Cand va da socoteala Viorica Dancila pentru esecurile guvernarii?

Joi, 01 August 2019, ora 18:30
18194 citiri
Cand va da socoteala Viorica Dancila pentru esecurile guvernarii?

Toata tara vuieste de cateva zile, costernata in fata crimelor de o cruzime inimaginabila ale unui dezaxat din Caracal. Chemata la CSAT, doamna Vasilica-Viorica Dancila n-a mai indraznit sa afirme ca rolul dansei este sa nu dea socoteala si si-a prezentat planul de actiune: sanctiuni, grup de lucru, corpul de control si iarasi sanctiuni.

Sunt vizati politisti, procurori, functionari de la STS si de la apelul de urgenta 112, multi vinovati, dar simt ca sunt cautati si ceva tapi ispasitori sau posibili acari Pauni. Fara indoiala, vinovatii trebuie sa plateasca dar, sa-mi fie iertat, intuitia imi spune ca se cauta vinovatii, parca anume ca sa nu se observe responsabilii.

Caci daca functionarul de la apelul de urgenta 112 s-a dovedit indolent sau chiar ironic in convorbirea cu victima terorizata, nu poate fi facut responsabil singur pentru intreaga tragedie. Mai exista si responsabilitatea celui care l-a numit si mentinut in functie fara sa-i verifice competenta.

Are de dat socoteala si cel care l-a ales tocmai pe acest neghiob sa gestioneze serviciul 112, plus alti neghiobi pusi, la randul lor, sa angajeze numai neghiobi, daca sunt motivati politic, intrucat tot politic au fost motivati si ei, ceea ce te duce la concluzia evidenta ca, mergand pe scara in sus, tot de neghiobi dai.

Concret vorbind, intre un profesionist sau un expert si un client politic care asteapta recompense pentru felul cum te-a servit, partidul il prefera fara ezitare pe acesta din urma. Inerent, exemplul personal al acestui natarau devine lege pentru subordonati.

Comentatorii acuza indolenta unui functionar in convorbirea purtata telefonic cu victima sechestrata, dar si replicile ironice ale aceluiasi, la solicitarile fetei disperate. Putini se intreaba insa de unde a invatat functionarul sa fie ironic si indolent. Cum, de unde? Se stie, zicala spune ca pestele de la cap se impute.

Caci ce altceva decat indolenta este sa faci pe grozava in fata liderilor europeni spunandu-le: "n-am venit aici sa dau socoteala"? Si ce altceva decat ironie deplasata este sa faci pe pamfletarul in fata presedintelui tarii, sa calci cu cizma peste orice condescendenta si sa faci pe desteapta, cu persiflanta sintagma "nici imediat si nici imediat"?

Tel maitre, tel valet - spune francezul intr-o expresie prea cunoscuta ca sa necesite traducere. Ce concluzie putea trage bietul functionar de la terminalul 112, decat aceea ca asa ii sta bine si lui, sa se dea destept precum premierul si ironic precum ministrul, atunci cand descopera ca interlocutoarea, in starea ei de disperare, ii cere ajutor, dar nu stie locatia unde se afla?

In opinia mea, doamna Viorica isi inchipuie si in acest caz extrem ca nu se cade sa dea socoteala in fata nimanui. Vorbeste de sanctionarea vinovatilor, dar nu-i scapa o vorba despre responsabilitatea politica asumata de cei numiti in inalte posturi.

Nu spun ca nu s-ar fi intamplat faptele de la Caracal daca, in locul fostei secretare de scoala elementara, in fruntea Ministerului de Interne ar fi fost un profesionist al administratiei, un expert in problemele ordinii publice sau o somitate din lumea Politiei. Dar sunt sigur ca riscul ar fi fost incomparabil mai mic.

O personalitate cu expertiza in domeniu ar fi stiut sa actioneze in cunostinta de cauza si mult mai asumat, pentru ca vietile noastre ale tuturor sa fie in siguranta, iar raul sa fie preintampinat.

Doamna Carmen Dan trebuia sa-si dea demisia atunci, in februarie 2018, cand presedintele Iohannis a atras pentru prima oara atentia ca este incompetenta si ca actionase neprofesionist in cazul protestelor la Ordonanta 13.

A avut ocazia si a doua oara, cand premierul Tudose a prins-o cu mata-n sac, n-a acceptat sa mai colaboreze cu o mincinoasa si a spus raspicat: ori ea, ori eu. PSD, prin organele sale CEx, BPN si ce mai este pe acolo, a hotarat in unanimitate: sa ramana ea si sa plece el.

A hotarat pe baza propriului principiu, aplicat nu o data: daca iese bine, atunci bravo noua, iar daca iese rau, atunci vai de voi. A iesit foarte rau si e vai de noi toti.

Dupa ce pe Carmen Dan a tinut-o in brate Dragnea, au sustinut-o din rasputeri lingaii din jur si a garantat-o pe barba ei insasi Viorica Dancila, mi se pare ca este normal ca tot ei sa dea socoteala pentru consecinte.

Inainte de toate, sa raspunda ei politic si pe urma sa caute vinovatii punctuali - o treaba mai mult a organelor de ancheta si a instantelor decat a politicienilor.

De altfel, si Constitutia glasuieste la art. 109: "Fiecare membru al Guvernului raspunde politic solidar cu ceilalti membri pentru activitatea Guvernului si pentru actele acestuia".

Raspunderea politica pentru esecul ministrului de Interne nu este numai a demisionarei Carmen Dan. Conform Constitutiei, ii revine fiecarui membru al Executivului, inclusiv doamnei Dancila, inclusiv lui Teodorovici, Fifor, Daea, Cuc, Pintea, Breaz, care nu par sa aiba preocupari in domeniul internelor, dar raspund politic solidar, pentru toate nazbatiile fugitivei Carmen Dan.

Inteleg ca, dupa solicitarile insistente ale presedintelui Ioahnnis, Viorica Dancila a convins-o pe Carmen Dan sa plece din fruntea ministerului, dar asta nu-i absolva pe ceilalti guvernanti de raspunderea politica. Si, mai ales, n-o absolva pe Dancila, care a lasat-o atata vreme pe incompetenta Carmen Dan sa-si faca de cap, distrugand un minister care, de bine, de rau, era functional.

Dar doamna Carmen Dan n-a distrus numai un minister. Ea are o contributie importanta la prabusirea partidului in optiunile electoratului, care nu iarta nici gazarea si molestarea manifestantilor, nici retorica sfidatoare in fata criticilor, nici evidenta ura viscerala impotriva romanilor din diaspora.

Daca partidul nu stie s-o sanctioneze politic pe cea care a contribuit din plin la prabusirea sa, atunci isi merita soarta. Dar merita una la fel si cine a sustinut-o si a proptit-o pe Carmen Dan, cine a refuzat s-o demita anul trecut si nici anul acesta n-a putut sa ne explice de ce a tinut-o neclintita pe un nemeritat fotoliu.

Pare bizar cand vezi ca doamna Dancila imparte sanctiuni celor direct vinovati, dar nu spune o vorba despre cum vor da socoteala cei responsabili politic si, in primul rand, chiar domnia sa personal.

Caci, repet ce spuneam mai inainte, daca Ministerul de Interne ar fi fost condus de profesionisti, nu de politruci, ma indoiesc ca recidivisti dezaxati de genul lui Gheorghe Dinca ar fi ajuns sa desfasoare o sustinuta activitate criminala, fara sa se sesizeze nici politistul local, nici jandarmul, nici primarul sau colaboratorii sai, nici consilierii locali sau alte organe, intr-un oras precum Caracalul, unde aproape toti se cunosc unii cu ceilalti.

In februarie 2017, demisia doamnei Carmen Dan ar fi putut fi un gest de onoare, in august 2018, ar fi fost salvarea din ultimul ceas. Dar in iulie 2019 este prea tarziu, ca sa plateasca numai dansa toate oalele sparte. Ministrii raspund toti solidar si sefa Executivului trebuie sa dea socoteala.

Corect ar fi sa faca un pas inapoi chiar pe fondul nefericitelor evenimente de la Caracal, rusinoase pentru cine poarta raspunderea politica a guvernarii, si sa lase locul unei noi echipe, chiar cu actuala majoritate, dar cu profesionisti.

Ar fi poate si pentru ea, ultima sansa sa iasa pe usa, ca sa nu ajunga scoasa pe faras, asa cum a plecat Victor Ponta acum cativa ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ucigas Gheorghe Dinca, #Viorica Dancila sanctiuni vinovati Caracal, #Viorica Dancila sanctionare vinovati, #Viorica Dancila demisie Carmen Dan, #Carmen Dan raspundere , #premier