Calatoria Vioricai Dancila spre autonomie: "Ai sa dai sama, doamna"

Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 10:44
27228 citiri
Calatoria Vioricai Dancila spre autonomie: "Ai sa dai sama, doamna"

Viorica Dancila a fost intampinata cu aplauze in sedinta de guvern. Ministri entuziasti i-au adus omagii, presedintele Senatului i-a facut un laudatio la scena deschisa, seful PSD, nimeni altul decat Liviu Dragnea, nu a precupetit nicio lauda. Si atunci Viorica Dancila a crezut.

Lovitura de palat din PSD, cand gruparea asa-numita disidenta (desi disidenta e nitel mai serioasa si implica o reinterpretare ideologica) Firea/Stanescu/Tutuianu a vrut sa il inlature pe Liviu Dragnea, dar sa prezerve guvernarea, promisiunea amnistiei si parghiile banilor, a creat un nou personaj politic.

Astfel, din Viorica Dancila privita mereu cu compasiune si considerata in gura mare marioneta lui Dragnea a luat nastere o Viorica Dancila de cuvantul careia depindea ecuatia de forta din partid. Senzatia de putere poate incurca calculele oricui si mai ales poate modifica substantial imaginea din oglinda.

Au curtat-o asiduu Paul Stanescu si Gabriela Firea, pentru ca prim-ministrul era garantia ca puterea le ramane lor.

A ales in cele din urma sa ramana in relatia traditionala cu Liviu Dragnea, dar sa rezolve - sau macar sa incerce o perioada - cate ceva din uzantele unei relatii din care Viorica Dancila nu a iesit niciodata prea bine, ci cu atatea frici adunate, incat o paralizau pana intr-acolo incat i s-a intamplat sa uite numele interlocutorilor sau chiar numele oraselor in care se afla.

Asa se explica, probabil, laudele pe care seful PSD le aduce astazi, public, celui de-al treilea, si cel mai longeviv, prim-ministru al sau.

Conditia ca Viorica Dancila sa ramana umar la umar langa Liviu Dragnea a fost o usoara autonomie, pe care liderul PSD va trebui sa o joace putin mai atent de aici incolo. Orice Golem se poate intoarce impotriva creatorului sau, prin niscaiva inselaciune, sau ii poate ramane in umbra, negociindu-si lungimea sireturilor.

Increderea in sine, chiar si una de impostura, inautentica, pe temelii subrede, nu trebuie subestimata. Or, tocmai asta o stie Liviu Dragnea si i-a servit la tanc sa faca din discursul Vioricai Dancila in Parlamentul European un moment de glorie.

Si ministrii aplauda, televiziunile de cazarma noteaza nasterea unei Doamne de fier a Carpatilor, iar Viorica Dancila crede ca statura ei atinge, usor, umarul celuilalt razvratit al Estului, Viktor Orban. E o comparatie care o flateaza, ii cade cu tronc si nu pentru substanta ei - ma indoiesc serios ca Viorica Dancila are suficiente date culturale pentru a intelege discursul medieval al lui Viktor Orban - ci pentru iluzia de putere.

Putini politicieni - de la Bucuresti sau de aiurea - s-ar fi lasat convinsi sa citeasca discursul pe care l-a intonat cantat Viorica Dancila in plenul Parlamentului European. Si mai putini ar fi crezut in aplauzele ministrilor din Cabinet si s-ar fi lasat amagiti de lauda sefului de partid.

"Nu am venit aici sa dau socoteala", si-a inceput prim-ministrul Romaniei discursul de independenta din Parlamentul European. "Ai sa dai sama, Doamna", a incercat sa ii spuna, cu diplomatie, Frans Timmermans, dar argumentele lui cat se poate de lucide s-au lovit de incrancenarea Vioricai Dancila de a parcurge scurtul drum al autonomiei fata de Liviu Dragnea.

In nuvela lui Negruzzi, complicii duc o povara chiar mai grea, la final, decat autorii directi ai relelor.

Citeste si:
Nicușor Dan anunță deblocarea conturilor Primăriei Generale, după acțiunea în instanță a omului de afaceri Costică Constanda
Nicușor Dan anunță deblocarea conturilor Primăriei Generale, după acțiunea în instanță a omului de afaceri Costică Constanda
Primarul General al Capitalei a anunțat, într-un mesaj postat pe Facebook, decizia judecătorilor privind deblocarea conturilor instituției pe care o conduce. ”Judecătoria Sector 5 a...
Prințul Charles a fost primit la Cotroceni de Klaus Iohannis. Ce a discutat șeful statului cu moştenitorul Coroanei Britanice VIDEO
Prințul Charles a fost primit la Cotroceni de Klaus Iohannis. Ce a discutat șeful statului cu moştenitorul Coroanei Britanice VIDEO
Prințul Charles a fost primit miercuri, 25 mai, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, moştenitorul Coroanei Britanice s-a întâlnit și cu premierul Nicolae Ciucă....
Comentarii
Iohannis1
rank 3
coco8888
rank 2
A prezentat situatia asa cum i-a dictat-o seful Dracnea