Premierul Viorica Dancila acuza o dubla masura, in ceea ce priveste raportul GRECO si solicitarea presedintelui Klaus Iohannis ca Guvernul sa initieze un proiect de lege care sa contina masurile necesare pentru reasezarea legislatiei in concordanta cu coordonatele statului de drept si cu recomandarile organismelor europene.
"Aici am vazut o dubla masura, ca tot vorbeam de dublul standard, inclusiv din partea domnului presedinte Iohannis. Pe de o parte, un referendum care precizeaza ca nu avem voie sa dam ordonante de urgenta, nu avem voie sa intervenim in Justitie, ceea ce este corect, pe de alta parte, ne cere sa intervenim in Justitie. Deci eu nu cred ca justitia se face dupa modul in care avantajeaza sau dezavantajeaza o persoana, indiferent de ce functie ocupa in statul roman", a declarat Dancila, joi, la DCNews.
Premierul considera ca opinia GRECO este raportata la luna martie, deci inainte de referendum.
"Mai mult decat atat, am vazut ca este o dezbatere foarte mare intre judecatori si procurori, intre magistrati. Eu cred ca aceste lucruri trebuie lamurite de magistrati si ar trebui luat exemplul Olandei, care a trimis o scrisoare la GRECO si a spus ca, atunci cand va exista un consens intre magistrati, va veni cu precizarile legate de GRECO.
Sunt 14 state europene, printre care Franta, Germania, Olanda, care au rapoarte GRECO si care nu au pus in practica tot ce scrie in raportul GRECO, motivand foarte bine acele puncte.
Eu cred ca asa trebuie sa procedam si noi. Daca intr-adevar vrem si nu avem o dubla masura cum ne convine referitoare la justitie, trebuie sa existe un consens in justitie si pe urma sa luam o masura. Dar am vazut ca parerile sunt impartite si cred ca justitia trebuie infaptuita de cei din sistemul judiciar si nu de presedintele Romaniei, premierul Romaniei sau alte forte politice", a subliniat premierul.
Practic, Dancila a repetat argumentele date ieri oficial de PSD: Nu vom mai initia nicio modificare a Legilor Justitiei. 14 state europene nu au aplicat recomandarile GRECO
Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonas rosu, de aceasta data de la GRECO, odata cu publicarea rapoartelor privind justitia.
Presedintele a cerut Guvernului sa initieze cu celeritate un proiect de lege cu masuri necesare pentru asezarea legislatiei potrivit coordonatelor statului de drept, iar acestui demers sa i se ralieze in mod obligatoriu si CSM.
"Avand in vedere toate acestea, solicit Guvernului sa initieze cu celeritate un proiect de lege care sa contina masurile necesare pentru reasezarea legislatiei in concordanta cu coordonatele statului de drept, in acord cu vointa populara si cu recomandarile organismelor europene. Acestui demers trebuie sa i se ralieze in mod obligatoriu si CSM-ul cu asumarea rolului sau de garant al independentei Justitiei", a spus presedintele.
Nivelul de conformare a Romaniei cu recomandarile facute ramane "global nesatisfacator", iar GRECO este preocupat de "tensiunile politice continue in Romania in ceea ce priveste reformele sistemului judiciar", releva Raportul referitor la Prevenirea coruptiei cu privire la membrii Parlamentului, judecatori si procurori, publicat marti.
Recomandarea privind riscurile de slabire a statutului procurorilor, in special a independentei lor, nu a fost implementata, afirma GRECO in Raportul de follow-up referitor la Raportul ad hoc privind Romania, facut public marti, care arata ca puterea crescuta a executivului in ceea ce priveste numirile si eliberarile din functie ale procurorilor si rolul redus al Presedintelui Romaniei, in detrimentul principiului separatiei si echilibrului puterilor, reprezinta o potentiala amenintare la adresa independentei operationale a procurorilor si poate impiedica lupta eficienta impotriva coruptiei in Romania.
GRECO a recomandat sa fie abandonata crearea noii sectii speciale pentru investigarea infractiunilor din justitie, considerand-o "o anomalie" a cadrului institutional existent, care ar putea conduce la conflicte de competenta si ar putea fi folosita necorespunzator si supusa unei ingerinte nejustificate in procesul de justitie penala, iar masurile luate de autoritatile romane sunt in deplina contradictie cu recomandarea GRECO, ceea ce reprezinta o evolutie profund ingrijoratoare, se mai arata in raport.
Iata aici criticile aduse Romaniei in rapoartele GRECO