Apel catre premierul Dancila pentru introducerea bratarilor electronice

Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 11:56
2681 citiri
Apel catre premierul Dancila pentru introducerea bratarilor electronice
Foto: Arhiva Ziare.com

"Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor" ii cere premierului Viorica Dancila adoptarea unor masuri eficiente de monitorizare a respectarii ordinelor de protectie prin introducerea bratarilor electronice.

Scrisoarea deschisa vine in contextul atacurilor din ultima perioada asupra femeilor.

Organizatiile non-guvernamentale cer reglementarea sistemului de monitorizare a respectarii ordinelor de protectie prin asigurarea monitorizarii agresorilor prin bratari electronice, masura ce a fost propusa in guvernele anterioare, dar care nu s-a concretizat pana in prezent.

" (...) Proiectul de lege vizeaza introducerea ordinului de protectie provizoriu (art.52, Conventia de la Istanbul), emis de politist, in baza unui instrument eficient de evaluare, la constatarea faptei de violenta, care sa asigure o protectie reala si rapida, asigurarea accesului victimelor violentei la justitie, precum si bugetarea adecvata a adaposturilor si serviciilor de consiliere si suport. Acest proiect de lege a fost semnat de membrii cabinetului anterior si urmeaza sa fie semnat din nou de catre membrii noului cabinet pentru a fi apoi transmis catre Parlament", se arata in scrisoare trimisa premierului Dancila.

"Va solicitam (...) sa cereti publicarea unui raport de catre Politia Romana cu privire la numarul de ordine de protectie incalcate in anul 2017 si cu privire la modul in care a fost indeplinita, in aceste cazuri, obligatia politiei de supraveghere a respectarii ordinelor de protectie.

Cati dintre agresorii care au incalcat ordinele de protectie sunt cercetati pentru incalcarea hotararii judecatoresti si cati dintre inculpatii in dosare cu aceeasi acuzatie au primit pedeapsa cu inchisoarea? Desi exista ordine de protectie emise sau plangeri inregistrate la politie impotriva agresorilor, femeile sunt in continuare batute si, in cele din urma, ucise", se mai arata in scrisoare.

"Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor" aminteste de cazurile Nicoletei Botan, directoarea de gradinita privata din Capitala care a fost injunghiata mortal de sotul ei la munca desi avea impotriva acestuia un ordin de protectie, si de cazul femeii injunghiate mortal de fostul iubit, militar de profesie, intr-un coafor din localitatea damboviteana Titu, in conditiile in care fosta sotie a acestuia il reclamase la Politie de mai multe ori.

Organizatiile non-guvernamentale averzizeaza ca, in tot acest timp in care Guvernul amana adoptarea unor masuri, in medie 39 de femei vor inainta, in fiecare zi, plangeri la sectiile de politie pentru loviri sau alte violente din partea unui membru de familie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#bratari electronice arestati domiciliu, #arestati domiciliu supravegheati politisti , #premier