nou guvern (prin respingerea celor doua nominalizari) si, practic, se poate dizolva Parlamentul.

Credeti ca presedintele Iohannis ar putea sa forteze in vreun fel adoptarea acestei solutii politice pentru actuala criza guvernamentala?

Termenul corect nu este "fortare". Sigur, asa cum descrie Constitutia, procedura este destul de greoaie, dar ca lucrurile sa se intample in realitate trebuie sa existe un acord politic al partidelor parlamentare cu privire la alegerile anticipate.

Mie mi se pare ca acest lucru nu este tratat cu toata seriozitatea. Daca si-ar face o analiza mai atenta, s-ar putea ca inclusiv PSD sa realizeze ca solutia alegerilor anticipate nu este chiar dezavantajoasa pentru el. Spun asta pentru ca din acest moment, lucrurile vor merge pentru PSD din rau in mai rau. S-ar putea sa urmeze o cadere economica anul viitor, cu siguranta urmeaza un decont al masurilor economice populiste si nesustenabile, deci pentru PSD urmeaza picajul. Or, logica politica ar fi spus ca PSD prefera sa se prezinte la urne cat mai repede posibil, nu la sfarsitul anului viitor.

Eu pot sa inteleg si sa admit, pana la un punct cel putin, si argumentele Opozitiei, care afirma ca o intrare la guvernare cinstita, pe usa din fata, ar trebui facuta dupa ce alegatorii romani s-au prezentat la urne, insa nici formarea unui guvern acum, pe baza unei alte majoritati, nu este neaparat o procedura ilegala sau imorala, s-a mai intamplat acest lucru, cu unele riscuri de imagine, de inversare a unor trenduri pana la alegerile parlamentare urmatoare.

Citeste si: Alianta USR-PLUS ii cere lui Iohannis sa initieze un acord politic pentru organizarea de anticipate imediat dupa prezidentiale.

Aceasta criza a aparut cu foarte putin timp inainte de alegerile prezidentiale, iar ICDE organizeaza un eveniment special, o dezbatere consistenta si binevenita pe aceasta tema. Ne puteti da mai multe detalii?

Intr-adevar, pregatim pentru data de 5 octombrie o dezbatere publica profesionista, structurata, care, din cate stim noi, va fi unica in Romania, ca format si ca obiective propuse. Spun asta pentru ca nu este o dezbatere electorala propriu-zisa, nu invitam candidatii si nu asteptam sa ne spuna ei ce doresc sa faca. Obiectivul acestei dezbateri este de a identifica ce doreste Romania europeana - societatea civila, cei care cred in valorile europene - sa aduca mandatul prezidential viitor, 2019-2024. Titlul dezbaterii este "Ce asteapta Romania Europeana de la viitorul mandat prezidential?"

De aceea, noi nu invitam oameni politici la aceasta dezbatere, ci invitam 20 de experti, personalitati ale vietii academice, societatii civile si mass-media, care vor fi impartiti pe 5 paneluri tematice - Relatia cu puterea executiva si legislativa, Stat de drept si Justitie, Politica externa si de Securitate, Mediator intre puterile statului si societatea civila, si Comunicare.

ICDE, in parteneriat cu Fundatia UBB, propune aceasta dezbatere substantiala, care va dura aproape 7 ore, iar rezultatul final va fi o scrisoare deschisa adresata candidatilor la functia de presedinte al Romaniei, in care vor fi prezentate concluziile si vom face propuneri, observatii, recomandari.

Citeste mai multe despre: Initiativa inedita, sustinuta de diplomati, universitari, politicieni si antreprenori: Romania europeana trebuie aparata acum - Interviu

Dar cum vi se pare oferta din acest moment - sunt peste 20 de candidati anuntati, care vor fi triati desigur intr-o prima faza de conditia impusa de a obtine semnaturile necesare. Multi analisti il dau castigator detasat pe Klaus Iohannis.

Destul de probabil vom avea doua tururi de scrutin, insa e adevarat ca presedintele Iohannis se contureaza a fi candidatul cu cele mai mari sanse in momentul de fata, dar competitia este deschisa si cel putin doua candidaturi, in opinia mea, se definesc limpede ca fiind sustinatoare ale valorilor Romaniei europene: este vorba despre domnii Klaus Iohannis si Dan Barna. Daca verdictul la urne va arata si ca cei doi se vor infrunta in turul al doilea, ramane de vazut. Ar fi oricum o confirmare ca majoritatea societatii romanesti doreste sa pastreze tara in zona valorilor si practicilor europene, spunand un nu hotarat la adresa a ceea ce a insemnat guvernarea PSD-ALDE din ultimii trei ani.

In paralel cu ceea ce se intampla pe scena politica de la noi, o noua Comisie Europeana isi incepe activitatea. Romania si Italia se pare ca sunt singurele tari care nu au facut propuneri oficiale de comisari europeni. Cum am ajuns aici si ce spune asta despre noi?

Fara sa avem informatii oficiale in acest sens, doar din ce se comenteaza in mass-media interne si europene, pot sa spun ca aceasta situatie jenanta in care se afla Romania s-ar datora faptului ca presedintele desemnat al CE, doamna Ursula von der Leyen, nu a fost deosebit de incantata de propunerile trimise informal de premierul Dancila, acesta fiind motivul blocajului. Nici noi, ca cetateni si ca specialisti in ceea ce priveste viata politica din ultimii ani, nu suntem deloc incantati de aceste propuneri anuntate de doamna Dancila si ne doream ca Romania sa aiba o reprezentare de mult mai buna calitate in CE.

Intrebarea care se pune este daca guvernul Dancila mai are legitimitatea necesara pentru a face o propunere serioasa de comisar european si pentru a obtine un portofoliu care sa ne faca cinste.

Este clar ca intr-o situatie de instabilitate politica si un un guvern care este cu un picior in groapa, o tara nu poate avea forta si credibilitatea de a face nominalizari care sa fie luate in considerare.

Ce s-ar mai putea face acum, in opinia mea, ar fi o consultare rapida, serioasa, cinstita cu presedintele Iohannis, care este un om politic credibil, respectat in Consiliul European si, probabil, o nominalizare consensuala (daca asa ceva mai este posibil in aceasta faza a ciclului politic in Romania) . Ne prinde intr-un moment prost, dificil si ma tem ca asta creeaza o vulnerabilitate in ceea ce priveste reprezentarea Romaniei in Colegiul viitoarei Comisii Europene. Dar, inca nu sunt pierdute toate argumentele pe care le are Romania si inca mai speram intr-o astfel de consultare, care sa duca la o propunere mai buna.

Totodata, trebuie sa ne pregatim si de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Se mai poate face ceva pentru diminuarea impactului negativ, anticipat de toti analistii?

Procesul politic din jurul Brexit-ului arata tot mai urat, asta este clar. Lucrurile au involuat din rau in mai rau, iar recenta masura de suspendare a Parlamentului britanic taie toate sperantele, spulbera orice iluzie pe care ne-o mai puteam face in ceea ce priveste ramanerea Marii Britanii in UE.

Eu sunt neplacut suprins de reactia insuficient de puternica, de convingatoare, a societatii britanice si a clasei politice. Chiar daca a existat acel referendum, de la care au trecut mai bine de trei ani, la care cu multa manipulare, cu mult "fake news" asa cum se stie, s-a obtinut o majoritate de 51,8% pentru iesire, era limpede ca nu exista solutii, de fapt, ca a fost aruncata o idee fara a exista o strategie post-Brexit, si cu toate acestea, partidele politice britanice si chiar societatea britanica au continuat sa asiste cu o anumita letargie la aceasta indreptare a vaporului britanic spre aisbergul numit Brexit.

Ma tem ca in acest moment, mai mult decat un acord minimal post-Brexit intre Marea Britanie si UE nu mai poate fi posibil. S-ar putea ca, in cele din urma, sa existe o intelegere privind acea "plasa de siguranta" - backstop-ul irlandez -, dar asta nu rezolva problemele de fond si marile inconveniente pe care le va aduce Brexitul, in primul rand Marii Britanii, dar desigur si economiei UE. Scotia va incerca din nou sa organizeze un referendum pentru suveranitate, cel mai probabil in primavara sau vara lui 2021, in ideea de a adera ulterior rapid la UE, si nu este exclus sa reuseasca de data aceasta sa se desprinda de Regatul Unit.

Toate aceste evenimente ne prind pe picior gresit - cu un guvern slab sau poate cu unul interimar, cu un presedinte ale carui puteri au fost mult diminuate, cu un Parlament la final de legislatura si cu alegeri la care populismul va fi vioara intai. Ce trebuie sa facem? Ce recomandari ne faceti ca sa pastram vie si chiar sa crestem aceasta Romanie europeana?

Probabil ca in acest moment ar trebui sa privim cu mai multa incredere si cu mai multa speranta spre societatea civila, spre romanii care, deocamdata poate neimplicati politic, dar cu siguranta sustinatori ai valorilor europene, incearca sa gaseasca formule de a face presiuni asupra decidentilor din politica romaneasca, pentru a tine Romania pe traiectoria europeana. La inceput a fost Strada, care a avut rolul ei major in stoparea unor abuzuri ale puterii, apoi societatea civila a inceput sa se organizeze in forme mai sofisticate si sa deruleze proiecte cu impact pe termen mediu si lung, care vizeaza consolidarea culturii democratice europene. Ne place sa credem ca unul din fructele acestui curent de implicare civica este chiar ICDE, think tankul pe care l-am infiintat in aceasta vara la Cluj.

Intr-adevar, e un moment politic dificil pentru Romania si nu se intrevad solutii imediate. Eu chiar as spune ca ne pregatim de o criza politica indelungata. Daca nu se reuseste organizarea de alegeri anticipate in martie 2020, ultimul moment in care s-ar mai putea face, si asta doar daca Parlamentul actual ar fi dizolvat in decembrie, imediat dupa inceputul noului mandat prezidential, atunci pot sa afirm clar ca actuala criza politica va dura pana dupa alegerile parlamentare tinute la termen, adica in decembrie 2020, cu costuri imense pentru Romania.

Criza care este foarte posibil sa se suprapuna si cu o criza economica, nu-i asa?

E destul de posibil, ceea ce ar inrautati si mai mult situatia. Dinspre parlamentul si guvernul actual nu ne vin vesti bune si nu avem prea multe sperante si resurse de mai bine.

Ca resursa pe care eu o vad in acest moment ca fiind insuficient exploatata, dar care se cere sa fie tot mai mult luata in considerare este tocmai societatea civila, deocamdata activa in marile orase, dar cu extindere rapida spre mediul urban mijlociu si mic, o societate civila care la noi este intr-o crestere si maturizare spectaculoasa: oamenii tineri, oamenii educati, oamenii calificati, care au experiente internationale in diferite ipostaze profesionale, de afaceri, culturale, academice etc., si care vor sa se implice. Acesti oameni trebuie sa fie invitati, cooptati, sa fie luati in considerare si trebuie folosita atat energia, cat si bunavointa si expertiza lor.

Romania nu a pierdut inca totul, sunt multi oameni integri, care stiu ce trebuie facut si doresc sa sustina directia europeana a tarii, dar, din pacate, ceea ce se intampla acum in parlament si guvern este foarte, foarte departe de ceea ce avem nevoie si de asteptarile noastre.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11719 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ANTICIPATE !

Parlamentul actual nu mai reprezinta pe nimeni.
Un vot dibaci ii pune pe trintorii aroganti, ageamii si pitzipoance sa isi caute un loc de munca.
Trag de timp.
Se agatza de scaune.
Iesiti afara !
Huoooooooo!

 

Dl. Naumescu are perfecta dreptate sa faca aceste declaratii.

Citez o singura fraza, care descrie HAOSUL politic din Romania.

"...din pacate, ceea ce se intampla acum in parlament si guvern este foarte, foarte departe de ceea ce avem nevoie si de asteptarile noastre".

Ca sa rezumez, doua dintre puterile statului (guvernul si legislativul/parlamentul) sunt alaturi de placa si a treia putere (justitia) se clatina.

Mai sunt functionale jumatate din Justitie si jumatate din Executiv, adica presedintia.

Va las sa trageti concluziile absentei de la vot si a votului iresponsabil. Geniul criminal a fost mai eficace decat romanii. Din pacate!

 

...

In Romania președenția nu face parte din guvern. Seful guvernului este primul ministru nu președintele tarii asa cum este in USA.

Domnule Naumescu, dupa cum ne dovedeste Veorica, cultura ei

e lipsa de cultura. Pentru ciorile vopsite sudist-maneliste puse pe teleormanizarea Romaniei, invocarea Constiutiei si a procedurilor politice nu inseamna decit o dovada de slabiciune. La ciorile astea nu te duci cu Constitutia.....

Singura unealta care functioneaza pentru Veorica si ai ei e bita, ciomega, parrul...Vinatai, cucuie, oase rupte, dinti scosi. De asta inteleg cei din PSD. Iar la urma catuse, gratii, averi confiscate si belciuge in nas ca sa nu mai rime in arahat.

Altfel va pierdeti timpul. Cu stima, GWEILO.

Sistemul american de alegeri cu mid-term se

potriveste perfect la nesimtirea politicienilor romani.
Doar amenintarea cu alegeri a jumatate de parlament peste doi ani ii face pe politicieni sa actioneze responsabil, in folosul poporului.
Acum vin cu promisiuni false de sanchi program si valori.

CristiUSA, MosCraciun nu a facut aceasta afirmatie

Nu a spus ca Presedentia face parte din Guvern cum ai afirmat, a spus ca face parte din Executiv (puterea executiva), ceea ce este perfect adevarat.
Mai citeste inca o data articolul sau.

 

Dl.Naumescu vorbeste despre functionarea mecanismului constitutional

Deasemenea,prezinta cum s-ar rezolva actuala criza guvernamentala intr'un stat "european"!
Romania a fost departata de "europenism"odata cu venirea infractorului Dragnea la conducerea PSD!
A numit si schimbat premieri,ministri etc inclusiv la nivele administrative locale,cum a vrut,urmarind un singur scop:sa scape de puscarie!
Din fericire,justitia a mai avut resurse de probitate profesionala si l-a trimis unde ii este locul!
Individul inca nu a platit pentru tot raul facut acestei tari!
Pentru a putea exercita "de facto"rolul de premier a pus-o pe Dancila "neconflictuala"ca om de paie,usor de manipulat!
Nici Dragnea,nici Dancila,nu au fost alesi de nimeni(in afara partidului!)!
Dancila se dovedeste a fi extrem de inapta pentru postul de premier!
Actuala Romanie nu mai are profilul de tara europeana ci teleormana!
Sa fim intelesi,cei care au pus gheara pe putere prin diferite masinatiuni,inclusiv politici populiste(care au esuat asa cum s-a vazut la europarlamentare si ultimul referendum)reprezinta drojdia societatii romanesi si nu elita astepatata sa indrepte catastrofele guvernarii psd-iste,mai ales la nivel macroeconomic si investitional!
Indivizi sordizi ca Nicolicea,Iordache,Serban,Bacalbasa si Dancila nu reprezinta ce are mai bun societatea romaneasca ci,din potriva,ce are mai prost!
Din pacate ezitarile opozitiei,macinata de ambitii in momente de criza care necesita unitate de actiune,prelungeste agonia mafiei PSD cu un impact catastrofal pentru tara!Teo

Da, e un moment de aproape 3 ani!!!

Criza guvernamentala a inceput in februarie 2017 nu acum.
Sau poate considerați ca s-a guvernat bine in acești ani!?

 

@Cucu....

Actualul guvern este cel mai incompetent pe care l-a avut Romania in istoria sa!
Cu cat este lasat mai mult sa "guverneze"cu atat mai mult va produce pagube socio-economice ce vor trebui reparate cu mari eforturi si sacrificii!
Gogorita cu maririle de salarii bugetare si pensii,platite tot din buget,adica exact a celor ce consuma si nu produc PIB,va exploda ca un balon de sapun deoarece s-a facut prin tiparirea de bani si nu prin marirea investitiilor a productiei si a serviciilor nationale!
Rezultatul,inflatie galopanta,importuri aberante si mai ales,indatorarea tarii pentru decenii!
Nu este exact taloul viitorilor urmariti penal pentru sabotarea tarii?Teo

Ai perfecta dreptate!

In fiecare zi ma gandesc cum de n-a mai facut nici o tampenie doamna Prim Ministru, cum de n-a mai trantit o noua ordonanta...

Sa nu confundam criza guvernamentala cu Guvern incompetent!

Sunt lucruri diferite.
Criza guvernamentala = Guvern care nu poate functiona. Acest lucru se va intampla iminent, in afara de doamna Dancila - toata lumea cunoaste acest lucru. Poate si domnul Cuc sa nu fi aflat inca...
Criza guvernamentala nu are nici o legatura cu succesiunea de guverne teribile (incompetemte) pe care la avem din 2017 incoace!

...

Daca eu inchid un caine intr-o cușca și cand ma intorc peste mult timp il găsesc mort. Te intreb care e cauza morții? Ca nu a avut ce sa mănance sau ca l-am inchis in cușca?
Nu am nicio indoiala ca multi o sa răspundă: ca nu a avut ce sa mănance... dar oare e corect? Asa și cu criza guvernamentala.

Daca pui intrebarea cu gandul sa găsești soluția sa rezolvi problema atunci răspunsul e cu totul altul. Dar voi nu puneți astfel intrebarea voi doar căutați subiect de racă.

Intr-o Romanie Europeana guvernul trebuie lasat sa guverneze!

Asta trebuie sa fie AXIOMA! Guvernul iesit in urma unor alegeri trebuie sa guverneze.

In schimb, ce s-a intamplat dupa 2016 a fost de toata rusinea! Loserii n-au acceptat REZULTATUL votului, au iesit in strada imediat, mincinosii Opozitiei au strigat si striga si acum fara rusine, "dezastru economic" "fug investitorii", institutiile europene au ramas tablou cat de penibili pot fi cei care se jelesc suparati ca n-au castigat! Iar ca parodia de democratie sa fie completa, presedintele si-a intrerupt 3 ani de vacanta si a inceput sa saboteze guvernul incepand cu geaca rosie si terminand cu numirile de ministri.

Imaginati-va ce s-ar intampla daca ar castiga alegerile extremistii USR si ies in strada cei 3 milioane de pesedisti si le blocheaza tot! Unde am ajunge?

Dom Naumescu sa inceapa cu inceputul, cum facem loserul sa accepte infrangerea la vot? Cum facem loserul sa nu sufere cand se arunca pe jos de ciuda? Facem un vaccin? )))))))))))))))

 

Ba loserule, scrii mult si prost. Si degeaba.

Cinta la alta masa PSD-istule de serviciu.

cate voturi

a primit veorica de la cetateni mai cucurushpane?
despre ce alegeri vorbesti?
ati pus-o acolo de matauz ca sa-l serveasca pe zdragnea si acum va ingroapa pe voi pesederastii cu tara cutot
tu inca n-ai trecut la alde?

in strada s-a iesit din cauza mutilarii justitiei

unde scria in programul de guvernare ca trebuie
lasati liberi banditii condamnati iar cei aflati
in procese de coruptie trebuie iertati prin diverse
tertipuri ?

cit despre investitori,au ramas putini si hoti,ca voi :)
n-a venit nimeni mai rasarit pt ca ati urlat toti
ca nu mai apucati contracte din cauza lor.
hai,investiti voi,pricopsitilor :)))

lasa tetrul cu asa-zisa neacceptare a rezultatelor
alegerilor,n-a sustinut nimeni ca n-ati cistigat
corect desi legea a fost facuta ca la locale,
puteau vota doar cei aflati in localitatile
de domiciliu(ma refer la cei din tara).

pensii si salarii mari si adevarate au insfacat doar
ministrii,parlamentarii,magistratii si ccristii,
in rest vorbe goale si inflatie cit cuprinde.

in 26 mai guvernul vostru de analfabeti ilustri trebuia
sa demisioneze asa cum a procedat guvernul tsipras
in grecia,electoratul v-a tras in bot masiv,iremediabil.

cit despre cei 3 milioane de psdisti,jumatate sint
la circiuma,jumatate sint pe duca iar restul
sar ca fripti la chemarea voastra fara rost :)))

ajutoarele sociale generoase,platite din banii celor
care inca muncesc,au transformat romania intr-o tara
de lenesi...

Acum, vorbind serios

lucrurile nu sunt atat de grave pe cat vor fi imediat dupa pierderea alegerilor de catre Psd. Sa vezi ce balamuc va fi atunci, daca USR nu face singur macar o treime.

 

Traim vremuri grele in care guvernul Dancila nu vrea sa demisioneze!

Chiar daca acest guvern este incapabil sa guverneze, el nu vrea nici in ruptul capului sa ne lase in pace, mergand pe principiul: "Cainii latra, ursul isi vede de drum". Shalom

 

Traim vremuri grele, deoarece nu avem o Romanie Europeana, rezultata

dupa implementarea si succesul unui proiect de tara!
1.PSDemocrat nu are un "proiect de tara" capabil sa asigure reconstructia economica si industriala, Romania fiind o tara dezindustrializata cu milioane de locuri de munca de "pietari" cu salariul minim pe economie...
PNLiberal nu are nici macar ceva apropiat de un proiect de tara, afara de "batul prin gard" la PSD, si asteptarea ca acesta sa cada singur...din caruta guvernarii!
Noile partide au exceptionale "proiecte politice", dar economice-industriale, nu!Proiectul de tara al Presedentiei s-a "dezumflat" dupa 3 ani, prin neputinta realizarii lui!
Urmeaza ca societatea civila sa se dezumfle si ea cum s-a vazut in august, deoarece nu are ce sustine in strada - fara un proiect de tara!Asa ca 20 de experti in 5 paneluri vor dezbate si vor veni cu...o strategie de lucru, dar in nici un caz cu un proiect de tara.Fiindca proiectele de tara nu se construiesc si nu rezulta din dezbateri, ci din cu totul altceva.
2.In 2010, in toiul Crizei economice, alti zeci de experti au analizat si dezbatut iesirea din criza prin unica solutie: Reindustrializarea Romaniei!
Lucrarea care a cuprins rezultatele dezbaterii, "Reindustrializarea Romaniei - Politici si Strategii", in loc sa fie un PROIECT DE TARA cu obiectivul Reindustrializarii, s-a incheiat asa cum se va incheia si dezbaterea de la FBB Cluj - cu Concluzii, ca "oamenii noi si buni" veniti in noile partide, nu au proiectul iesirii tarii din criza ce dureaza de 30 de ani.O criza a PSD, a PNL, a ideologiei stingii si liberalismului, o criza a stiintei economice romanesti a dezvoltarii, ce nu poate fi depasita prin dezbateri...
3.Fara indoiala ca UBB Cluj are expertii care in urma unui proiect local de acum 10 ani, condus de decanul fac. de Stiinte Politice, Sociale si Comunicarii, a construit Clujul industrial si cultural de azi!
Problematica reindustrializarii si tehniclile de lucru pentru o Romanie dezintegrata industrial sint insa cu totul altele si tin de ceeace numea prof. Valeriu Stoica la "dezbaterea liberala" din 2009, "noul institutionalism" (economic), de cercetarea economica fundamentala constituita din unitatea dintre "cercetarea economica" si "cercetarea institutionala".
O astfel de cercetare economica fundamentala capabila sa construiasca tehnicile si instrumentarul dezvoltarii economice si industriale in epoca globalizarii, nu face obiectul dezbaterilor de acest gen...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor