Articol citit de 19695 ori
Domnule Zegrean. 1
Daca in termenul de 45 de zile premierul nu-si poate relua functia, el ramane SUSPENDAT DEFINITIV conform onstitutiei, ca efect al acesteia fara ca presedintele Johannis sa ceara suspendarea.
In aaswtfel de caq presedeintele tarii numeste un nou premier,inter4imar,care va continua mandatul celor 45 de ziloe pana laq alegter4ile generaqle sau caderea guvernul de catre paqr4lament.
Daca premierul suspendat nu-si poate relua functia in 45 zile
...el ramane suspendat definitiv.
Nimeni si nimic nu-l mai poate ajuta sa-si reia functia.
hai sa punem in balanta
de o parte mentinem in functie pe cineva care este posibil sa fie dovedit ca vinovat de inalta tradare ( si care, intre altele fie spus, este total incompetenta pentru functia detinuta), iar de cealalta parte a balantei ne temem ca dupa 45 de zile se dizolva guvernul ( da, ala incompetent).
Grea alegere, ce sa zic!
Si daca avem si daca n-avem Guvern , pentru romani e tot degeaba...
Adica DEZASTRU GENERALIZAT. Pana nu vor veni Profesionistii cu Onoare, Meritocratia, Tehnocratia la Conducere, aceasta tara NU va avansa vreodata. Simplu!
Votul NU reflecta Nivelul de Democratie Functionala ,e ultimul element ca si contributie care poate atesta acest lucru.
LEGEA ,EDUCATIA si STATUL de DREPT sunt cele care arata nivelul de Democratie. Si N-AVEM NIMIC DINTR-ACESTEA !
Presedintele tarii si presedintele PNL...
...(singurul partid care il sprijina in mod direct-declarat pe Presedintele Iohannis) au actionat astfel la presiunea electoratului si simpatizantilor lor.
Ne-am plans ca Presedintele Iohannis este inactiv si nu scoate sabia sa taie capete in stanga si in dreapta, ca un domnitor medieval. Se pare ca am ramas blocati in modelul invechit si evident nedemocratic, cu domnitorii providentiali care taiau capetele boierilor, dupa cum pofteau.
Iata ce Presedintele Iohannis a devenit activ si sare la bataie, dintr-un impuls poate insuficient gandit si pregatit, incercand sa nu piarda sustinerea celor care l-au votat. Este oare bine? Putem sa ne declaram satisfacuti? Cred ca nu. Presedintele nu trebuie sa faca politica partinica, asta o spune si Constitutia, interzicand ca Presedntele sa fie membru al unui partid. Presedintele este un unificator, un factor de echilibru, de mediere si foloseste cu totul alte "arme" decat politicienii.
...las c-o pune neadrakkk pe....alinutza-matahari!.....
.....ca-i si mai a dreacu decat dancila.......
PAGUBA-N CIUPERCI ...ca nu o sa mai vedem aceasta papusa mecanica
cu mecanism defect, care scoate sunete false , atunci cind i se intoarce arcul si trebuie sa reproduca niste texte neinteligibile ...poate o casati .
Psd-ul , partid mare are multe cadre competente dar, pot avea si pareri personale ...chestiune de pericol de moarrte subita pentru niste vatafi ca ei
Romania are guvern,in continuare, chiar cu suspendarea...
....premierului pentru 45 de zile si chiar pana la fine de mandat.
la suspenarea premierului, presedintele numeste un premier INTERIMAR.
Daca dupa 45 de zile premierul nu-si poate relua functia,se continua guvernarea cu interimatul pana la numirea unui nou prim-ministru in urma alegerilor (anticipate ori la termen).
Deci pentru guvernarea tarii nu este o problema,va avea guvern.
Nu Johanis a pus-o pe Dancila sa comita actul de tradare, ci
seful ei Dragnea. Cit despre anchetat beneficiarii tradarii, asta nu are nici un impact asupra anchetei lui Dancila. Tine-te tare, de abia de acum incepe distractia cu Dancila.
Zegrean si Constitutia
Ce se intampla daca presedintele este suspendat si cei de la putere nu organizeaza referendum?
Bun, ce-i de facut cu inepta Vasilica si penalul Zdragnea?
Ca de vrajeli cu invartitul pe dupa piersic suntem satui!
Dragnea si Dancila si-au bagat piciorul foarte adinc si in
constitutie si in rolul lui Johanis. Deasemenea, cum ramine cu dreptul consitutional al poporului roman de a fi guvernat in mod compentent si despre binele national si nu al partidului cistigator. Psd se comporta ca o armata de ocupatie ce erodeaza atributiile presedintelui fara a le supune aprobarii poporului suveran. De ce nu gasesti fraze importanta si despre asta.
Conform Constitutitiei si a principiilor democratice,
majoritatea parlamentara constituita in urma alegerilor si care voteaza si valideaza Guvernul, trebuie lasata sa isi exercite puterea. Nici Constitutia si nici regulile democratice nu stabilesc conditii, calitati sau abilitati pe care trebuie sa le aiba Primul Ministru. Constitutia vorbeste doar de sustinere parlamentara, sustinere decisiva avand in vedere faptul ca numai Parlamentul poate vota legi si valideaza, astfel, actiunile Guvernului.
Presedintele este introdus in aceasta ecuatie numai cu rol de mediator, putand lua o decizie proprie de numire a unui candidat de Premier daca, in urma consultarii partidelor politice, constata ca nu exista o propunere sprijinita de o majoritate parlamentara. Neputand numi Premierul in mod direct, este evident ca Presedintele nu poate nici sa il demita sau sa il revoce. Tot Parlamentul este acela care poate face acest lucru, prin motiune de cenzura.
In urma rezultatului alegerilor din Decembrie 2016, Presedintele a ramas, practic, singur, fara posibilitatea medierii (negocierii) unei alte majoritati parlamentare, in functie de cum ar putea colabora partidele parlamentare la un momet dat. In consecinta, Presedintele nu are alta posibilitate decat sa aplice, rece si pragmatic, prevederile constiututionale, evitand declansarea unor crize.
Rolul Presedintelui este definit in articolul 80 din Constitutie:
ARTICOLUL 80
(1) Presedintele Romaniei reprezintă statul roman si este garantul independentei nationale, al unitătii si al integritătii teritoriale a tării.
(2) Presedintele Romaniei veghează la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritătilor publice. In acest scop, Presedintele exercită functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.
Presedintele nu poate sa impuna, nu poate sa dea cu barda si sa puna pe cine ar dori el. Totul trebuie sa rezulte natural si democratic, tinand cont de majoritatile din Parlament, prin mediere, discutie, negociere.
Parerea mea este ca Presedintele nu trebuia sa se exprime asupra competentei Premierului votat si numit de Parlament. Ar fi putut sa initieze medieri sau negocieri pentru a gasi, impreuna cu majoritatea din Parlament, o solutie mai buna, eventual un Guvern tehnocrat daca nu exista o solutie politica convenabila.
Nici "guvernul meu" nu este o solutie. Guvernul este al tarii si trebuie sa fie votat si sprijinit de majoritatea parlamentara.
Sper sa evoluam in timp si sa resusim sa ridicam si sa votam altfel de politicieni, responsabili si rezonabili, care sa inteleaga ca in executiv trebuie sa avem in primul rand specialisti, profesionisti, si doar in al doilea rand ar putea fi si politicieni.
serviciile si presedintii
In tarile cu presedinti slabi sau vulnerabili, serviciile care ii controleaza ii pot pune sa faca orice, indiferent cat de ilegal sau imoral este.
Au fost cazuri de razboi declarat pentru ascunderea problemelor morale ale presedintelui.
Cand un presedinte de tara e prea puternic si nu se lasa manipulat de servicii se mai ajunge si ca el sa fie eliminat (Kennedy, de exemplu).