Cum a ajuns ambasada in Israel in programul de guvernare, dupa ce Dancila a vorbit cu Iohannis

Marti, 15 Mai 2018, ora 14:47
13740 citiri
Cum a ajuns ambasada in Israel in programul de guvernare, dupa ce Dancila a vorbit cu Iohannis
Foto: Administratia Prezidentiala

Dupa prima discutie fata in fata dintre Klaus Iohannis si Viorica Dancila in ceea ce priveste pozitia Romaniei fata de conflictul israelo-palestinian, Guvernul a transmis ca premierul este responsabil de implementarea programului de guvernare, inclusiv in ceea ce priveste politica externa si, astfel, si chestiunea relocarii ambasadei de la Tel Aviv.

"Premierul Romaniei a declarat ca, in calitate de sef al Guvernului, caruia ii revine responsabilitatea principala in implementarea programului de guvernare, inclusiv capitolul de politica externa, are ca obiectiv principal sustinerea intereselor Romaniei si identificarea celor mai bune modalitati de a consolida rolul si profilul Romaniei pe plan international", a transmis Executivul, la aproape trei ore dupa discutiile de la Cotroceni.

In comunicatul Guvernului nu se mai vorbeste despre un Memorandum privind o eventuala mutare a ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Bucuresti, ci doar despre un "proces de analiza si evaluare privind posibilitatea relocarii Ambasadei Romaniei in statul Israel".

Asta, desi pana acum, atat Liviu Dragnea, cat si Viorica Dancila se referisera la documentul confidential adoptat de Guvern folosind termenul "memorandum".

Mai mult, Guvernul aminteste ca o astfel de analiza se impune dupa ce, luni, SUA, partenerul si aliatul strategic principal al Romaniei, au recunoscut oficial Ierusalimul drept capitala a Israelului, inaugurandu-si acolo noua ambasada.

In cursul intrevederii de la Cotroceni, prim-ministrul Viorica Dancila a evidentiat ca elementul principal pe care se fondeaza aceasta analiza este pozitia principiala si sustinuta constant de Romania in ceea ce priveste solutia existentei a doua state: Israel si Palestina, care sa traiasca impreuna in pace, in securitate si recunoastere reciproca, precizeaza comunicatul Guvernului.

Mai mult decat atat, premierul a amintit ca recentul demers al Romaniei la nivelul UE viza reconfirmarea angajamentului comun pentru o solutie de pace care sa consfinteasca existenta a doua state, Israel si Palestina, si sa evite orice masuri unilaterale, care ar avea potentialul de a compromite procesul de pace.

Elementele propuse de Romania erau, astfel, in linie cu limbajul si concluziile adoptate de Consiliul European din data de 14 decembrie 2017 si in deplin acord cu pozitia oficiala sustinuta la nivel national, inclusiv de Presedintele Romaniei.

Nici Administratia Prezidentiala nu a fost mai generoasa in legatura cu felul in care au decurs discutiile de la Cotroceni si s-a limitat tot la un comunicat de presa, cu formulari generale.

Potrivit Presedintiei, Klaus Iohannis a "subliniat ca este obligatoriu ca politica externa a Romaniei sa se faca numai in interesul Romaniei si ca este necesar ca tensiunile interne pe teme de politica externa sa inceteze imediat, pentru ca tara noastra sa ramana un actor credibil in relatia cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene si al NATO, precum si in cadrul celorlalte parteneriate strategice in care tara noastra este angajata".

De asemenea, presedintele a evidentiat ca politica externa a tarii trebuie caracterizata de constanta si predictibilitate, "avand cateva linii rosii de la care decidentii politici nu s-au abatut niciodata, indiferent de culoarea lor politica".

"Schimbarea pozitiei echilibrate si echidistante pe care Romania a avut-o pana acum nu ar face decat sa produca ingrijorare si neliniste", se arata in document.

La intalnirea de la Cotroceni au mai participat viceprim-ministrul Ana Birchall si ministrul de Externe, Teodor Melescanu, care au exprimat, de asemenea, ca e nevoie de o "abordare institutionala loiala in ceea ce priveste politica externa a Romaniei", asadar se pare ca au fost de acord cu presedintele.

De ce a mers Viorica Dancila la Cotroceni

Interlocutorul lui Klaus Iohannis ar fi trebuit sa fie ministrul de Externe, Teodor Melescanu, pe care presedintele l-a chemat sa ii dea cateva explicatii in privinta pozitiei Romaniei fata de chestiunea ambasadei in Israel.

Desi Melescanu a confirmat initial, luni dimineata, ca va merge la Cotroceni, cateva ore mai tarziu, Liviu Dragnea a anuntat interdictia ca un ministru sa discute cu presedintele, fara voie de de la prim-ministrul Viorica Dancila.

Prins la mijloc si se pare ca fara sa fie si el informat, ministrul de Externe a fost nevoit sa sune la Administratie sa spuna ca merge, dar doar daca seful statului va vorbi mai intai cu premierul si aceasta isi va da acordul.

Dupa ce premierul a refuzat sa ii permita ministrului sa mearga singur la Cotroceni, presedintele a chemat-o chiar pe Dancila sa dea explicatii in controversa legata de faptul ca Romania a blocat initiativa UE privind Israelul.

De altfel, desi a participat la discutiile de la Cotroceni, ministrul de Externe nu a facut nicio declaratie si nici comunicatul Guvernului nu mentioneaza in vreun fel argumentele formulate de Teodor Melescanu.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...