Ambasada Germaniei confirma ca Merkel a discutat cu Dancila

Vineri, 08 Februarie 2019, ora 13:31
6244 citiri
Ambasada Germaniei confirma ca Merkel a discutat cu Dancila
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Ambasada Germaniei la Bucuresti a confirmat, pentru Ziare.com, ca Angela Merkel a vorbit miercuri seara la telefon cu Viorica Dancila. Nu au fost facute insa niciun fel de precizari in legatura cu tema discutiilor dintre cancelarul german si premierul roman.

"Putem sa confirmam ca miercuri seara a avut loc o convorbire telefonica intre cancelarul federal Merkel si primul ministru Dancila", este raspunsul primit vineri de la Ambasada Germaniei.

Ziare.com a cerut detalii dupa ce joi seara au aparut in spatiul public informatii "pe surse" despre aceasta conversatie telefonica. Antena3 a relatat ca discutia ar fi durat jumatate de ora si ca tema principala a dialogului a fost initiativa germano-rusa privind crearea conductei Nord Stream 2.

Sursele citate de televiziunea in cauza sustin ca Angela Merkel i-ar fi cerut lui Dancila "sa nu introduca in cadrul Consiliului Uniunii Europene o propunere de directiva ce ar afecta direct interesele Germaniei in ceea ce priveste Nord Stream 2", iar ca Dancila ar fi refuzat.

Discutia a avut loc in contextul in care Romania detine, pana in luna iulia, presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Declaratiile publice ale lui Merkel de miercuri, pe tema Nord Stream 2

Cancelarul german a avut chiar miercuri o declaratie publica pe tema proiectului Nord Stream 2, insistand ca acesta nu va face din Germania o tara dependenta de gazele rusesti. Ea a insistat ca Ucraina trebuie sa ramana o tara de tranzit pentru gazele livrate de Rusia.

"Devenim dependenti de Rusia din cauza acestei a doua conducte de gaz? Eu zic ca nu, daca ne diversificam in acelasi timp sursele de aprovizionare", a declarat Merkel miercuri la Bratislava, unde s-a intalnit cu liderii tarilor din Grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria).

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, Germania face presiuni asupra altor state europene pentru a bloca o propunere a Uniunii Europene de reglementare a Nord Stream 2, inaintea unei reuniuni importante programate vineri pe aceasta tema; principala problema ar fi sa convinga Franta. Joi, Franta a anuntat ca va sustine revizuirea directivei europene cu privire la gazele naturale.

In prezent, Rusia livreaza gaze naturale Germaniei printr-o mai multe conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. In 2015, compania rusa Gazprom si firmele europene E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, care presupune constructia a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente. Capacitatea de transport a gazelor rusesti pe ruta alternativa la cea prin Ucraina ar urma sa se dubleze, ajungand la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Presedintele american Donald Trump a criticat de mai multe ori proiectul, iar in ianuarie anul acesta, administratia de la Washington a trimis o scrisoare companiilor germane implicate, amenintand cu sanctiuni, aminteste Agerpres. Ambasada americana de la Berlin a confirmat atunci, pentru AFP, o dezvaluire a cotidianului Bild legata de presiunile Statelor Unite impotriva facilitarii exportului de gaze din Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Dancila telefon Merkel nord stream2, #Germania Merkel gaze Rusia , #premier