De ce il minte Dancila pe Juncker?

Autor: Cristian Preda , profesor de stiinte politice
Luni, 20 August 2018, ora 21:00
21378 citiri

Dupa ce a tacut aproape o saptamana, V.V. Dancila i-a scris lui J.-C. Juncker ca pe 10 august, la Bucuresti, ar fi existat niste "incercari de inlaturare pe cale violenta a unui guvern legitim".

Nimeni n-a vazut incercarile cu pricina. Asta daca nu luam in seama "dovada" prezentata de Liviu Pop, si anume strangerea de semnaturi pentru campania #farapenali.

Mai frusta decat fostul ministru al Educatiei, Norica Nicolai a sarit in ajutorul tovarasei sale, explicand ca violentele jandarmilor - pe care le-a putut vedea lumea intreaga - au fost, de fapt, trucaje pe computer. Deputata europeana nu a prezentat nici ea vreo proba care sa-i sustina afirmatia.

Pe scurt: ce se vede e manipulare, iar ce nu se vede - o incercare de a rasturna Guvernul.

Aceeasi tabara politica s-a straduit sa faca din presedinte capul revoltei. A pornit denigrarea L. Dragnea si a continuat-o marioneta sa din fruntea Guvernului, care i-a reprosat lui K. Iohannis ca nu si-a asumat functia de mediator si ca a incitat la proteste.

Asta contrasteaza cu dezamagirea exprimata de multi votanti ai presedintelui, care-i cer acestuia sa fie mai vocal, mai atent, mai activ.

Intre pesedisti, singurii care s-au revoltat au fost C. Andronescu si C. Ivan. Prima i-a cerut lui Dragnea sa faca un "pas in spate", iar al doilea a anuntat ca va cere ca PSD sa fie dat afara din grupul socialist format in Parlamentul European.

E amenintat cu excluderea si celalalt partid din Guvernul de la Bucuresti - ALDE. Cererea n-a facut-o vreun deputat roman, ci sefa unui partid austriac din familia liberala.

In fine, cronica noastra - desi succinta - nu poate ignora figura acelui jandarm care, in ultima sa zi de interimat la sefia institutiei, a organizat o conferinta de presa intr-o sala intesata de icoane si, apucand tricolorul, a justificat violentele - da, Norico, alea trucate! - zicand: "nu am facut decat sa-mi iubesc tara, sa cred in Dumnezeu".

De ce il minte Dancila pe Juncker? Ce interes au una ca ea si Norica sa exporte aiureli la Bruxelles? Le-ar putea sprijini familiile lor europene? Sau le e mai util Dumnezeul invocat de sarmanul jandarm?

Nu e asa greu de raspuns la aceste intrebari. Dancila minte fiindca ar vrea sa acrediteze ideea ca soarta ei nu depinde doar de Dragnea, ci si de strada. Amica ei din ALDE incearca s-o ajute intrucat vrea sa isi consolideze pozitia de cap de lista la scrutinul pentru PE din mai 2019.

Socialistii si liberalii europeni nu vor lua vreo decizie de excludere, fiindca au nevoie de orice oita in turma cu care intra in alegeri. Asa ca Dumnezeu poate fi lasat in pace...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).Citeste si:
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu este de părere că după Congresul PNL desfășurat sâmbătă, 25 septembrie, adevăratul câștigător este Klaus Iohannis, care a fost „reales președinte PNL”....
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu a declarat despre Congresul PNL de sâmbătă, 25 septembrie, că „nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului” şi că a asistat la o ruşine...
Sursa: Ziare.com