Asociatia Autism Romania ii solicita scuze publice lui Dancila. Si Dragnea se refera la fel la autisti

Vineri, 16 Februarie 2018, ora 10:22
6562 citiri
Asociatia Autism Romania ii solicita scuze publice lui Dancila. Si Dragnea se refera la fel la autisti
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Asociatia Autism Romania reactioneaza dupa ce premierul Viorica Dancila a spus, joi seara, ca "cei care dezinformeaza UE, in ciuda faptului ca stiu adevarul, sunt autisti".

Intr-o scrisoare deschisa, semnata de presedintele asociatiei, Liuba Iacoblev, organizatia arata ca declaratia premierului Dancila este "jignitoare pentru persoanele cu autism si familiile lor" si ca "ii stigmatizeaza si mai mult pe acesti oameni".

"Este regretabil faptul ca la interviul pe care l-ati acordat la o televiziune in seara zilei de 15 februarie ati spus 'Acesti oameni cred ca sunt autisti si nu vad si nu aud...' (...) Este absolut regretabila, mai ales ca vine din partea unui demnitar de cel mai inalt rang, din partea Primului Ministru al tarii.

Un demnitar care ar trebui sa-i priveasca si respecte pe toti cetatenii tarii in mod egal si nu sa ii compare pe unii cu altii. Iar termenul cel 'rau' al comparatiei este reprezentat, in cazul dvs., de noi, 'autistii', adica de copiii nostri, sotii, parintii, fratii nostri, pe care ii priviti ca fiind de conditie inferioara", se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa de asociatie.

Asociata subliniaza ca premierul Dancila nu este primul poilitician care foloseste acest termen in sens negativ, "in rafuieli politice" si "in contexte care nu au nici o legatura cu problematica, nevoile si situatia persoanelor cu autism din Romania".

Si Dragnea se refera la fel la autisti

De altfel, si Liviu Dragnea foloseste deseori acest cuvant. "Nu putem fi autisti si sa ne prefacem ca nu intelegem semnalul electoratului", a spus el in urma cu cativa ani.

"Eu nu vreau sa renuntam la idee, pentru ca unul din drepturile fundamentale e dreptul la viata. Alt drept e cel la protectie, atat pentru noi, copii, familii, comunitate. Eu zic ca nu trebuie sa fim autisti si sa nu vedem in ce zona ne aflam si care sunt riscurile, din ce in ce mai mari care apar in ce priveste siguranta nationala", a spus Dragnea in 2015, referitor la Legile sigurantei.

"Acest lucru este foarte ingrijorator si arata nivelul de intelegere de catre politicieni a autismului si a problematicii oamenilor cu aceasta conditie, nivelul real de empatie si aplecare al demnitarilor fata de nevoile acestor cetateni. 1 din 100 de romani are o tulburare din spectrul autismului. Asadar, exista aproape 200.000 de 'autisti' (plus familiile lor), si ei tot cetateni romani, care asteapta sa fie tratati cu respect de catre reprezentantii statutului roman", mai este precizat in scrisoare.

Potrivit asociatiei, revolutia fiscala a inrautatit lucrurile pentru cei care sufera de autism si familiile lor, pentru ca "darama si ONG-urile de parinti, singurele care ii mai ajuta pe acestia in lupta lor".

In scrisoare sunt evidentiate calitatile pe care le au persoanele ce sufera de autism - incapacitatea de a minti sau de a se preface, integritatea, loialitatea, obiectivitatea, cautarea dreptatii, apoi o serie de abilitati speciale in domenii precum stiinta sau arta - si se arata ca "autismul nu poate fi sinonim cu 'raul'".

In fine, asociatia Autism Romania ii cere premierului Viorica Dancila sa ceara scuze public fata de oamenii care sufera de autism, dar si fata de familiile lor.

"AUTISM ROMANIA - Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism considera ca folosirea de catre dumneavoastra a termenului de autism cu sensul profund negativ, intr-o disputa politica, este o jignire adusa persoanelor cu autism din tara noastra si din intreaga lume, adica aproximativ 67 de milioane de indivizi, motiv pentru care va invitam sa va cereti public scuze acestor oameni si familiilor lor", mai e mentionat in scrisoare.

Scrisoarea deschisa vine in contextul in care premierul Dancila a declarat, joi seara, ca "cei care dezinformeaza UE, in ciuda faptului ca stiu adevarul, sunt autisti".

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#asociatia Autism Romania reactie Dancila, #Autism Romania scrisoare scuze premier , #premier