Dancila nu va da OUG pentru desfiintarea SS, ca sa respecte referendumul. Un nou atac la Iohannis

Marti, 25 Iunie 2019, ora 17:37
14872 citiri
Dancila nu va da OUG pentru desfiintarea SS, ca sa respecte referendumul. Un nou atac la Iohannis

Premierul Viorica Dancila a anuntat, miercuri, ca Guvernul va respecta decizia cetatenilor de la referendumul din 26 mai si nu va mai adopta nicio ordonanta privind functionarea sistemului judiciar.

"Noi am inteles votul de la referendum si, asa cum am spus de nenumarate ori, vom respecta opinia cetatenilor cu privire la faptul ca Guvernul nu trebuie sa mai emita OUG in legatura cu functionarea sistemului judiciar.

Prin urmare, Guvernul Romaniei nu va emite nicio ordonanta de urgenta legata de functionarea Justitiei. Sustin ferm ca orice modificare legislativa cu privire la functionarea sistemului judiciar trebuie sa treaca printr-o dezbatere transparenta, printr-o consultare ampla a organizatiilor profesionale din sistemul judiciar, prin implicarea CSM si consultarea organismelor internationale in domeniu", a declarat Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern de marti.

Afirmatiile ei vin dupa ce atat GRECO, cat si Comisia de la Venetia au cerut recent desfiintarea Sectiei Speciale condusa de Adina Florea. Si pentru ca cele doua organisme au solicitat ca acest lucru sa se intample "de indata", doar prin OUG SS ar putea fi desfiintata in mod rapid.

Totusi, Dancila spune ca, "in ceea ce priveste recomandarile organismelor internationale privind functionarea sistemului judiciar, Ministerul Justitiei va urma intocmai procedurile existente".

Premierul nu a ratat ocazia de a lansa un nou atac voalat la adresa presedintelui Klaus Iohannis, dupa ce si seful statului i-a cerut sa aplice "de indata si in integralitate" recomandarile Comisiei de la Venetia.

Astfel, Viorica Dancila spune ca este uimita de faptul ca cei care sustineau ca nu trebuie sa mai fie adoptate OUG in domeniul Justitiei si care au introdus acest aspect in referendumul din 26 mai sunt cei care acum indeamna Guvernul sa ia masuri in regim de urgenta.

"Am observat ca in spatiul public sunt lansate din nou discutii despre modul in care ar trebui sa actioneze sau sa nu actioneze Guvernul in privinta functionarii sistemului judiciar. Se recomanda Executivului sa emita de indata un act normativ pentru ca dupa cateva fraze si in acelasi text sa i se spuna sa nu dea OUG.

Ma uimeste faptul ca cei care sustineau ca nu trebuie sa mai fie adoptate ordonante de urgenta in domeniul Justitiei si care au introdus acest aspect in referendumul din 26 mai sunt cei care acum indeamna Guvernul sa ia masuri in regim de urgenta", a subliniat Dancila.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, ca Opinia Comisiei de la Venetia reprezinta o reconfirmare clara, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus functionarii sistemului judiciar prin interventia abuziva a Guvernului de a legifera defectuos si in favoarea unor interese particulare sau de grup, nu in beneficiul cetateanului.

Klaus Iohannis subliniaza ca mesajul transmis este cat se poate de clar: guvernantii au datoria sa repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea in aplicare de indata si in integralitate a recomandarilor organismelor europene din domeniu.

"Asa cum arata Opinia, schimbarile intempestive intr-un domeniu atat de sensibil si lipsa unui control efectiv de constitutionalitate al ordonantelor de urgenta nu numai ca bulverseaza intregul sistem, dar afecteaza chiar esenta statului de drept - securitatea raporturilor juridice si previzibilitatea legii, precum si principiul separatiei puterilor in stat. Presedintele Romaniei subliniaza ca mesajul transmis in documentul adoptat de Comisia de la Venetia este cat se poate de clar: guvernantii au datoria sa repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea in aplicare de indata si in integralitate a recomandarilor organismelor europene din domeniu", se arata in comunicat.

Ulterior, presedintele Romaniei reitereaza atentionarea transmisa Guvernului actual ca aceasta practica de a adopta OUG trebuie sa inceteze.

Citeste mai multe despre Comisia de la Venetia critica dur OUG-urile din Justitie promovate de PSD: SS - obstacol in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate.

Citeste si:
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...