Intr-o Romanie europeana, premierul Dancila ar fi demisionat imediat ce ALDE a iesit de la guvernare si PSD ar fi trebuit sa incerce formarea unui nou guvern, iar daca acest lucru se dovedea imposibil, se dizolva Parlamentul si se mergea in alegeri anticipate, insa "este limpede ca nu ne aflam in situatia unei Romanii europene", spune Valentin Naumescu, presedintele Asociatiei Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana (ICDE).
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Valentin Naumescu vorbeste despre cateva dintre marile teme ale actualitatii interne si europene, care se suprapun in acest moment: criza guvernamentala, iminentele alegeri prezidentiale, inceperea activitatii de catre noua Comisie Europeana si Brexit-ul.
"E un moment politic dificil pentru Romania si nu se intrevad solutii imediate. Eu chiar as spune ca ne pregatim de o criza politica indelungata", care s-ar putea prelungi pana in decembrie 2020, "cu costuri imense pentru Romania", spune Valentin Naumescu.
"Sunt multi oameni integri, care stiu ce trebuie facut si doresc sa sustina directia europeana a tarii, dar, din pacate, ceea ce se intampla acum in parlament si guvern este foarte, foarte departe de ceea ce avem nevoie si de asteptarile noastre", subliniaza presedintele ICDE in interviul acordat Ziare.com.
Ne confruntam cu o noua criza politica, guvernamentala. Intr-o Romanie cu adevarat europeana, ce ar fi trebuit sa se intample imediat ce unul dintre partide ar fi decis sa iasa din alianta aflata la guvernare?
Din pacate, este limpede ca nu ne aflam in situatia unei Romanii europene. Intr-o Romanie europeana, premierul Dancila ar fi trebuit sa demisioneze imediat ce partenerul de guvernare, ALDE, si-a anuntat iesirea de la guvernare si, in mod normal, PSD, ca prim partid in Parlament, trebuia sa incerce formarea unui nou guvern, in cazul in care ar fi putut realiza o noua majoritate parlamentara.
Iar daca acest lucru se dovedea imposibil, trebuia intrat in procedura descrisa de art.89 din Constitutie - dizolvarea Parlamentului si convocarea de alegeri anticipate. Ceea ce inca nu este imposibil.
Dar in Constitutie scrie ca Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romaniei, situatie in care ne aflam si noi acum.
Stiu, dar, odata declansata criza guvernamentala prin vacantarea functiei de prim ministru - fie prin demisie, fie prin motiune de cenzura - ar fi urmat, conform art. 89, cel putin doua nominalizari ale presedintelui pentru functia de prim ministru, iar daca ele ar fi fost respinse si dupa trecerea a 60 de zile si intrarea in noul mandat prezidential (ceea ce inseamna incepand cu luna decembrie), Parlamentul ar fi putut sa fie dizolvat. Vorbim, deci, despre noul mandat prezidential, nu despre actualul.
Astfel, dupa alegerea presedintelui, indiferent care va fi acesta, se poate tine cont de criza guvernamentala, inceputa cu 60 de zile in urma, si de imposibilitatea investirii unui nou guvern (prin respingerea celor doua nominalizari) si, practic, se poate dizolva Parlamentul.
Credeti ca presedintele Iohannis ar putea sa forteze in vreun fel adoptarea acestei solutii politice pentru actuala criza guvernamentala?
Termenul corect nu este "fortare". Sigur, asa cum descrie Constitutia, procedura este destul de greoaie, dar ca lucrurile sa se intample in realitate trebuie sa existe un acord politic al partidelor parlamentare cu privire la alegerile anticipate.
Mie mi se pare ca acest lucru nu este tratat cu toata seriozitatea. Daca si-ar face o analiza mai atenta, s-ar putea ca inclusiv PSD sa realizeze ca solutia alegerilor anticipate nu este chiar dezavantajoasa pentru el. Spun asta pentru ca din acest moment, lucrurile vor merge pentru PSD din rau in mai rau. S-ar putea sa urmeze o cadere economica anul viitor, cu siguranta urmeaza un decont al masurilor economice populiste si nesustenabile, deci pentru PSD urmeaza picajul. Or, logica politica ar fi spus ca PSD prefera sa se prezinte la urne cat mai repede posibil, nu la sfarsitul anului viitor.
Eu pot sa inteleg si sa admit, pana la un punct cel putin, si argumentele Opozitiei, care afirma ca o intrare la guvernare cinstita, pe usa din fata, ar trebui facuta dupa ce alegatorii romani s-au prezentat la urne, insa nici formarea unui guvern acum, pe baza unei alte majoritati, nu este neaparat o procedura ilegala sau imorala, s-a mai intamplat acest lucru, cu unele riscuri de imagine, de inversare a unor trenduri pana la alegerile parlamentare urmatoare.
Aceasta criza a aparut cu foarte putin timp inainte de alegerile prezidentiale, iar ICDE organizeaza un eveniment special, o dezbatere consistenta si binevenita pe aceasta tema. Ne puteti da mai multe detalii?
Intr-adevar, pregatim pentru data de 5 octombrie o dezbatere publica profesionista, structurata, care, din cate stim noi, va fi unica in Romania, ca format si ca obiective propuse. Spun asta pentru ca nu este o dezbatere electorala propriu-zisa, nu invitam candidatii si nu asteptam sa ne spuna ei ce doresc sa faca. Obiectivul acestei dezbateri este de a identifica ce doreste Romania europeana - societatea civila, cei care cred in valorile europene - sa aduca mandatul prezidential viitor, 2019-2024. Titlul dezbaterii este "Ce asteapta Romania Europeana de la viitorul mandat prezidential?"
De aceea, noi nu invitam oameni politici la aceasta dezbatere, ci invitam 20 de experti, personalitati ale vietii academice, societatii civile si mass-media, care vor fi impartiti pe 5 paneluri tematice - Relatia cu puterea executiva si legislativa, Stat de drept si Justitie, Politica externa si de Securitate, Mediator intre puterile statului si societatea civila, si Comunicare.
ICDE, in parteneriat cu Fundatia UBB, propune aceasta dezbatere substantiala, care va dura aproape 7 ore, iar rezultatul final va fi o scrisoare deschisa adresata candidatilor la functia de presedinte al Romaniei, in care vor fi prezentate concluziile si vom face propuneri, observatii, recomandari.
Citeste mai multe despre: Initiativa inedita, sustinuta de diplomati, universitari, politicieni si antreprenori: Romania europeana trebuie aparata acum - Interviu
Dar cum vi se pare oferta din acest moment - sunt peste 20 de candidati anuntati, care vor fi triati desigur intr-o prima faza de conditia impusa de a obtine semnaturile necesare. Multi analisti il dau castigator detasat pe Klaus Iohannis.
Destul de probabil vom avea doua tururi de scrutin, insa e adevarat ca presedintele Iohannis se contureaza a fi candidatul cu cele mai mari sanse in momentul de fata, dar competitia este deschisa si cel putin doua candidaturi, in opinia mea, se definesc limpede ca fiind sustinatoare ale valorilor Romaniei europene: este vorba despre domnii Klaus Iohannis si Dan Barna. Daca verdictul la urne va arata si ca cei doi se vor infrunta in turul al doilea, ramane de vazut. Ar fi oricum o confirmare ca majoritatea societatii romanesti doreste sa pastreze tara in zona valorilor si practicilor europene, spunand un nu hotarat la adresa a ceea ce a insemnat guvernarea PSD-ALDE din ultimii trei ani.
In paralel cu ceea ce se intampla pe scena politica de la noi, o noua Comisie Europeana isi incepe activitatea. Romania si Italia se pare ca sunt singurele tari care nu au facut propuneri oficiale de comisari europeni. Cum am ajuns aici si ce spune asta despre noi?
Fara sa avem informatii oficiale in acest sens, doar din ce se comenteaza in mass-media interne si europene, pot sa spun ca aceasta situatie jenanta in care se afla Romania s-ar datora faptului ca presedintele desemnat al CE, doamna Ursula von der Leyen, nu a fost deosebit de incantata de propunerile trimise informal de premierul Dancila, acesta fiind motivul blocajului. Nici noi, ca cetateni si ca specialisti in ceea ce priveste viata politica din ultimii ani, nu suntem deloc incantati de aceste propuneri anuntate de doamna Dancila si ne doream ca Romania sa aiba o reprezentare de mult mai buna calitate in CE.
Intrebarea care se pune este daca guvernul Dancila mai are legitimitatea necesara pentru a face o propunere serioasa de comisar european si pentru a obtine un portofoliu care sa ne faca cinste.
Este clar ca intr-o situatie de instabilitate politica si un un guvern care este cu un picior in groapa, o tara nu poate avea forta si credibilitatea de a face nominalizari care sa fie luate in considerare.
Ce s-ar mai putea face acum, in opinia mea, ar fi o consultare rapida, serioasa, cinstita cu presedintele Iohannis, care este un om politic credibil, respectat in Consiliul European si, probabil, o nominalizare consensuala (daca asa ceva mai este posibil in aceasta faza a ciclului politic in Romania) . Ne prinde intr-un moment prost, dificil si ma tem ca asta creeaza o vulnerabilitate in ceea ce priveste reprezentarea Romaniei in Colegiul viitoarei Comisii Europene. Dar, inca nu sunt pierdute toate argumentele pe care le are Romania si inca mai speram intr-o astfel de consultare, care sa duca la o propunere mai buna.
Totodata, trebuie sa ne pregatim si de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Se mai poate face ceva pentru diminuarea impactului negativ, anticipat de toti analistii?
Procesul politic din jurul Brexit-ului arata tot mai urat, asta este clar. Lucrurile au involuat din rau in mai rau, iar recenta masura de suspendare a Parlamentului britanic taie toate sperantele, spulbera orice iluzie pe care ne-o mai puteam face in ceea ce priveste ramanerea Marii Britanii in UE.
Eu sunt neplacut suprins de reactia insuficient de puternica, de convingatoare, a societatii britanice si a clasei politice. Chiar daca a existat acel referendum, de la care au trecut mai bine de trei ani, la care cu multa manipulare, cu mult "fake news" asa cum se stie, s-a obtinut o majoritate de 51,8% pentru iesire, era limpede ca nu exista solutii, de fapt, ca a fost aruncata o idee fara a exista o strategie post-Brexit, si cu toate acestea, partidele politice britanice si chiar societatea britanica au continuat sa asiste cu o anumita letargie la aceasta indreptare a vaporului britanic spre aisbergul numit Brexit.
Ma tem ca in acest moment, mai mult decat un acord minimal post-Brexit intre Marea Britanie si UE nu mai poate fi posibil. S-ar putea ca, in cele din urma, sa existe o intelegere privind acea "plasa de siguranta" - backstop-ul irlandez -, dar asta nu rezolva problemele de fond si marile inconveniente pe care le va aduce Brexitul, in primul rand Marii Britanii, dar desigur si economiei UE. Scotia va incerca din nou sa organizeze un referendum pentru suveranitate, cel mai probabil in primavara sau vara lui 2021, in ideea de a adera ulterior rapid la UE, si nu este exclus sa reuseasca de data aceasta sa se desprinda de Regatul Unit.
Toate aceste evenimente ne prind pe picior gresit - cu un guvern slab sau poate cu unul interimar, cu un presedinte ale carui puteri au fost mult diminuate, cu un Parlament la final de legislatura si cu alegeri la care populismul va fi vioara intai. Ce trebuie sa facem? Ce recomandari ne faceti ca sa pastram vie si chiar sa crestem aceasta Romanie europeana?
Probabil ca in acest moment ar trebui sa privim cu mai multa incredere si cu mai multa speranta spre societatea civila, spre romanii care, deocamdata poate neimplicati politic, dar cu siguranta sustinatori ai valorilor europene, incearca sa gaseasca formule de a face presiuni asupra decidentilor din politica romaneasca, pentru a tine Romania pe traiectoria europeana. La inceput a fost Strada, care a avut rolul ei major in stoparea unor abuzuri ale puterii, apoi societatea civila a inceput sa se organizeze in forme mai sofisticate si sa deruleze proiecte cu impact pe termen mediu si lung, care vizeaza consolidarea culturii democratice europene. Ne place sa credem ca unul din fructele acestui curent de implicare civica este chiar ICDE, think tankul pe care l-am infiintat in aceasta vara la Cluj.
Intr-adevar, e un moment politic dificil pentru Romania si nu se intrevad solutii imediate. Eu chiar as spune ca ne pregatim de o criza politica indelungata. Daca nu se reuseste organizarea de alegeri anticipate in martie 2020, ultimul moment in care s-ar mai putea face, si asta doar daca Parlamentul actual ar fi dizolvat in decembrie, imediat dupa inceputul noului mandat prezidential, atunci pot sa afirm clar ca actuala criza politica va dura pana dupa alegerile parlamentare tinute la termen, adica in decembrie 2020, cu costuri imense pentru Romania.
Criza care este foarte posibil sa se suprapuna si cu o criza economica, nu-i asa?
E destul de posibil, ceea ce ar inrautati si mai mult situatia. Dinspre parlamentul si guvernul actual nu ne vin vesti bune si nu avem prea multe sperante si resurse de mai bine.
Ca resursa pe care eu o vad in acest moment ca fiind insuficient exploatata, dar care se cere sa fie tot mai mult luata in considerare este tocmai societatea civila, deocamdata activa in marile orase, dar cu extindere rapida spre mediul urban mijlociu si mic, o societate civila care la noi este intr-o crestere si maturizare spectaculoasa: oamenii tineri, oamenii educati, oamenii calificati, care au experiente internationale in diferite ipostaze profesionale, de afaceri, culturale, academice etc., si care vor sa se implice. Acesti oameni trebuie sa fie invitati, cooptati, sa fie luati in considerare si trebuie folosita atat energia, cat si bunavointa si expertiza lor.
Romania nu a pierdut inca totul, sunt multi oameni integri, care stiu ce trebuie facut si doresc sa sustina directia europeana a tarii, dar, din pacate, ceea ce se intampla acum in parlament si guvern este foarte, foarte departe de ceea ce avem nevoie si de asteptarile noastre.
In... Vezi tot
"...din pacate, ceea ce se... Vezi tot