PSD+ALDE ne pregatesc botnita

Miercuri, 28 Martie 2018, ora 19:35
13685 citiri
PSD+ALDE ne pregatesc botnita

Specific partidelor noastre de guvernamant este faptul ca nu le ingrijoreaza oprirea investitiilor in tara, lipsa autostrazilor, nefinalizarea la termen a magistralei 5 de metrou, starea precara a cailor ferate, lipsa de aeronave, scandalul cu vaccinurile, starea deplorabila a spitalelor, mizeria din scoli, ciudata topaiala fiscala, nemultumirea celor care au fost trasi pe sfoara la majorarea salariilor, gradul de saracie, copiii care se culca seara nemancati, mortalitatea infantila, deficitul de cont curent, numarul emigrantilor si inca multe altele.

Le ingrijoreaza faptul ca romanii se plang de toate acestea, nu numai in tara, dar si in afara. Iar daca printre nemultumiti apar personalitati de seama, experti si chiar europarlamentari, asta le produce chiar insomnii potentatilor nostri.

Si, cu atat mai mult, scrasnesc din dinti cand simt ca n-au ce le face nici personalitatilor de seama care observa cum a apucat-o guvernarea in directia spre nicaieri si nici europarlamentarilor nealiniati lui "daddy", carora nu le pot lua decat caii de la bicicleta.

Libera exprimare redefinita de dl Dragnea

Incapabil sa priceapa cauzele nemultumirilor, dl Tariceanu isi face impresia ca "defaimarea ajunge un fel de activitate preferata a unora". Ce spui, Franz? Or fi maniaci sau perversi cei care isi spun opinia, asa cum ii taie capul pe ei? Adica, e obligatoriu s-o spuna numai asa cum il taie capul pe presedintele Senatului?

Socotind si el ca niste europarlamentari romani n-ar trebui sa se afiseze cu tot ce le trece prin cap, dl Dragnea dezgroapa vechea lege a defaimarii, de acolo unde fusese ingropata la un moment dat, si ne explica:

"Trebuie sa facem o lege care sa dea dreptul statului roman sa corecteze aceste lucruri. (...) Libera exprimare nu inseamna sa defaimezi".

Dar ce inseamna sa defaimezi? Din capul locului, cred ca nici dl Tariceanu, nici dl Dragnea nu s-au intrebat ce inseamna. Au preluat pur si simplu termenul din legislatia comunista, asa cum era el acolo. Comunstii il alesesera anume, ca sa-l foloseasca in functie de felul cum si cand vrei sa-ti infunzi adversarul.

Defaimare insa inseamna multe, iar alegerea acestui cuvant pentru incriminarea celor cu prea multe opinii in cap dovedeste o oarecare smecherie: pe tema defaimarii, poti baga omul la zdup, usor si dupa bunul plac.

Epigrama care defaimeaza

Imi permit sa amintesc o intamplare de la sfarsitul anilor '40. Vremurile erau grele, iar tara fusese ocupata de armata sovietica, ai carei militari isi permiteau orice pe strazile Bucurestiului. As zice, "pentru ca puteau".

In aceasta conjunctura, scriitorul Pastorel Teodoreanu, fratele celebrului Ionel Teodoreanu, a fost arestat de Securitate pentru ca defaimase armata rosie, dupa ce scrisese urmatoarea epigrama:

"Pe cararea din catun / Se ducea un rus cu-un tun. / Tunul rus / Si rusul... tun!". Nu stiu cat a fost tinut dupa gratii autorul epigramei, dar se spune ca, pentru eliberare, i s-a cerut sa scrie o delatiune despre cantareata Maria Tanase.

Nici nu m-am asteptat ca, in DEX, cuvantul "defaimare" sa aiba 19 explicatii. Poate sa insemne subapreciere, desconsiderare, injosire, umilire, detestare, vorbire de rau a cuiva, barfire, ponegrire, blamare, calomniere, hulire, luare in batjocura, compromitere a cuiva, profanare, critica vehementa, condamnare, stigmatizare, anulare a unui act, prefacatorie.

E ca pe vremea GULAG-ului lui Soljenitin. Ai subapreciat regimul? Hait la mititica! Ai desconsiderat programul de guvernare? La zdup cu tine! L-ai vorbit de rau pe Dragnea? Mars la parnaie! Ai barfit pe seama lui Tariceanu? Pasol na turbinca! Ai ponegrit partidul? La popreala! Detesti vreun lider? So, la beci! Hulesti politica partidului? La cremenal!

Sa fie la mijloc o rafuiala?

Sa-mi fie iertat, dar in zilele noastre, asta cu defaimarea cuiva aflat la putere imi seamana a rafuiala personala si as zice ca prigoana a inceput deja. A inaugurat-o doamna Viorica-Vasilica de mai multe ori, aratand de fiecare data cu degetul spre fosta ei colega de europarlament, Monica Macovei.

Oricat de apriga ar fi lupta politica, nu mi se pare deloc fair play si chiar as zice ca e nedemn de o adevarata lady, ca sa nu zic un adevarat gentleman, ideea de a trimite dupa gratii cu acte in regula o fosta colega, numai pentru faptul ca nu-ti convine opinia pe care si-a exprimat-o in public.

Inteleg ca pe dna Dancila n-o prea ajuta fortele proprii sa se lupte cu argumentele adversarului, cu ideile lui, cu principiile, conceptele, opiniile, gandurile, ideologia lui, teoriile, idealurile lui, dar in acest caz, intelept ar fi sa se retraga din lupta, nu sa-l monteze pe "daddy" ca, prin noua lege, s-o invite la catuse pe dna Monica Macovei.

Atat dna Dancila, cat si dl Dragnea au atribuit calificativul "minciuni" spuselor dnei Macovei. Lasand la o parte faptul ca termenul nu este deloc demn pentru niste inalti demnitari, ar fi fost normal ca fiecare sa se fi intalnit cu dna Macovei, demontand cam ce li se pare lor neadevarat in afirmatiile ei.

Abia dupa ce o astfel de infruntare a avut loc, dupa ce argumentele unuia n-au fost acceptate de celalalt, oricare din beligeranti isi poate permite sa iasa onorabil in spatiul public, prezentand punctual in ce consta controversa.

Altfel, afirmatiile despre minciuna, vehiculate de un prim-ministru, mi se par a nu avea mai multa valoare decat afirmatiile locatarilor care discuta politica pe banca din fata blocului unde locuiesc. Asta seamana cu situatia la care a raspuns recent unor ziaristi ministrul Toader: eu nu comentez ce am auzit ca au comentat altii.

Ma simt nevoit sa fac o legatura intre ideea de a reanima legea defaimarii, care parea clasata, si dorinta doamnei Dancila de a se rafui cu fosti colegi din Palamentul European: dna Monica Macovei, poate dl Cristian Preda - chemat recent "intamplator" sa dea explicatii in fata Consiliului Ordinului "Steaua Romaniei" cu privire la asa-zisa defaimare a tarii - poate dl Siegfried Muresan, alt incomod al potentatilor bucuresteni, poate dl Catalin Ivan - unul si mai incomod, poate altii.

Daca asa stau lucrurile, dna Dancila isi aseaza singura pe obraz o pata cat se poate de neplacuta, iar dl Dragnea confirma ca nu cunoaste o arma mai buna in lupta politica decat numai ciomagul.

Afara-i vopsit gardu'

Care ciomag il pregateste bine cosmeticizat, intituland legea defaimarii cam asa: "Proiectul de lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup".

Bineineles, e ca in proverbul care spune ca afara-i vopsit gardu' dar inauntru-i leopardu'. Caci ce poate fi mai onorabil, decat sa promovezi demnitatea umana si toleranta, fata de diferentele de grup? Si ce poate fi mai lipsit de demnitate, decat sa inlocuiesti dreptul la exprimarea opiniei cu dreptul la botnita?

Asta ca sa ne fie invatatura de minte si sa nu mai vorbim despre lipsa autostrazilor, nefinalizarea la termen a magistralei 5 de metrou, starea precara a cailor ferate, lipsa de aeronave, scandalul cu vaccinurile, starea deplorabila a spitalelor, mizeria din scoli si alte "minciuni", de care vorbeam la inceput, defaimand... nu stiu ce: liderii partidului, programul guvernului, tara, patria, natia, glia sau pamantul stramosesc, aparat numai de echipa domnilor Dragnea si Tariceanu?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Viorica Dancila legea defaimarii, #Liviu Dragnea legea defaimairii, #Cristian Preda europarlamentar, #Monica Macovei europarlamentar , #Liviu Dragnea