Ce pact a incheiat Viorica Dancila cu partidul si unde e prim-ministrul

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 09:55
12125 citiri
Ce pact a incheiat Viorica Dancila cu partidul si unde e prim-ministrul

In valizele pe care Liviu Dragnea le-a tarat dupa el pe holurile Parlamentului, ca-ntr-un film sud-american, poate chiar din Columbia lui Escobar, nimeni nu a putut zari vreun lucrusor de-al Vioricai Dancila.

Premierul in functie al Romaniei - din ianuarie 2018 si pana astazi, doua zile dupa un alt Comitet Executiv care a facut agenda politica a Romaniei - s-a extras din zgomotul bufonic al tarii si a luat calea nisipurilor arabe. E o mica favoare care i se face, dupa aproape un an in care nicio sfoara din spatele cortinii nu s-a ros.

Trebuie sa fi observat cu totii disparitia Vioricai Dancila sau macar a gafelor, incurcaturilor de limba si cultura geografico-diplomatica care ii anuntau prezenta.

Din prim-ministrul Romaniei, altadata asaltat de microfoane, gata sa rezolve inundatiile cu niscaiva irigatii, au ramas cateva fotografii. Unele dintre ele par a ne-o aduce in prim-plan pe Viorica Dancila, desi numele pare a i se pierdut pe traseu. Pe cel al istoriei, fireste.

Nu merita nici macar un tag

Este cazul unei fotografii buclucase in care premierul israelian Benjamin Netanyahu pare a reusi sa dea un tag onorabil premierului Bulgariei, presedintelui Serbiei, dar s-a lasat pagubas sa mai caute numele femeii de la masa.

Ati intuit, este vorba despre Viorica Dancila, prim-ministru al Romaniei in ultimul an si, probabil, si urmatorul. Sigur, e doar o mica ironie, cauzata de traducerea automata din ebraica, dar contine in ea, fara voie, cea mai rezonabila explicatie a felului in care Romania nu mai conteaza in dezbaterile serioase, cu miez si miza, din Europa.

Romania in care prim-ministru este Viorica Dancila - sau, daca vreti sa ii spuneti Liviu Dragnea, ar trece proba adevarului - este o tara minora, de care se rade si la care unii, cu sufletul mai bun, se uita cu mila. Este tara al carei premier isi scrie corespondenta cu oficialii europeni in limba romana, mustind in notele de subsol de un provincialism mandru de isprava asta: "Le-am aratat lor, suntem egali acum, sa puna mana sa invete romana". Oricum, stim cu totii, macar in fata oglinzii concave ca limba romana este chiar muma celei latinesti, daca am deprins macar un graunte din intelepciunea Scolii Ardelene.

Dupa inceputul razmeritei in PSD-ul lui Liviu Dragnea, inainte ca Gabriela Firea sa isi vada lovitura de palat dejucata de oferte mai bune, Viorica Dancila a capatat un spatiu de negociere in partid. Si nu i-a cerut lui Liviu Dragnea mai multa autonomie - la ce i-ar fi folosit? A cerut insa o nota de subsol, o reparatie morala, o scara pe care sa stea cu o treapta mai sus decat cei care au luat-o peste picior, au ras de ea, au transformat-o din Golem in bufon.

In Europa nu exista un loc onorabil pentru Liviu Dragnea

Peste noapte - noaptea titrata pe burtiere ca fiind a cutitelor lungi, dar, de fapt, era a mansetelor prea scurte - Viorica Dancila a primit un profil de politician-diplomat, asezat nu la masa senatorului Badalau ori a ministrului Lia Olguta Vasilescu ori la masa te miri cui care si-a dorit-o alibi pentru putere, ci la masa unde lideri internationali semneaza tratate.

Sigur, nici macar lobby-ul PSD nu a reusit macar un dineu cu vreun lider european, mai mult decat o briosa aurita in aeroport, inghitita indigest de presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Intr-o Europa care isi regaseste treptat gravitatea si tonul de avangarda, nu exista un loc onorabil pentru Liviu Dragnea.

Mai usor si-ar gasi Iliescu un scaun la vreo serata si chiar Adrian Nastase care, in pofida celor doua condamnari istorice iarasi in Europa, nu si-a permis - probabil din trufie, dar la scara biografiei largite e bine si asa - sa se inconjoare numai cu impostori si mediocri, pentru ca altminteri ar fi ramas vataf peste camarila.

Asa ca Dancila a plecat in tarile arabe

Asadar, nicio usa europeana pentru Viorica Dancila si va rog sa cititi si completarea: nicio usa europeana pentru Romania al carei prim-ministru este Viorica Dancila. Asa ca, peste noapte, premierului care l-a salvat pe Liviu Dragnea de puciul pesedist - desi Dragnea si-ar fi dorit mai degraba o sincera ordonanta a amnistiei si gratierii - i s-a pregatit un turneu arab. Unul care ar fi putut fi, fireste, semnificativ pentru Romania, al carei rol de lider in sud-estul Europei multi l-au prorocit.

Dar marea drama a Romaniei asta si e: a-i fi fost in putinta sa aiba o istorie mare, dar a ramas in nota de subsol, in istoria mica, in capot de victima sau macar de mic geniu nedreptatit.

Si a luat lumina de la Erdogan

Prim-ministrul Viorica Dancila a fost in Turcia. A stat langa presedintele Erdogan si, fara sa clipeasca - o data, ca de doua ori insemna deja disidenta - l-a ascultat multumindu-i pentru cum au contribuit autoritatile romane la identificarea "gullenistilor" de la Bucuresti.

Sunt multe de spus despre Fethullah Gulen, geamanul de odinioara al lui Erdogan, dar cert e ca, in Romania, el nu este trecut pe vreo lista a teroristilor. Despre Gulen am vorbit multe cu scriitorul disident Burhan Sonmez, daca trece de filtrul media al Guvernului, iata, pe scurt:

"Gulen este un lider religios care in anii '80-'90 a construit cea mai mare secta religioasa din Turcia. A reusit sa castige sprijinul autoritatilor turcesti, apoi si pe cel al Occidentului. El este omul care l-a creat pe Erdogan. L-a convins sa paraseasca partidul islamist in care se afla atunci si sa fondeze un nou partid, tot islamist".

Tot el mi-a zis mai multe despre cum e sa traiesti intr-o tara cu regim autoritar, in care scriitori si jurnalisti critici cu regimul de la putere ajung in temnita: Nimeni nu e in siguranta in Turcia, doar o societate amnezica poate repeta aceleasi greseli.

Romania lui Dancila este o tara umilita

Viorica Dancila isi incheie primul an de mandat. A dus la bun sfarsit mlastinirea Romaniei, de al carei minorat este direct responsabila, pentru ca niciun rau din istorie, nici cel cu tuse de caraghios, nu este doar facut de rau-voitori, ci tinut in viata de complici. A reusit, crede, sa obtina pentru sine cateva replici mai bune, care sa spele, in ochii ei, rusinea de a fi fost tinta tuturor hohotelor de ras.

Problema apare atunci cand de la Viorica Dancila trecem la Romania. Daca prim-ministrul lui Dragnea a fost satisfacut de un loc langa Netanyahu - cu tag sau fara tag in fotografie -, Romania trebuie sa se fi simtit umilita ca prim-ministrul israelian nu a mai ajuns la Bucuresti, unde o sedinta comuna de guvern a fost amanata de cateva ori, ci i-a tras un scaun, cat pentru o poza, Vioricai Dancila, la masa premierului bulgar.

Romania al carei prim-ministru e Viorica Dancila e mica si luata in ras.

Citeste si:
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Liderul UDMR Kelemen Hunor susține că relația între membrii coaliției de guvernare este la început de drum. Președintele UDMR a spus marți seara că a propus coaliției instituirea unei...
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că reprezentanţii partidelor din coaliţie nu s-au "certat", însă au întâlniri dese pentru a discuta pe teme de actualitate. În ceea ce...