Ziare.com

Ce prevede noul program de guvernare la capitolul Justitie: Blocarea abuzurilor din partea sistemului judiciar, remedierea situatiei din penitenciare

Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 20:25

   

Ce prevede noul program de guvernare la capitolul Justitie: Blocarea abuzurilor din partea sistemului judiciar, remedierea situatiei din penitenciare
Modernizarea legislatiei privind sistemul judiciar, pentru a impiedica "aparitia exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale statului", ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare in actualul mandat al Comisiei Europene, precum si imbunatatirea conditiilor din penitenciare sunt cateva dintre obiectivele stabilite in Programul de guvernare al Cabinetului Dancila.

"Avem in vedere modernizarea legislatiei privind sistemului judiciar, astfel incat acesta sa fie asemanator cu cele din statele membre ale UE, impiedicand astfel aparitia exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale statului. (...) Vom aplica de indata deciziile CCR care nu au fost preluate in legislatia romaneasca si vom transpune prevederile din directivele europene", se spune in Programul de guvernare.

Noul guvern PSD-ALDE isi mai propune realizarea unei "analize riguroase" la nivelul penitenciarelor, care vizeaza elaborarea unui program de masuri imediate de natura legislativa si administrativa, urmand a fi puse in aplicare masurile cuprinse in memorandumul/foaia de parcurs pentru realizarea cerintelor hotararii pilot, pronuntata de catre CEDO, cu privire la conditiile necorespunzatoare din penitenciare.

De asemenea, Guvernul vrea sa instituie un mecanism de dialog permanent intre reprezentantii celor trei puteri: legislativa, executiva si judecatoreasca, iar pentru indeplinirea acestei masuri va fi semnat un memorandum "cu forme concrete de lucru".

Citeste si:

Tot in domeniul dialogului, Guvernul va demara o campanie de informare publica asupra proiectului de legislatie gratuita oferita populatiei de Ministerul Justitiei, incheierea de parteneriate intre autoritatile statului si profesiile juridice organizate in mod independent, dar si constituirea la nivelul tuturor instantelor de judecata a unor centre de informare (similar celor existente in instantele din statele UE), continand materiale despre principalele proceduri judiciare, precum si cu privire la principalele evolutii normative.

Programul prevede ca la Ministerul Justitiei sa se constituie un compartiment special cu rol de a restrange numarul de acte normative si corelarea lor cu legislatia europeana, dar si evaluarea legislatiei Romaniei si reasezarea ei pe alte baze, incepand de la studiile de impact pana la cunoasterea legii de catre cetateni si aplicarea de catre autoritatile publice.

Un alt punct se refera la implementarea la nivel national a proiectului "Dosarul electronic", pentru a reduce costurile de administrare a instantelor: hartie, spatii de arhivare si costurile de deplasare, copiere, suportate de cetateni si companii.

In legatura cu practica unitara, programul stipuleaza consultarea reprezentantilor sistemului judiciar in vederea identificarii si modificarii acelor acte normative care, prin texte neclare, ambigue, conduc la practica neunitara, precum si publicarea practicii judecatoresti relevante pe paginile de Internet ale instantelor de judecata.

Guvernul isi mai propune sa continue programul national de investitii in infrastructura instantelor din capitalele de judet (25 sedii pentru instante si 15 sedii pentru parchete) si initierea unui program national in vederea crearii a 15 centre regionale de arhiva, la nivelul fiecarei Curti de Apel.

De asemenea, se propune realizarea proiectului "Cartierul pentru Justitie - Justice District" din Bucuresti pentru a solutiona problema lipsei spatiilor necesare instantelor si Parchetelor din Capitala, CSM, Inspectia Judiciara, INM si MJ, in cadrul unui proiect de reabilitare urbana derulat in parteneriat cu Primaria Capitalei si Ministerul Culturii, iar un procent de 10% din taxele judiciare va fi alocat direct pentru nevoile de administrare ale instantelor de judecata.

Alte masuri in domeniul Justitiei se refera la revizuirea statutului consilierilor de probatiune, precum si a strategiei nationale in acest domeniu; operationalizarea Institutului Roman de Criminologie; promovarea standardelor europene in materia prezumtiei de nevinovatie in acord cu Directiva 346/2016 sau consolidarea capacitatii institutionale a CSM, precum si consolidarea Inspectiei Judiciare.

"Luand in calcul progresele Romaniei si atingerea benchmark-urilor, reperele initiale ale MCV, Guvernul si CE vor coopera pentru ridicarea MCV in mandatul actualei Comisii", isi mai propune viitorul Guvern. Tudorel Toader isi pastreaza functia de ministru al Justitiei, avand sustinerea ALDE.

Citeste si:

Viorica Dancila a anuntat vineri componenta viitorului Cabinet, care va fi supusa la vot luni, in plenul reunit al celor doua camere ale Parlamentului.

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre program guvern Dancila justitie
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2701 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tone de baliverne basculate in poarta votacului inept...

Daca inca mai merge cu gogoritze de-astea in limba din rumegus de lemn de copac, din pelete ignifugate, daca inca astia mai dau prosteala punand-o pe Danila sa-si taraie... braul si inca mai merge fest, atunci...

"Uraaaa, uraaaa, uraaaa !!!", defilarea oamenilor muncii si la urma incet spre casa, puhoaie cu sandalele-n mana si basici la chicere...
Numai la deal, caci asa urca natiunea, precum sageata de la gazeta de perete "Cinste lor", da' pe jos si cu setea-n gusha.
Sunt siderat ca merge si azi, dupa inca 30 de ani de coate si genunchi.

 

N-ar trebui

să vă preocupe mai mult blocarea hoțiilor și a abuzurilor infractorilor, politicieni și nu numai ? Apărați hoții sau poporul cinstit ? Ce fel de "social-democrație" e asta ?

 

Mai terminati-o nerusinatilor cu minciunile si manipularea!

... Este abuz ca justitia sa-i pedepsească cu inchisoarea si sa confiste averile hotilor care ne conduc? Nu mai mintiti, nu vă mai dati voi victime. Numai in mintea voastra exista justitie care face abuz, numai in imaginatia voastra exista binom, sistem, stat paralel. Si vreti să inoculati toate astea in mintea needucatilor care vă votează sperand... ce? Nu mai mintiti, nu mai deformati voi realitatea, nerusinatilor!

alph....

Este social-demagogie in campania electorala si in promisiuni.Dupa aia devine (non)social-hotie.
Am fost alesi,facem ce vrem ca put em.

traducerea programului psd-alde

1-Modernizarea legislatiei = nimic sa nu mai ramana care poate afecta hotia, mita si ticalosia institutionalizata
2-Aparitia exceselor = bete in roate si controlul justitiei
3-Ridicarea MCV = probabil inasprirea conditiilor
4-Conditiile din penitenciare = golirea lor, primii penalii fosti politruci, apoi hotii (fratii lor) si apoi toti penalii in general. Vor ramane cei care au furat un covrig, au vandut patrunjel fara factura si au injurat liderii din teleorman.
5-Aplicarea deciziilor CCR = unde inca nu sunt decizii convenabile penalilor se vor da imediat si se vor aplica retroactiv
===================================================
"Modernizarea legislatiei privind sistemul judiciar, pentru a impiedica "aparitia exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale statului", ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare in actualul mandat al Comisiei Europene, precum si imbunatatirea conditiilor din penitenciare sunt cateva dintre obiectivele stabilite in Programul de guvernare al Cabinetului Dancila."

 

"...Guvernul si CE vor coopera pentru ridicarda MCV in mandatul

actualei Comisii". Frumos. Senzational! Adica Guvernul va coopera cu CE, pentru ridicarea MCV! Pai mai tovarasi, dar de ce avem noi MCV, pentru ca Guvernul Romaniei coopereaza cu CE, sau taman de aia ca Guvernul Romaniei nu coopereaza cu CE, si daca da impresia ca ar fi dispus sa coopereze, Guvernul promoveaza doua tipuri de politici. Una externa, ca s-o numim asa, adica aia cu care merg reprezentantii guvernului la CE, si alta interna, adica exact cea reala, cea pe care o promoveaza si sustine Guvernul, si care este fix contrarie fata de intelegerile intre Guvern si CE. Voi cum creceti ca va renunta CE la MCV? Sustinand si Europa hotiile Mafiei PSD, ALDE, UDMR? Ca numai asa s-ar renunta la MCV, altfel...

 

Pesedeaua vrea "Blocarea abuzurilor din partea sistemului judiciar"!

Dar ce e abuzul sistemului judiciar? Pai e atunci cand acest Sistem Judiciar pretinde sa se atinga de banditii PSD-ului!

 

Si nici macar nu s-a atins si de banii furati de psd !

Asta nu se prevede in program ? Nu ai voie sa te atingi de averea furata !

Suna frumos.

E frumos a-nsira vorbe,
Cand nimic nu ai a spune,
Adunand vorbe frumoase,
Ce la urechi o sa sune.

Deocamdata asta este:vorbe.
Asteptam cu interes.

 

Din titlu.

Nu se putea sa lipseasca "Blocarea abuzurilor din partea sistemului judiciar".
No,acuma cat or sa mai sufere "abuzatii" aia taman de la varful varfurilor?.
Prioritatea Nr.1 (UNU) ramane!.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor