De ce il minte Dancila pe Juncker?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 20 August 2018, ora 21:00
21656 citiri

Dupa ce a tacut aproape o saptamana, V.V. Dancila i-a scris lui J.-C. Juncker ca pe 10 august, la Bucuresti, ar fi existat niste "incercari de inlaturare pe cale violenta a unui guvern legitim".

Nimeni n-a vazut incercarile cu pricina. Asta daca nu luam in seama "dovada" prezentata de Liviu Pop, si anume strangerea de semnaturi pentru campania #farapenali.

Mai frusta decat fostul ministru al Educatiei, Norica Nicolai a sarit in ajutorul tovarasei sale, explicand ca violentele jandarmilor - pe care le-a putut vedea lumea intreaga - au fost, de fapt, trucaje pe computer. Deputata europeana nu a prezentat nici ea vreo proba care sa-i sustina afirmatia.

Pe scurt: ce se vede e manipulare, iar ce nu se vede - o incercare de a rasturna Guvernul.

Aceeasi tabara politica s-a straduit sa faca din presedinte capul revoltei. A pornit denigrarea L. Dragnea si a continuat-o marioneta sa din fruntea Guvernului, care i-a reprosat lui K. Iohannis ca nu si-a asumat functia de mediator si ca a incitat la proteste.

Asta contrasteaza cu dezamagirea exprimata de multi votanti ai presedintelui, care-i cer acestuia sa fie mai vocal, mai atent, mai activ.

Intre pesedisti, singurii care s-au revoltat au fost C. Andronescu si C. Ivan. Prima i-a cerut lui Dragnea sa faca un "pas in spate", iar al doilea a anuntat ca va cere ca PSD sa fie dat afara din grupul socialist format in Parlamentul European.

E amenintat cu excluderea si celalalt partid din Guvernul de la Bucuresti - ALDE. Cererea n-a facut-o vreun deputat roman, ci sefa unui partid austriac din familia liberala.

In fine, cronica noastra - desi succinta - nu poate ignora figura acelui jandarm care, in ultima sa zi de interimat la sefia institutiei, a organizat o conferinta de presa intr-o sala intesata de icoane si, apucand tricolorul, a justificat violentele - da, Norico, alea trucate! - zicand: "nu am facut decat sa-mi iubesc tara, sa cred in Dumnezeu".

De ce il minte Dancila pe Juncker? Ce interes au una ca ea si Norica sa exporte aiureli la Bruxelles? Le-ar putea sprijini familiile lor europene? Sau le e mai util Dumnezeul invocat de sarmanul jandarm?

Nu e asa greu de raspuns la aceste intrebari. Dancila minte fiindca ar vrea sa acrediteze ideea ca soarta ei nu depinde doar de Dragnea, ci si de strada. Amica ei din ALDE incearca s-o ajute intrucat vrea sa isi consolideze pozitia de cap de lista la scrutinul pentru PE din mai 2019.

Socialistii si liberalii europeni nu vor lua vreo decizie de excludere, fiindca au nevoie de orice oita in turma cu care intra in alegeri. Asa ca Dumnezeu poate fi lasat in pace...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
În contextul alegerilor din iunie 2024, Rareș Bogdan, unul dintre cei mai vocali reprezentanți ai alianței de guvernare PSD+PNL, a lansat acuzații în rafală la adresa partidelor de...
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
În 2024 s-a stabilit un nou record al voturilor nule, exprimate la alegerile europarlamentare. USR și AUR au acuzat PSD+PNL de fraudă masivă, în timp ce puterea susține că opoziția caută...
#Dancila scrisoare minte Juncker , #Liviu Dragnea
  1. Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
  2. Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
  3. Un birou electoral din Costineşti a cerut anularea alegerilor. BEC nu a luat încă o decizie
  4. Nicolae Ciucă îl trage de mânecă pe partenerul de guvernare Marcel Ciolacu. "Ar trebui să aibă puţină smerenie"
  5. O comisie de votare din Botoșani a recunoscut public că a inversat rezultatul alegerilor într-un sat. Pe cine au dat vina pentru eroare
  6. Nici n-a câștigat bine al doilea mandat că Nicușor Dan se gândește deja la următorul. "Îmi doresc și un al treilea"
  7. George Simion: „99,9% sunt candidat la prezidențiale”. Ce n-a mers în strategia AUR pentru alegeri VIDEO
  8. "Mandat european pentru ultrașii de dreapta români"
  9. Clotilde Armand, ironizată de cel care a învins-o în alegeri. George Tuță: "Următoarea etapă este să-i dea în judecată pe cetățeni că nu au votat cu ea"
  10. Reacția AEP după cererile de demisie ale președintelui Toni Greblă: "Numărarea voturilor sau centralizarea rezultatelor nu intră în atribuţiile noastre"