Ruperea coalitiei pe usa din fata si refacerea ei pe usa din spate

Joi, 05 Septembrie 2019, ora 12:02
10843 citiri
Ruperea coalitiei pe usa din fata si refacerea ei pe usa din spate

Doamna Viorica Dancila se afla in mare dilema. Fara ministrii ALDE, guvernul nu functioneaza, decat numai cerand aprobarea schimbarii de structura prin Parlament, ceea ce ar putea fi sinucidere curata. Iar pe domnia sa o poti banui de orice, numai de sinucigasa nu.

Ca urmare, decat sa ajunga la votul colegilor si al Opozitiei, prefera mica intelegere la coltul mesei, o tocmeala in stilul invatat de la Dragnea "na si tie, da-mi si mie", un fel de targuiala abjecta, redenumita de domnia sa "disponibilitate la dialog", toate pe banii nostri, ai contribuabililor si ai tarii, ca doar nu da ceva din poseta ei personala.

Iar dialogul cu domnul Tariceanu a decurs lamentabil, de vreme ce l-a scos din sarite. Liviu Dragnea, cu toate metehnele sale cunoscute, stia cum sa trateze in public cu colegul de coalitie, ca sa-l flateze, nu sa-l supere.

Niciodata nu cerea totul, fara sa dea nimic. Asa a ajuns sa intre Tudorel in Guvern, la schimb cu sustinerea PSD in Parlament, asa a ajuns cota de impozitare sa ramana unica, desi teoreticienii PSD o propuneau progresiva.

Dragnea nu l-a tratat pe Tariceanu ca pe o cantitate neglijabila

Cu toata simplitatea lui, Dragnea stia sa demonstreze in fata colegului o anumita deferenta si asta fara indoiala il umfla in pene pe seful Senatului. Nu l-ar fi lasat sa astepte cu buzele umflate intr-o sedinta, unde el insusi nu s-a putut duce, cum a facut doamna Dancila.

Chiar si in delicata problema a candidaturii la prezidentale, Dragnea evita sa recunoasca pe fata ca ii ard calcaiele pentru asa ceva si isi asigura colegii ca il va sustine "pe cel mai bine cotat". Fraza ambigua, din care colegii intelegeau ca cel mai bine cotat (in partid, evident) este Dragnea, iar Tariceanu era convins ca numai despre el este vorba si comanda in draci sondaje favorabile.

Doamna Dancila a procedat exact invers. Fara sa-l consulte pe Tariceanu, caruia si ea ii declarase ca va merge pe mana celui mai bine cotat, a convocat un congres, i-a pus pe participanti s-o propuna si s-o aclame, iar Tariceanu a aflat de la televizor ca nu mai conteaza cine este bine cotat, ci numai cine este bine aclamat.

Nu era normal sa-i sara tandara? Era normal, dar n-a facut explozie imediat. A pus conditii grele, crezand ca stie si Vio regula jocului cu "na si tie, da-mi si mie". Cerea domnul Tariceau restructurarea Guvernului. Nimic mai simplu, decat sa accepte: viata arata ca de restructurare tot nu va scapa, intrucat presedintele Iohannis nu mai accepta remanieri.

Arta de a impaca si capra, si varza, o necunoscuta pentru doamna Dancila

Ar fi putut foarte simplu sa accepte principiul evocat de partener, dar sa nuanteze ca sa impace si capra, si varza. De exemplu, nu reducem chiar cu noua ministere, ci numai cu doua.

Dar nici acestea imediat. Facem o comisie, un grup de lucru, ceva in care sa intre si ALDE, si PSD si poate altii, sa aiba impresia Tariceanu ca li se da mare atentie. Si chiar putea trece la treaba, numind o comisie care sa stabileasca ce ministere se reduc, cum se comaseaza cele ramase si cum se organizeaza totul in final. Timpul trece, coalitia functioneaza si Guvernul lucreaza.

Ce a mai dorit Tariceanu? Sa renunte doamna Viorica la candidatura. Pare imposibil, dar si aici ar fi loc de nuante. N-a spus chiar domnia sa ca merge pe varianta cea mai bine cotata? Ar fi fost corect sa se tina de propriul cuvant si sa accepte un sondaj elaborat de un organism obiectiv.

Ii era teama ca iese Tariceanu avantajat? Nu e nimic, avea motive sa explice in CEX ca dazastruI i se datoreaza aceluiasi Dragnea, ca si multe altele. Dar, inainte de toate, doamna Dancila ar fi scapat onorabil de rusinea care o asteapta peste doua luni, cand va afla aproape inevitabil ca n-a intrat in turul doi.

Cert este ca, daca nu-l trata pe Tarcieanu ca un fel de a cincea roata la caruta PSD, putea face fara probleme remanierea Guvernului, presedintele n-ar fi impins-o la restructurare si n-ar fi dardait de teama unui vot in Parlament. Pe scurt, doamna Viorica ar fi fost mai avantajata lasandu-l pe Tariceanu sa se compromita in alegeri, decat sa se arunce singura cu capul in zid.

Fireste ca mai exista si pretentia ALDE privind aceptarea lui Ponta la guvernare, dar cred ca un asemenea diferent Dragnea l-ar fi rezolvat in doi timpi si trei miscari intrebadu-l pe Tariceanu transant, ca in Caragiale: ce ceri, stimabile, la schimb, ca sa renunti si la asta?

As pune pariu ca smecherul de Tariceanu avea chiar pregatit in manseta un raspuns la aceasta intrebare, dar nu l-a folosit, pentru ca Vio nu s-a priceput sa-l intrebe.

Si uite asa s-a destramat cogeamitea coalitie care asigura majoritatea in Parament si stabilitatea tarii, numai prin nepriceperea unui premier naiv, cu pretentii imense, dar cu gandirea extraordinar de scurta.

Acum, dupa ce a reusit sa-l scoata din balamale pe Tariceanu, determinandu-l sa-i tranteasca usa in nas, Vio se comporta - scuzati-mi metafora - cam ca gaina fara cap. Curteaza UDMR, poarta dialoguri fara folos cu celelalte minoritati si, mai ales, da tare cu toporul in ALDE - doar-doar l-o sparge sa-l faca aschii.

La drept vorbind, ALDE nu-i greu de spart. ALDE nici nu este un partid, este o adunatura din stransura oportunistilor fugiti candva din PNL si aciuiti sub aripa lui Tariceanu.

Semnalul de spargere a partidului l-a dat Ramona Manescu, dar faptul ca n-au urmat-o numaidecat si altii dovedeste ca Tariceanu inca isi mai tine oamenii si ca doamna Dancila n-a reusit sa starneasca un uragan de gradul cinci in ALDE, asa cum si-ar fi dorit.

Pentru celelalte trei posturi ministerale, vacantate dupa retragerea ALDE, dna Dancila n-a gasit amatori decat in propriul partid. Se consoleaza cu orice, gandind ca triplul interimat ar legitima functionarea unui Guvern schiop. Asa ceva este insa inacceptabil pentru presedintele Klaus Iohannis.

Ideea de a-l scoate de la naftalina pe eternul Melescanu nu favorizeaza deloc PSD.

O asemenea idee o pune pe Viorica Dancila intr-o grava ilegitimitate: cu ce drept isi permite dansa sa propuna Senatului un candidat la conducerea institutiei? Chiar daca manevreaza din culise - Parlamentul nu este teatru de comedie sau nu ar trebui sa fie.

Veti zice ca dansa este liderul unui partid, ai carui membri au calitatea de parlamentari. De unde ideea ca liderul partidului ar avea dreptul sa dispuna de vointa si constiinta parlamentarilor?

Doamna Dancila vrea insa sa fie o exceptie. Vrea sa hotarasca dansa pe cine sa aleaga senatorii (asa cum ii indeamna propria lor constiinta, bineinteles!) in fruntea institutiei lor.

Asta insa, evient, nu se poate, Asta se numeste impostura, o situatie deloc convenabila pentru un prim ministru. Este jenant sa privesti cum sefa PSD s-a apucat sa asfalteze drumul domnului Melescanu spre sefia Senatului.

Este poate si mai jenant sa afli ca acesta accepta si chiar isi propune sa se autosuspende din partid, ca sa evite excluderea. O asemenea smecherie, un asemenea mod de a umbla cu fofarlica mi se pare acceptabila pentru un tanar lipsit de experienta, nu pentru un batranel de 78 de ani, care incearca sa salveze un guvern esuat.

Si iata ca doamna Viorica Dancila, observand ca nu gaseste alt colac de salvare in apele oceanului unde i se scufunda corabia, se face luntre-punte ca sa-i faca lin lui Melescanu drumul spre sefia Senatului.

Calculul este simplu. Daca dovedeste ca Romania are nevoie de acest Mos Teaca sa-i fie al doilea om in stat, el ii va reface coalitia, il va inlatura pe Tariceanu, va prelua ALDE si si totul va fi ca inainte.

Mi se pare un calcul de Pacala. ALDE, asa micut cum este, nu inseamna numai Tariceanu si Melescanu. Inseamna si toti ceilalti, din care foarte multi ii sunt atasati, poate obligati, poate credinciosi lui Tariceanu. Este greu de crezut ca si-ar abandona brusc si in masa liderul, de dragul lui Mos Teaca.

Poate in aritmetica doamnei Dancila, Melescanu are sanse sa se aleaga chiar si fara voturile ALDE. Doar ca asta nu ar ajuta-o cu nimic pe Viorica Dancila, care n-are nevoie anume de Melescanu la Senat, ci are nevoie de un om al ALDE care sa preia si conducerea partidului, sa aiba legitimitatea de a propune ministri si astfel sa scape dumneaei de restrucurare si de vot in Parlament.

Povesti! ALDE a si anuntat ca Melescanu, daca va candida, la propunerea PSD, va fi numaidecat exclus din partid. Exclus va fi si oricare altul, daca va accepta un post de ministru in Guvernul Dancila. Si atunci, cu ce se alege doamna Viorica, dupa toate aceste aranjamente?

Fireste, excluderile pot fi contestate, contestatiile se pot judeca, hotararile se pot rejudeca cu recurs, dar ce fel de Guvern este acesta, cand la baza lui sta o coalitie contetstata chiar din interior?

Fara indoiala, doamna Dancila intuieste asemenea perspectiva si incearca sa repare acum raul pe care singura si l-a facut, din nepricepere. Dar daca isi inchipuie ca Melescanu este acea piesa de mare maestru, cu care dai sah la rege si il faci mat, atunci partida este definitiv pierduta petru ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Coalitia PSD ALDE rupta, #Teodor Melescanu propus preseidnte Senat, #Teodor Melescanu autosuspendare , #premier