Cresc sansele motiunii

Duminica, 06 Octombrie 2019, ora 11:45
17879 citiri
Cresc sansele motiunii

Niciodata dupa '89, sansele unei motiuni n-au fost asa mari ca astazi. Poate as fi prea optimist sa spun ca va merge totul snur, dar numai un accident grav pe parcurs ii mai poate impiedica succesul, asteptat de romani si nedorit de imbuibatii alesi ai acestora.

Iar victoria este cu atat mai asteptata, cu cat mezalianta stanga-dreapta n-a mai rezistat iar coalitia s-a prabusit, cand in fruntea partidului majoritar se cocotase - dupa un condamnat penal, inconjurat de camarila admiratorilor - o doamna "neconflictuala", inconjurata de galeria lingusitorilor.

"Este un partid de corupti", apreciaza presedintele tarii, asteptand si dansul, succesul motiunii. Nu este numai opinia presedintelui, este si a 6,5 milioane de romani, care s-au exprimat fara echivoc la 26 mai. Simplul fapt ca PSD refuza sa ia in seama referendumul dovedeste ce uriasa prapastie s-a deschis intre romani si unii alesi ai lor.

Totusi, motiunea ramane inca in cumpana, pana cand se vor pronunta parlamentarii Puterii, aceia care pana recent pozau in monolit, arogandu-si modelul fostului partid comunist. Si iata de ce.

Argumente zdrobitoare pro-motiune

1. Argumentul aritmetic. Este pentru prima oara cand Opozitia a luat in calcul matematica votului, intelegand ca uneori cifrele sunt mai importante decat argumentele, iar negocierile mai atragatoare decat intelepciunea si nu s-a hotarat sa inainteze motiunea pana n-a vazut negru pe alb cateva semnaturi peste minimul strict necesar.

Daca pana acum aritmetica motiunilor pleda hotarat in favoarea Puterii, asistam nu la vorbe in vant, sperante si promisiuni, un fel de parole d'honneur, ci la oameni hotarati sa-i faca vant Vioricai Dancila de la palatul Victoria.

2. Argumentul pragmatic. Nu este usor sa-ti dai sigur foc la valiza, renuntand la indemnizatiile lunare sau ocazionale, masina, sofer, consilieri, secetara, nevasta angajata la biroul teritorial, acces la butoanele tarii si la robinetele patriei, plus multe altele, doar pentru ca ti-a mijit cioara de pe gard.

Dar de randul acesta oricine stie ca presedintele Iohannis presimte cu subiect si predicat un nou mandat si o noua majoritate dupa scrutin. Numai un prost isi mai poate pune nadejdea in vechea majoritate, cand tocmai se prevede una noua.

3. Argumentul emotional. Imaginea Vioricai Dancila este puternic negativa. Mai exact, este detestata de romani.

Si mai concret, nimeni nu vrea in fruntea Guvernului un personaj gatit ca pentru concursul "Miss Romania", stalcindu-si limba materna si gata sa minta cu nerusinare cand le ia ochii romanilor cum ca a determinat cresterea salariilor (care in sectorul privat au scazut), cresterea pensiilor (facute din pix, numai cu credite), executarea investitiilor (ioc autostrazi, ioc spitale, ioc scoli, ioc aeroporturi si ioc cai ferate modernizate).

Este lamentabil efectul "vizitelor de lucru" ale Vioricai Dancila in tari unde nici macar n-a fost luata in seama si unde s-a prezentat nu ca persoana privata, ci ca reprezentanta Romaniei. Care roman isi doreste in continuare un prim minstru cu asemenea jenanta imagine?

4. Argumentul politic. Guvernul este la greu impas, iar Viorica Dancila nu indrazneste sa se prezinte in Parlament cu o noua echipa, numai pentru a nu-si periclita scaunul de care se tine cu unghiile. Transformand propriul impas intr-o lupta intre palate, se dovedeste nu numai slaba, dar si lasa.

5. Contextul european. Doua momente par fatale pentru prestigiul european al Guvernului Dancila. Primul - contestarea meritelor doamnei Kovesi, apreciata de romani ca adevarata luptatoare contra coruptiei. Al doilea - sustinerea cu disperare a doamnei Plumb, dezavuata de europeni.

Ambele ii pun in evidenta caracterul. Pentru asa ceva, s-ar putea s-o judece chiar si simpatizantii - atatia cati mai are.

6. Contextul romanesc. Cu sau fara PSD la carma, vin alegerile. Actualilor alesi le lasa gura apa dupa inca un mandat. Cine isi inchipuie ca il vor obtine, contand pe un partid care a ajuns la putin peste 20% in mai?

Fiecare ales cauta sa se aciueze undeva, iar acest aciuit inseamna cei "aproape zece" parlamentari care i-au promis domnului Orban sa voteze motiunea, chiar daca n-au semnat-o, pentru ca sa nu se pomeneasca cu represalii inainte de vot.

Argumentele anti-motiune

1. Matematic. Deocamdata, PSD mai detine puterea, mai poate promite functii, mai poate da avantaje, mai poate angaja nepoti si cumnati, cuscri si vecini, sotii si - de ce nu? - amante.

Le poate propune chiar si celor care au demisionat pe fata din partid sau care s-au certat cu sefii. Ce n-ar face ca sa-i aduca inapoi! S-ar putea sa reuseasca, dar numai in cazul cand respectivii sunt atat de slabi, incat inca se mai incred in puterea PSD.

Mai sunt si cei care n-au semnat motiunea, dar sunt gata s-o voteze. Ei nu si-au dat demisia din PSD. Inca.

2. Pragmatic. Multi pesedisti n-au incotro. Cine l-ar primi pe deputatul "Mitraliera", daca ar trada partidul? De aceea, nu tradeaza nici el si nici altii ca el. "Mitraliera" este simbolul oamenilor de nadejde ai social-democratiei romanesti. Pe el conteaza partidul, pe Iordache, Nicolicea, S. Nicolae, Olguta Vasilescu si altii. Ei zic ca-s multi. Eu zic ca nu-s destui.

3. Emotional. Numerosi parlamentari se intreaba care va fi soarta tarii, dupa ce motiunea va trece si nimeni nu poate da un raspuns.

Faptul ca Opozitia nu face public numele viitorilor ministri ar putea avea o justificare: daca s-ar cunoaste numele lor, ar incepe numaidecat lupta pentru denigrare, procedeu deloc necunoscut in PSD.

Cum lupta PSD ca sa mai salveze tot ce crede ca se poate salva

Realitatea arata ca lupta se duce cu mijloace incorecte si necinsite. Unul din acestea a fost incercarea nereusita de a plasa votul sambata. PSD a contat pe o realitate: o experienta mai veche spune ca parlamentarilor le vine mai greu sa se prezinte sambata la lucru. Cu cat vor lipsi mai multi, cu atat vor fi mai putine voturi "pentru", bune ca sa treaca motiunea.

N-a fost sa fie. Dar asta nu inseamna ca PSD nu va incerca alte tertipuri. Nu exclud o eventuala trucare la numaratoarea voturilor, cand fara indoiala PSD va pune la bataie numai persoane competente in materie de mis-mas.

Daca pesedistii au avut cutezanta sa incerce programarea votului in weekend, m-as astepta la orice ca sa impiedice venirea la Bucuresti a alesilor Opozitei. Nu cunosc intentiile, dar nici nu exclud ceva neprvazut care sa ingreuneze traficul pe sosele, indisponibilizarea soferilor sau a masinilor, blocarea trenurilor sau avioanelor, restrictionarea zborurilor din cauza certurilor si turbulentelor, orice.

Este drept ca asemenea actiuni ar impiedica sa vina la Bucuresti nu numai reprezentantii Opozitei ci si ai Puterii, dar, cum spuneam, votul acestora nu este deloc necesar, ca sa cada motiunea. Daca lipsesc, cu atat mai bine!

Evenimente mai vechi sau mai noi alimenteaza un dezgust generalizat la adresa guvernarii

Nu este un secret ca evenimentele induc tot timpul in public atat ingrijorarea, cat si teama ca PSD se zbate ca gaina fara cap, iar Viorica Dancila a pierdut complet haturile din mana.

Ma gandesc la ofensiva Jandarmeriei contra populatiei din 10 august trecut, la reactia mizerabila a autoritatilor in cazurile omorurilor din Caracal si Dambovita, refuzul pemierului de a se prezenta in fata Parlametului cu noua sa formula guvernamentala, stilul dispretuitor al aceluiasi premier, cand spune "vom merge in Parlament cand vrem noi, nu cand vor altii" sau la functionarea Executivului cu sapte ministri lipsa, numai pentru ca "neconflictuala" Dancila prefera sa continue conflicutul cu presedintele, in loc sa-si rezolva poblema singura la Parlament.

Toate la un loc demonstreaza cat este de toxic acest personaj nu numai pentru tara, ci si pentru partidul domniei sale. Numai cine refuza sa gandeasca poate refuza sa voteze motiunea menita sa scoata cu matura acest Guvern din palatul Victoria.

Nu ca as avea incredere totala in succesul motiunii, dar pun pariu ca insasi Viorica Dancila incepe sa se sperie, cand isi zice pe limba ei: "orice om ii este teama ca motiunea va trece".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Viorica Dancila motiunea de cenzura, #joi vot motiune, #Viorica Dancila restructurare Guvern, #resructurare Guvern Parlament, #Klaus Iohannis refuz ministri propusi , #premier