Ce cauta neamtul la Videle?

Autor: Ciprian Apetrei - profesor, jurnalist
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 18:12
7797 citiri

O suparare mare a cuprins o parte a sustinatorilor presedintelui Iohannis. Supararea pentru ca avem o noua mascota in fruntea guvernului, care sa ii tina locul lui Dragnea, este de inteles. Dar aruncarea responsabilitatii in bratele presedintelui pentru asta nu.

Asta e situatia rezultata din vot: PSD si ALDE isi pot bate joc de functia executiva cum vor. Electoratul lor nu are nici o problema cu asta. Daca peste alte cateva luni o zboara si pe Dancila, nu va fi nici un bai. Asta le este nivelul.

La presedinte au ajuns doua propuneri: Vasilica Viorica Dancila si Siegfried Muresan. Ultimul sustinut de catre cel mai mic partid din Parlament. Prima de catre o coalitie, pana acum, invincibila in legislativ.

Presedintele putea avea un discurs mai inteligent. Nu ar fi fost greu. Deja proverbiala sa exprimare laconica nu ii este intotdeauna de folos. Erau lucruri de spus la aceasta numire.

Dar nu avea cum sa refuze propunerea lui Dragnea si a restului de pasionati de justitie.

Vreti sa va varsati nervii pe cineva: Dragnea a ajuns la putere decat cu sprijinul celor care nu au participat la vot. Mult mai multi si mai educati decat cei care au participat. In diaspora, la alegerile parlamentare, cei care acum isi bat joc de legi si de altceva nu sunt interesati, PSD, ALDE si UDMR, au obtinut impreuna 0 (zero) mandate.

Daca la vot ar fi participat toti cei care au votat in turul doi la alegerile prezidentiale, PSD ar fi fost in opozitie, iar ALDE, PMP si UDMR nu ar fi intrat in Parlament.

Un lucru de adaugat. Opozitia nu l-a ajutat deloc pe Iohannis. Puteau cere un timp mai lung de gandire, se puteau organiza. Puteau veni cu o propunere comuna. Il puteau sustine toti pe Siegfried Muresan, propunerea PMP. Un politician cu mult peste medie, tot europarlamentar ca dna Dancila, dar cu functii si pricepere la nivel european. Sau puteau propune un nume nou. Un profesionist apolitic. Orice.

PNL si USR au venit insa cu mana in gura. Nu puteau cere anticipate pur si simplu, tinand cont de prevederile legislative. Iar acum, sa il bombane pe presedinte, este culmea ipocrizei.

Mai este ceva de lamurit. Ce s-ar fi intamplat daca Iohannis ar fi respins propunerea PSD?

Daca Iohannis ar fi respins-o pe Dancila, coalitia PSD-ALDE ar fi propus un premier integru, bun profesionist, cu o cariera politica interna ireprosabila, care sa vorbeasca fluent engleza si sa fie cunoscut si apreciat de catre partenerii europeni si americani.

Daca nu vi se pare plauzibil, despre ce vorbim? A prezentat Tudose, cu doctoratul sau plagiat, fara nici o experienta profesionala, un CV mai bun? Sa ne aducem aminte ca PSD si-a dat jos prin motiune de cenzura propriul prim ministru si a pus in locul lui un ministru care si-a dat demisia pentru lipsa de rezultate. In urma unei evaluari facute de catre un infractor traseist politic. Nu exista un standard mai jos de atat.

Ceea ce poate face opozitia este sa respinga in Parlament aceasta numire. Daca vor reusi, vor avea alta forta de negociere a unui eventual viitor guvern. Daca nu reusesc acest lucru, insemana ca nu ar fi reusit nici sa sustina o alta, dar care?, propunere. Aceasta este partea lor.

O pilda spune ca intr-o zi, a luat foc padurea. Animalele au luat-o la fuga. Pasarea colibri insa se ducea la rau si aducea in cioc cata apa putea.

- Crezi ca vei stinge astfel incendiul? striga la ea tigrul in timp ce fugea.

- Nu stiu, dar stiu ca eu mi-am facut partea, pe cat imi sta in puteri.

Asa este si in cazul mersului la vot. Si in cazul protestelor.

Felicitari celor care isi fac partea lor.

A nins peste partea frumoasa a Romaniei.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Citește și:
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
USR Iași se află din nou în mijlocul unor tensiuni majore după ce trei membri au anunțat deja că vor să candideze pentru primărie în timp ce unii cer inclusiv dizolvarea conducerii....
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...