E un moment politic dificil. Criza ar putea dura pana in decembrie 2020, cu costuri imense pentru Romania Interviu

Marti, 03 Septembrie 2019, ora 19:41
12197 citiri
E un moment politic dificil. Criza ar putea dura pana in decembrie 2020, cu costuri imense pentru Romania Interviu

Intr-o Romanie europeana, premierul Dancila ar fi demisionat imediat ce ALDE a iesit de la guvernare si PSD ar fi trebuit sa incerce formarea unui nou guvern, iar daca acest lucru se dovedea imposibil, se dizolva Parlamentul si se mergea in alegeri anticipate, insa "este limpede ca nu ne aflam in situatia unei Romanii europene", spune Valentin Naumescu, presedintele Asociatiei Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana (ICDE).

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Valentin Naumescu vorbeste despre cateva dintre marile teme ale actualitatii interne si europene, care se suprapun in acest moment: criza guvernamentala, iminentele alegeri prezidentiale, inceperea activitatii de catre noua Comisie Europeana si Brexit-ul.

"E un moment politic dificil pentru Romania si nu se intrevad solutii imediate. Eu chiar as spune ca ne pregatim de o criza politica indelungata", care s-ar putea prelungi pana in decembrie 2020, "cu costuri imense pentru Romania", spune Valentin Naumescu.

"Sunt multi oameni integri, care stiu ce trebuie facut si doresc sa sustina directia europeana a tarii, dar, din pacate, ceea ce se intampla acum in parlament si guvern este foarte, foarte departe de ceea ce avem nevoie si de asteptarile noastre", subliniaza presedintele ICDE in interviul acordat Ziare.com.

Ne confruntam cu o noua criza politica, guvernamentala. Intr-o Romanie cu adevarat europeana, ce ar fi trebuit sa se intample imediat ce unul dintre partide ar fi decis sa iasa din alianta aflata la guvernare?

Din pacate, este limpede ca nu ne aflam in situatia unei Romanii europene. Intr-o Romanie europeana, premierul Dancila ar fi trebuit sa demisioneze imediat ce partenerul de guvernare, ALDE, si-a anuntat iesirea de la guvernare si, in mod normal, PSD, ca prim partid in Parlament, trebuia sa incerce formarea unui nou guvern, in cazul in care ar fi putut realiza o noua majoritate parlamentara.

Iar daca acest lucru se dovedea imposibil, trebuia intrat in procedura descrisa de art.89 din Constitutie - dizolvarea Parlamentului si convocarea de alegeri anticipate. Ceea ce inca nu este imposibil.

Dar in Constitutie scrie ca Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romaniei, situatie in care ne aflam si noi acum.

Stiu, dar, odata declansata criza guvernamentala prin vacantarea functiei de prim ministru - fie prin demisie, fie prin motiune de cenzura - ar fi urmat, conform art. 89, cel putin doua nominalizari ale presedintelui pentru functia de prim ministru, iar daca ele ar fi fost respinse si dupa trecerea a 60 de zile si intrarea in noul mandat prezidential (ceea ce inseamna incepand cu luna decembrie), Parlamentul ar fi putut sa fie dizolvat. Vorbim, deci, despre noul mandat prezidential, nu despre actualul.

Astfel, dupa alegerea presedintelui, indiferent care va fi acesta, se poate tine cont de criza guvernamentala, inceputa cu 60 de zile in urma, si de imposibilitatea investirii unui nou guvern (prin respingerea celor doua nominalizari) si, practic, se poate dizolva Parlamentul.

Credeti ca presedintele Iohannis ar putea sa forteze in vreun fel adoptarea acestei solutii politice pentru actuala criza guvernamentala?

Termenul corect nu este "fortare". Sigur, asa cum descrie Constitutia, procedura este destul de greoaie, dar ca lucrurile sa se intample in realitate trebuie sa existe un acord politic al partidelor parlamentare cu privire la alegerile anticipate.

Mie mi se pare ca acest lucru nu este tratat cu toata seriozitatea. Daca si-ar face o analiza mai atenta, s-ar putea ca inclusiv PSD sa realizeze ca solutia alegerilor anticipate nu este chiar dezavantajoasa pentru el. Spun asta pentru ca din acest moment, lucrurile vor merge pentru PSD din rau in mai rau. S-ar putea sa urmeze o cadere economica anul viitor, cu siguranta urmeaza un decont al masurilor economice populiste si nesustenabile, deci pentru PSD urmeaza picajul. Or, logica politica ar fi spus ca PSD prefera sa se prezinte la urne cat mai repede posibil, nu la sfarsitul anului viitor.

Eu pot sa inteleg si sa admit, pana la un punct cel putin, si argumentele Opozitiei, care afirma ca o intrare la guvernare cinstita, pe usa din fata, ar trebui facuta dupa ce alegatorii romani s-au prezentat la urne, insa nici formarea unui guvern acum, pe baza unei alte majoritati, nu este neaparat o procedura ilegala sau imorala, s-a mai intamplat acest lucru, cu unele riscuri de imagine, de inversare a unor trenduri pana la alegerile parlamentare urmatoare.

Citeste si:
Dacian Cioloș și miniștrii propuși de el merg în Parlament pentru a obține votul deputaților și senatorilor. Premiera care ar putea fi înregistrată la vot
Dacian Cioloș și miniștrii propuși de el merg în Parlament pentru a obține votul deputaților și senatorilor. Premiera care ar putea fi înregistrată la vot
Dacian Cioloş merge miercuri în Parlament, sperând să obţină votul de încredere pentru echipa sa şi pentru programul de guvernare. Cioloş ajunge în faţa Camerelor reunite, în termenul...
Guvernul Cioloș, mort încă din fașă. Cum arată ”aventura” USR din Parlament
Guvernul Cioloș, mort încă din fașă. Cum arată ”aventura” USR din Parlament
Guvernul Cioloș va fi supus pentru votul de învestitură miercuri, 20 octombrie, de la ora 10.00. Cu toate astea, misiunea USR pare a fi una imposibilă de vreme ce atât PNL cât și PSD au...
Sursa: Ziare.com