A doua zi de consultari la Cotroceni - filmul intalnirilor lui Iohannis cu Tariceanu si Dancila

Miercuri, 05 Iunie 2019, ora 15:56
15020 citiri
A doua zi de consultari la Cotroceni - filmul intalnirilor lui Iohannis cu Tariceanu si Dancila
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Arhiva Hepta.ro

Presedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, a doua runda de consultari cu partidele la Palatul Cotroceni, pentru a stabili cum vor fi puse in practica rezultatele referendumului pentru Justitie.

Seful statului a discutat azi cu Partidul Miscarea Populara (PMP), Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE), grupul parlamentar Pro Europa, grupul parlamentar al minoritatilor nationale si Partidul Social Democrat (PSD).

In principiu, aproape toate formatiunile au fost de acord ca rezultatul referendumului sa fie transpus cat mai rapid in legislatie afirmand ca vor sustine acest lucru in Parlament.

Presedintele interimar al PSD, Viorica Dancila, a afirmat ca i-a transmis sefului statului pozitia PSD, si anume ca rezultatul votului de la referendum e foarte important si ca este foarte important ca acesta sa fie pus in practica repede.

Dancila a subliniat ca a propus formarea unui grup la nivel de Parlament, condus de presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, care sa discute cu toate partidele, astfel incat revizuirea Constitutiei sa fie pusa in practica mai repede.

La randul sau, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a precizat ca formatiunea sa e de acord sa nu existe amnistie pentru fapte de coruptie, dar a precizat ca are "rezerve serioase" cu privire la extinderea posibilitatii de a ataca ordonantele de urgenta la Curtea Constitutionala. Argumentul sau a fost ca aceasta institutie ar putea deveni si mai mult un arbitru politic.

Totodata, Tariceanu a tinut sa explice ca ALDE nu a fost impotriva intrebarilor de la referendum, ci impotriva organizarii acestuia in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare.

Cei de la PMP i-au spus lui Iohannis ca vor doua zile de vot pentru cei din diaspora, ca Guvernul pregasteste o ordonanta de urgenta "criminala" care prevede pensii speciale pentru alesii publici si ca vor sustine motiunea de cenzura a Opozitiei.

Pro Romania i-a propus sefului statului sa existe si alte modificari in Constitutie, cum ar fi prezentarea Romaniei drept stat membru UE si NATO, garantarea dreptului la vot pentru romanii din tara si strainatate, definirea clara a faptelor care reprezinta "incalcari grave ale Constitutiei".

In ceea ce priveste, grupul parlamentar al minoritatilor nationale, acesta a cerut cerut eliminarea completa a OUG, afirmand ca "ele trebuie sa ramana doar pentru calamitati, in cazuri de razboi, in rest sunt inutile".

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai importante momente si declaratii de la consultarile de la Cotroceni:

15:45 - "Am reiterat pozitia PSD, si anume ca rezultatul votului e foarte important, e important sa dam dovada de actiune, sa punem in practica rezultatul referendumului.

Am propus formarea unui grup la nivel de Parlament, condus de presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, care sa discute cu toate partidele si sa facem operational cat mai repede acest grup, astfel incat aceasta revizuire sa fie pusa in practica mai repede.

Am cerut ca referendumul urmator sa nu mai fie pus in aceeasi zi cu alegerile", a declarat Viorica Dancila, la finalul discutiilor cu Iohannis.

Premierul a subliniat ca este "nevoie de echilibru, de consens, pentru a putea raspunde obiectivelor pe care le are Romania".

Presedintele interimar al PSD a mai spus ca Guvernul sau nu a dat nicio OUG pe Codurile Penale.

"Noi nu am dat nicio ordonanta pe Cod Penal si Cod de Procedura Penala. Guvernul Ciolos trebuie sa fie certat ca a modificat peste noapte Codurile Penale. Nu puteti spune ca am incalcat recomandarile Comisiei de la Venetia", a sustinut Dancila.

15:04 - Au inceput consultarile dintre presedintele Klaus Iohannis si delegatia PSD, condusa de Viorica Dancila.

14:28 - "Am cerut eliminarea completa a OUG, consideram ca ele trebuie sa ramana doar pentru calamitati, in cazuri de razboi, in rest sunt inutile. Nu e nevoie de o OUG, putem trece o lege prin Parlament. La a doua chestiune, toata lumea e de acord ce s-a votat si cu intrebarea. Deci sustinem demersul presedintelui Romaniei", a declarat Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale, la finalul consultarilor cu Iohannis.

El a mentionat ca a discutat cu seful statului si despre neimpozitarea IT-istilor, precizand ca sunt argumente suficiente ca acest mecanism sa ramana.

14:00 - La Palatul Cotroceni a ajuns si delegatia minoritatilor nationale si incep consultarile cu presedintele Klaus Iohannis.

13:22 - Prim-vicepresedintele Pro Romania a spus la finalul consultarilor cu presedintele Iohannis ca i-a transmis acestuia ca formatiunea sa este de acord ca rezultatul referendumului sa fie transpus in Constitutie si a propus si alte mofificari.

"L-am informat pe presedinte ca noi consideram ca sunt si alte puncte in Constitutie ce trebuie modificate. In Constitutie nu e prezentat nicaieri ca Romania e stat membru UE si NATO. O alta chestiune e garantarea dreptului la vot pentru romanii din tara si strainatate, mai ales dupa problemele din 26 mai. Un alt punct, avem prevederea 'incalcari grave ale Constitutiei', iar ele nu sunt definite si sunt interpretabile", a spus Daniel Constantin.

13:00 - Au inceput si consultarile dintre Klaus Iohannis si delegatia grupului parlamentar Pro Europa. Aceasta este formata din parlamentarii Daniel Constantin, Sorin Cimpeanu, Gabriela Podasca, Mihaela Hunca si Emilia Meirosu.

Foto: Administratia Prezidentiala

12:38 - Tariceanu a fost intrebat si despre faptul ca a stat jos inainte de sosirea presedintelui. "A fost o gafa de protocol sau aveti probleme de sanatate?", l-a intrebat o jurnalista.

"Raspunsul e 'nu' la ambele intrebari. Nu am de ce sa stau in picioare pana vine presedintele. Cand a venit, m-am ridicat. Cunosc protocolul mai bine decat dumneavoastra", a spus Tariceanu.

12:31 - ALDE este de acord cu interzicerea amnistierii si gratierii faptelor de coruptie, a declarat liderul formatiunii, Calin Popescu Tariceanu, la finalul consultarilor cu presedintele Klaus Iohannis.

"I-am spus ca suntem de acord cu interzicerea amnistierii si gratierii faptelor de coruptie, dar avem rezerve cu privire la atacarea de catre oricine la CCR a ordonantelor de urgenta. Ar rezulta un guvern extrem de slabit si, si mai grav, transformam CCR intr-un arbitru politic.

I-am explicat ca nu am fost impotriva intrebarilor, ci impotriva faptului ca a fost organizat simultan cu alegerile europarlamentare. Rezultatul a fost o lipsa de dezbatere cronica", a precizat Tariceanu.

12:00 - A ajuns si delegatia ALDE, condusa de Calin Popescu Tariceanu. Inainte ca seful statului sa intre in sala, Tariceanu si Vosganian au stat pe scaun, la masa, si nu in picioare ca ceilalti membri ai delegatiei ALDE, si asa cum au procedat toti cei care au venit pana acum la consultari.

Abia cand usa s-a deschis, cei doi s-au ridicat, dar nu au mers langa colegii lor. Consilierul de imagine al presedintelui Klaus Iohannis i-a indrumat insa pe Tariceanu si Vosganian sa se aseze in rand cu ceilalti membri ai delegatiei, pentru a-l intampina, asa cum stabileste protocolul, pe seful statului.

Foto: Administratia Prezidentiala

11:30 - La finalul discutiilor cu presedintele Iohannis, liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat ca formatiunea sa vrea ca rezultatul referendumului sa fie transpus in lege. "PMP cere ca rezultatul referendumului sa fie transpus cat mai rapid in lege si sustinem acest demers in Parlament. Consideram, de asemenea, sa se tina cont si de referendumul din 2009. Credem ca aceasta institutie nu trebuie neglijata. Avem nevoie de un Parlament de 300 de alesi", a spus Tomac.

Totodata, el l-a informat pe Iohannis ca PMP vrea doua zile de vot pentru diaspora si ca Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta "criminala".

"La discutii am informat ca PMP cere vot in doua zile pentru diaspora. Am si depus in Parlament o initiativa legislativa in acest sens. Vrem ca romanii din afara sa aiba timp sa voteze de sambata dimineata pana duminica seara.

I-am mai spus presedintelui ca Guvernul nu a invatat nimic si am vazut in Parlament, la votul dat lui Tariceanu. Mai grav e ca la Palatul Victoria am vazut o OUG criminala, se pregateste un nou furt din banul public, si anume pensii speciale pentru alesii publici.

I-am propus presedintelui sa analizeze organizarea unui nou referendum in care romanii sa spuna daca sunt de acord ca politicienii sa aiba pensii speciale. Noi consideram ca e un furt", a mai spus Tomac.

In ceea ce priveste motiunea de cenzura, Eugen Tomac a precizat ca PMP o sustine, dar a facut apel la Opozitie sa se uneasca si sa vina in fata romanilor cu o alternativa, cu o varianta de guvern.

"PMP cere la Opozitia sa vina in fata romanilor cu o alternativa, cu un nume de premier, un nume de ministru de Justitie, pentru ca acolo exista mari probleme, nominalizari pentru Externe, Sanatate, Educatie. Vom vota motiunea de cenzura, credem ca Guvernul trebuia sa plece demult, dar pentru a fi convingatori, Opozitia unita sa vina in fata romanilor cu o alternativa buna. Avem nevoie de un mesaj de unitate clar", a subliniat Tomac.

11:00 - Delegatia PMP, condusa de Eugen Tomac, a sosit la Palatul Cotroceni. Din ea mai fac parte Marius Pascan, Petru Movila, Ioana Constantin si Robert Turcescu. Fostul presedinte Traian Basescu nu participa la consultarile cu Klaus Iohannis.

Foto: Administratia Prezidentiala

Cum a decurs prima zi de consultari

Marti, la prima zi de consultari, nu au existat mari concluzii. Doar cei de la USR au obtinut garantia clara de la Iohannis ca initiativa "Fara penali in functii publice" va fi inclusa in aceasta reforma constitutionala.

UDMR a plusat cu propunerea ca toate ordonantele de urgenta sa fie interzise in Constitutie, cu exceptia cazurilor de razboi sau calamitate. In schimb, cei de la PNL nu au venit cu nicio idee, ci doar ca sa-l anunte pe Iohannis ca ii acorda sustinere neconditionata.

Seful statului a avut o interventie de presa inainte de a intra la consultari, in care le-a spus jurnalistilor ca vrea sa vada de la politicieni si ce au inteles din votul romanilor. Despre PSD si ALDE presedintele a sustinut ca si-au dat arama pe fata luni, cand Guvernul a emis o ordonanta de urgenta pentru modificarea legislatiei electorale si in Parlament cele doua partide au votat impreuna pentru a impiedica justitia sa afle adevarul in dosarul lui Calin Popescu Tariceanu.

Iohannis le-a transmis insa romanilor ca vor mai avea inca trei ocazii sa sanctioneze PSD: la alegerile prezidentiale, la cele locale si la cele parlamentare din 2020.

La referendumul pentru Justitie romanii au raspuns covarsitor cu "DA" - 6.459.383 vor interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie, in timp ce 6.477.865 vor ca Guvernul sa nu mai poata da ordonante de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare, iar dreptul de contestare la CCR sa revina si altor autoritati, nu doar Avocatului Poporului, ca pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iohannis consultari Tariceanu Dancila , #Klaus Iohannis