Carul domnului Dragnea inaintea boilor doamnei Dancila

Marti, 22 Mai 2018, ora 10:41
7746 citiri
Carul domnului Dragnea inaintea boilor doamnei Dancila

In toiul scandalului cu ambasada Romaniei din Israel, a aparut pe neasteptate un punct de vedere logic si bine inspirat al ministrului de Externe, dl Teodor Melescanu, din care inteleg ca deocamdata nu stim cum este mai bine, intrucat nu avem un studiu elaborat, o cercetare, o analiza care sa cantareasca la obiect avantajele si dezavantajele mutarii ambasadei.

Cu alte cuvinte, oficialii nostri au pus carul inaintea boilor si, luandu-si un avant neinspirat, s-au repezit prosteste cu capul in zid. Cum era de asteptat, au rasarit cucuie.

Fireste, niciodata nu-i prea tarziu, iar dl Melescanu ne informeaza ca abia acuma s-a demarat o analiza privind mutarea ambasadei. Capitolul privind securitatea este deja elaborat si urmeaza in perioada urmatoare "celelalte chestiuni, economice, sociale si juridice".

Intrebat care este orizontul de timp pentru finalizarea analizei, raspunsul diplomatic al dlui Melescanu s-a referit la "un orizont de timp rezonabil, probabil va fi in maximum o luna de zile".

Dorinta dlui Dragnea e lege

Imi permit sa leg informatiile cap la cap si observ ca, la aproape o luna de la momentul vizitei, partea romana constata ca ne trebuie inca vreo luna de aici incolo, pentru ca protagonistii mutarii ambasadei sa aiba o analiza cu avantajele si dezavantajele demersului.

Abia atunci vor intelege daca tratativele cu partea israeliteana au fost cu rost sau daca delegatii nostri s-au dus ca sa vorbeasca - scuzati-mi expresia poate prea populara - ca proasta-n targ.

Pana atunci, nimeni nu poate banui socul la care ar putea fi expuse interesele tarii noastre prin eventuala mutare a ambasadei, asa cum tine mortis dl Dragnea si cum executa slugarnic dna Dancila.

Nu putem banui nici macar daca cele discutate deja au expus deja aceste interese in cea mai fierbinte zona a globului.

Asta a facut echipa Dragnea&Dancila, s-a prezentat in stilul caine surd la vanatoare - cum caracterizam aceasta aventura intr-un articol anterior - ca sa trateze intr-un stat strain, la cel mai inalt nivel, o problema cu consecinte imprevizibile pentru tara noastra si fara sa aiba vreo documentatie, analiza, cecetare, nimic. Numai pentru ca asa vrea dl Dragnea. Cam putin.

Urmarind recentele declaratii ale dlui Melescanu, observ uriasa prapastie dintre un profesionist al diplomatiei si doi politruci, unul dornic sa fie bagat in seama intr-o lume unde s-a facut demult nefrecventabil, celalalt - o doamna - gata sa se faca mica oricand pe langa uriasul Dragnea.

E ceva care aminteste de aprodul Purice, care se ghemuia in fata lui Stefan Voda, ca sa-l ajute pe acesta cand urca pe cal.

Ce spune dl Teodor Melescanu

Spune: "Pozitia noastra este foarte clara. Avem nevoie de o analiza pe care o facem pentru a ajunge la o decizie care sa fie prezentata decidentilor politici, astfel incat sa avem un mesaj coerent din partea Romaniei in legatura cu aceasta tema".

In optica mea, daca abia acum "avem nevoie" de ceva, inseamna ca acel ceva ne-a lipsit pana acum. Adica delegatia noastra a plecat nepregatita in Israel, unde a discutat un fel de nu stiu ce si nu stiu cum.

N-am spus intamplator "nu stiu ce". Daca ar fi discutat despre fotbal, despre moda sau despre ultimele cancanuri din Hollywood, era foarte bine.

Dar daca au discutat probleme de stat, probleme care ar angaja Romania in afara, fara sa aiba la baza o decizie prezentata decidentilor politici, asa cum vorbeste dl Melescanu, fara sa aiba un mesaj coerent din partea Romaniei in legatura cu tema pentru care au plecat, asta este foarte grav.

Este atat de grav incat, fara pretentia de a anticipa ceva, imi permit sa observ despre cele discutate si angajate in fata partenerilor externi, ca ele pot face usor trimitere la sintagma de inalta tradare din partea demnitarilor nostri, pusa recent in discutie.

Iar gravitatea este cu atat mai mare, cu cat tot dl Melescanu, cu inerenta sa sinceritate diplomatica, mai spune cu privire la mutarea ambasadelor:

"Evident ca exista riscuri si din punctul de vedere al securitatii si din alte puncte de vedere. Trebuie sa vedem in ce masura ele sunt reale sau doar la nivelul nostru de perceptie si de analiza".

Cum asa? Exista riscuri? Nici macar nu stim daca sunt reale? Privesc securitatea? In opinia mea, dna Dancila a riscat mult, intrand in asemenea domeniu fara o documentatie bine studiata si aprobata de CSAT, dupa convocarea acestuia de catre presedinele tarii.

Cand documentatia va fi gata, doamna prim ministru va trebui sa-l roage pe presedintele Iohannis sa convoce Consiliul, daca i se pare oportun. Daca nu i se pare, atunci problema a cazut.

Orice alta abordare e treaba de diletant.

Citește și:
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...
În cât timp va dispărea complet dosarul cu șină în România: ”Există o teamă de digitalizare”
În cât timp va dispărea complet dosarul cu șină în România: ”Există o teamă de digitalizare”
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că dosarul cu şină va dispărea din România în 3-5 ani, acesta fiind un termen rezonabil, având în vedere...