Cinci dezinformari si minciuni cu care Dancila a aparat in PE guvernul PSD, cel "iubit de popor"

Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 13:47
61158 citiri
Cinci dezinformari si minciuni cu care Dancila a aparat in PE guvernul PSD, cel "iubit de popor"
Foto: Arhiva Hepta.ro

Cine a ascultat-o, miercuri, pe Viorica Dancila, in plenul Parlamentului European, a putut sa afle ca Romania este o tara in care milioane de oameni au fost interceptati pe baza unor protocoale ilegale, ca foarte multe dosare din justitie au fost rod al santajului si ca protestatari violenti au atacat Guvernul in 10 august.

Exista si o parte buna, in acest tablou de tara, a spus prim-ministrul roman: Guvernul PSD este larg sustinut si iubit de popor, pentru ca a ridicat nivelul de trai al oamenilor.

Reprosurile pe care oficialii europeni, incepand cu Frans Timmermans, le-au facut Guvernului PSD, al treilea care si-a preluat mandatul cu progamul de guvernare dictat de Liviu Dragnea - si la care a contribuit masiv, dupa cum liderul PSD a tot spus-o, Darius Valcov - au fost clare:

1. Modificarile aduse legislatiei din Justitie si care compromit toate progresele inregistrate de Romania in ceea ce priveste independenta Justitiei si combaterea coruptiei. Un capitol separat aici este modificarea adusa procedurii de numire/revocare a procurorilor-sef si fortarea presedintelui de a o demite pe Laura Codruta Kovesi, al carei mandat la DNA a facut ca ultimul MCV sa fie pozitiv.

2. Lipsa de reactie sau aruncarea in derizoriu de catre autoritatile romane a recomandarilor facute de forurile europene - GRECO, Comisia Europeana, Comisia de la Venetia

3. Utilizarea violentei si reprimarea agresiva a protestului diasporei din 10 august, unde manifestanti pasnici au fost loviti si atacati cu gaze lacrimogene de fortele de ordine ale statului.

Prim-ministrul Viorica Dancila, insa, care a fost chemat in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, pentru a raspunde acestor acuzatii - ingrijorari, in limbajul diplomatic, iar cand exprimarea e de "mari, serioase ingrijorari" deja spatiul de manevra e redus - a contraatacat cu jumatati de adevar, supozitii, dezinformari sau chiar minciuni si sloganuri de propaganda. Pentru urechile de acasa, a sunat familiar.

Urechile europarlamentarilor straini au avut insa de decodat paradoxurile si contradictiile unui prim-ministru, care, anuntand ca este iubit de popor, si-a criticat acerb propriul popor, iesit in strada sa atace, asa cum a spus in plenul european, Guvernul.

O scurta trecere in revista a pseudo-adevarurilor pe care Viorica Dancila le-a spus in Parlamentul European, dublata de europarlamentarii romani PSD si ALDE:

1. Justitia inainte de epoca Dragnea, asa cum a prezentat-o premierul Romaniei:

"Milioane de romani s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete. S-au modificat probe, au fost martori santajati".

Nu exista nicio proba a acestei statistici, dar Ziare.com va solicita Guvernului roman sa ii puna la dispozitie aceste date, pe care in acest moment le stie doar prim-ministrul: milioanele interceptate. De asemenea, Executivul va trebui sa clarfice chestiunea probelor falsificate.

2. Dosarele politice, obtinute prin santaj, care au distrus cariere, desi in cele din urma oamenii (nevinovati) au fost achitati:

"Prin astfel de dosare contrafacute au fost inlaturati judecatori si procurori. In final, toti au fost achitati sau dosarele au fost clasate, dar ei au fost inlaturati". Aceasta naratiune a "victimelor justitiei" a fost intarita si de europarlamentarul PSD Dan Nica, care a mentionat ca exista un procent covarsitor de achitari - 98%.

Acesta este un exemplu evident de "jumatate de adevar", eficient in manipulare, pentru ca e mai greu de combatut decat o minciuna neoasa. Totusi, realitatea frusta e alta, iar procentul de achitari e cu totul altul.

In documentul prin care a cerut revocarea sefei DNA, ministrul Toader sustinea si el ca unul dintre argumente ar fi si rata mare a achitarilor, insa datele il contrazic.

De exemplu, in raportul intocmit de Raluca Pruna, ministrul al Justitiei inaintea lui Toader, se arata ca in 2015 "din 59.000 de inculpati trimisi in judecata, au fost achitati definitiv 1.193"

Si in anul 2017 au fost achitati definitiv, indiferent de perioada trimiterii in judecata, 1.036 inculpati, din care 995 inculpati persoane fizice (12 minori) si 41 inculpati persoane juridice. Din numarul total al inculpatilor achitati, pentru un numar de 123 de inculpati temeiul achitarii a fost dezincriminarea faptei sau iresponsabilitatea faptuitorului.

Asta inseamna ca ponderea achitatilor definitiv in totalul inculpatilor trimisi in judecata a fost de 1,7%.

3. "Jumatate dintre magistrati au dosare la DNA" - daca nu sunt date dintr-un raport de lucru pe care l-a primit doar Viorica Dancila, urmand sa il prezinte si public sau macar in vreun CSAT, atunci este o minciuna sau, pe sleau, o manipulare buna pentru televiziunile de propaganda, dar inadmisibila pentru Parlamentul European.

Cel mai probabil, Viorica Dancila a folosit aici datele publicate de Inspectia Judiciara dupa un control la DNA. IJ a fost criticata atunci tocmai pentru ca a dat aceste cifre fara sa faca analiza completa si fara sa spuna ce reprezinta ele, astfel ca ele sa poata fi folosite tocmai in astfel de discursuri.

In realitate, aceste dosare apar pentru ca cetateni nemultumiti in instante fac plangeri impotriva personalului judiciar - de la procurori si judecatori la grefieri, iar legea obliga si, totodata, stabileste ca automat se deschide dosar penal.

4. Protocoalele secrete, care au dus la interceptari ilegale: Este un leitmotiv al discursului PSD/ALDE sa eticheteze drept ilegale protocoalele dintre SRI si institutiile din justitie, desi nicio instanta nu le-a declarat in afara legii.

5. Jandarmeria a actionat legal, la fel ca in toate statele europene:

"Vad ca este acuzata Jandarmeria Romana pentru ca a intervenit la un miting neautorizat impotriva unor manifestanti violenti care au incercat sa ocupe cladirea Guvernului. (...) Nu pot accepta sub nicio forma ca Jandarmeria sa fie acuzata de actiuni si proceduri practicate peste tot in Europa".

"Mitingul neautorizat" este un pseudo-adevar, parte a procesului de deturnare a procesului din 10 august. In ceea ce priveste actiunile legale si legitime ale Jandarmeriei, exista o cauza pe rol, deschisa de Parchetul General, unde deja au fost pusi sub acuzare capi ai Jandarmeriei.

Mai mult, la Parchetul General au fost depuse sute de plangeri penale impotriva fortelor de ordine care au intervenit asupra manifestantilor in data de 10 august.

A numi, asadar, intreaga interventie a Jandarmerii una legala inseamna fie ca prim-ministrul minte, fie ca isi asuma o pozitie impotriva Parchetului General, asta insemnand contestarea unei institutii din justitie independenta de vointa politica a Vioricai Dancila.

Acest cerc vicios probeaza o alta minciuna a Vioricai Dancila sau, sa folosesc un termen mai moale si poate mai potrivit, un pseudo-adevar, acesta din urma avand calitatea ca, daca este repetat insistent, Orwellian, ajunge sa fie luat drept adevar oficial: "Niciun decident politic nu mai intervine in numirea si revocarea judecatorilor. Independenta e totala, nicidecum restransa", a anuntat Dancila.

De remarcat, totusi, ca Viorica Dancila a renuntat la portretul "protestatarului drogat si trimis din afara", pe care l-a livrat pana acum reprezentantilor europeni, inclusiv lui Jean-Claude Juncker, pastrand doar eticheta de "violent".

In mod paradoxal, protestatarii pe care Guvernul ii demonizeaza (culminand cu "luptatorii din munti" denuntati de Liviu Dragnea, nu doar sef al PSD, ci si presedinte al Camerei Deputatilor) au fost aparati de oficiali europeni.

Timmermans a vorbit despre protestatari pasnici, alti europarlamentari straini au amintit de vocatia libertatii a celor care au manifestat legitim la Bucuresti. Dar pentru prim-ministrul roman denigrarea tarii pare a se reduce la critica adusa Guvernului PSD, nu la jignirea si punerea in pericol a cetatenilor tarii.

Guvernul iubit de popor la care face un ultim apel Viorica Dancila in discursul din Parlamentul European - un discurs agresiv, trebuie mentionat, pe care a incercat sa il prezinte ca pe o declaratie de independenta: "Nu am venit sa dau socoteala" - merita un capitol separat.

Prim-ministrul roman a adus ca ultim contra-argument fals, pentru ca nimeni nu i-a reprosat vreo scadere a cresterii economice, iubirea poporului pentru Guvernul PSD, unul care a crescut nivelul de trai al romanilor si care este denigrat de unii europarlamentari romani, de pilda, de Monica Macovei.

Probabil ca Viorica Dancila nu a auzit si ce a spus raspicat Frans Timmermans in Comisia LIBE, luni seara: cea mai slaba aparare a unui politician care face lucruri gresite e cea a ascunderii in spatele poporului. Sau mai degraba a auzit, dar Viorica Dancila, premierul Romaniei, a dat mai degraba socoteala partidului si lui Liviu Dragnea, decat unor critici ale Comisiei Europene de a caror ascultare depinde, asa cum a spus si Timmermans, parcursul european bun al Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dancila Parlamentul European protocoale DNA protest , #premier