Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Dezbatere despre Romania in PE: Timmermans a avertizat ca situatia s-a deteriorat, Dancila si europarlamentarii PSD au incercat sa deturneze dezbaterea spre chestiunea "protocoalelor ilegale"

Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 11:24
24935 citiri
Dezbatere despre Romania in PE: Timmermans a avertizat ca situatia s-a deteriorat, Dancila si europarlamentarii PSD au incercat sa deturneze dezbaterea spre chestiunea "protocoalelor ilegale"
Foto: Arhiva Ziare.com

Viorica Dancila a adoptat un discurs agresiv in Parlamentul European, unde le-a reprosat oficialilor europeni ca rapoartele MCV nu cuprind si chestiunea protocoalelor ilegale, desi milioane de romani ar fi fost interceptati. Raspunsul multor europarlamentari straini, dar si al lui Frans Timmermans a fost acelasi: Guvernul PSD a impiedicat lupta anticoruptie si si-a atacat propriii cetateni, la protestul diasporei.

Frans Timmermans, prim vicepresedinte al Comisiei Europene, a reluat, in discursul de miercuri, principalele critici pe care le aduce Guvernului roman: regresul in privinta independentei Justitiei, neluarea in considerare a recomandarilor organismelor europene - GRECO, Comisia de le Venetia - si reprimarea agresiva a protestului pasnic din 10 august.

De altfel, acestea trei au fost si acuzatiile pe care alti europarlamentari straini le-au adus guvernarii PSD, subliniind ca nu critica tara, ci Guvernul.

In replica, Viorica Dancila si europarlamentarii PSD si ALDE au ales sa deturneze dezbaterea si sa reia discursul "a la Dragnea", al protocoalelor din Justitie, al interceptarilor ilegale si al protestatarilor care au vrut sa atace Guvernul.

Dezbaterea privind statul de drept din Parlamentul European a capatat, pe traseu, si accente de galceava, fapt cu care politicienii romani ne-au obisnuit. Europarlamentarii PSD au contestat coordonarea sedintei, au reprosat subiectivismul unor remarci si s-au suparat cand Noricai Nicolai (ALDE) i s-a atras atentia ca regula cere ca atunci cand vorbesti in plenul institutiei europene sa te ridici in picioare.

Ziare.com a transmis intreaga dezbatere din plenul Parlamentului European in format LIVE TEXT.

11:28 - Juliane Bogner-Strass, reprezentantul din partea Consiliului, are ultima interventie: Intensitatea si emotiile au aratat cat este de important subiectul dezbatut. Presedintia va acorda o atentie deosebita tuturor ingrijorarilor expuse.

11:22: - Frans Timmermans, concluzie: In ultimii 30 de ani de viata politica, am vazut de aproape tot ce s-a intamplat in Romania. Imi amintesc foarte clar, acum aproape 30 de ani, cum poporul roman a inceput sa se elibereze de un sistem complet corupt. Tara fusese condusa de un dictator corupt moral.

- Daca ne uitam la Romania astazi, s-au facut progrese enorme. De ce ma ingrijoreaza azi Romania atat de mult? Pentru ca pe ultima suta de metri riscam sa nu trecem linia de sosire, astfel incat lupta contra coruptiei sa nu se intoarca din drum si statul de drept sa nu fie ireversibil. Riscam sa mergem in directia opusa si sa distrugem realizarea romanilor: faptul ca s-au eliberat de asa un trecut.

- Eu voi continua dialogul cu Guvernul roman. Voi fi meticulos si precis si voi transmite intrebari detaliate Guvernului roman. Dar ceva e clar: miza este extrem de mare pentru viitorul UE si e mai importanta pentru poporul roman.

Daca trebuie sa folosim alte mijloace, o vom face. Nu e o amenintare, asta e rolul Comisiei.

- Uneori, am senzatia ca e deja-vu: cand critic pe cineva, aud imediat: standarde duble si e un atac asupra unei tari. Dar noi facem acest lucru pentru, si nu impotriva poporului roman.

- Cer Guvernului roman inca o data: Ascultati recomandarile noastre!

11:17: - Viorica Dancila raspunde:

- Va multumesc tuturor. Am vazut lucruri pe care le-am luat in calcul, am vrut un dialog costructiv, dar mi-am dat seama ca exista multa dezinformare. Ii acuz pe cei care stau in spatele acestei dezinformari.

Avem o larga sustinere populara in Romania.

- Doamna Macovei, stiu despre dezinformarile dumneavoastra. Acest guvern a crescut nivelul de trai al romanilor si, de aceea, romanii il iubesc.

- Da, Romania este divizata, iar eu vreau ca Romania sa fie unita. Vrem si o Europa divizata? Sa nu incercam sa ne invrajbim unii pe altii. Haideti sa vedem lucrurile care ne unesc si sa lasam la o parte lucrurile care ne divizeaza. Sunt dispusa dialogului.

- Domnule Rebega, nu aduceti lupta politica in PE, nu e corect fata de romani. Ganditi-va ca ati candidat pe lista PSD.

- Romania este o tara europeana si nu se va abate de la drumul european. Aveti incredere in Romania si in respectarea statului de drept in tara mea.

11:15: - Siegfried Muresan: De doi ani, poporul roman se manifesta in strada pentru apararea valorilor europene. Oamenii ies in strada impreuna cu drapelul UE si intreaba: Ce poate face UE pentru noi? Raspunsul nostru trebuie sa fie convingator si sa fim alaturi de poporul roman. Suntem alaturi de poporul roman.

Oamenii se manifesta impotriva unui guvern controlat de un infractor condamnat de mai multe ori. Cand infractorii fac legi, acestea sunt pentru infractori, nu pentru oameni.

11:10 - Unii europarlamentari romani (Pavel, Grapini) contesta coordonarea sedintei din plen. De altfel, sedinta se prelungeste. Emilian Pavel, catre coordonatorul de sedinta de plen: "Sunteti partinitor cu grupul dumneavoastra politic".

11:08: - Razvan Popa: Domnul Preda (Cristian Preda - n.red.) este o rusine pentru aceasta institutie.

(I se atrage atentia ca a spus un lucru ofensator, care nu e permis in PE)

11:04: - Norica Nicolai (ALDE): V-as propune, domnule Timmermans, sa rugati anumite state membre sa nu mai prevada in legislatie posibilitatea de a da mita pentru a obtine contracte in strainatate.

- De ce in ultimii ani nu am avut analiza pe situatia coruptiei in toate statele din UE? Ori va plac doar acestea trei?

(I se transmite ca in plenara se vorbeste stand in picioare, ceea ce Norica Nicolai nu a facut)

11:03: - Lopez Aguilar: Doamna prim-ministru, Parlamentul European nu este o putere straina care actioneaza in Romania, ci ii reprezinta pe cetatenii europeni si un loc de unde si dumneavoastra veniti.

11:00: - Sophia in't Veld: Noi nu atacam Romania. Va sugerez sa acceptati mana pe care o intindem.

Voi cere tuturor partidelor politice sa faca campanie impotriva referendumului pentru LGBT.

10:54: - Laurentiu Rebega: In Romania in ultimii ani s-au luat decizii care au incalcat statul de drept. Aceste decizii au fost ale lui Liviu Dragnea.

Masurile trebuie luate contra colegilor lui Dragnea si nu impotriva cetatenilor Romaniei.

10:50: - Europarlamentar din sala, intrebare catre Dan Nica: Nu va ingrijoreaza faptul ca aveti un guvern care nu lupta cu coruptia, ci cu cei care se lupta cu coruptia?

Dan Nica: Acest lucru e din campania de fake news. Cei mai multi dintre cei trimisi in instante cu dosare de coruptie au fost achitati.

10:47: - Dan Nica: Romania nu accepta sa fie moneda de schimb. Intelegem ca au fost ingrijorari in privinta unor state membre, dar noi cerem ca fiecare tara sa fie judecata separat.

Noi incercam in Romania ca tot ce tine de un trecut intunecat, de un sistem de justitie pervertit sa se transforme intr-un sistem independent, controlat doar de CSM si in care nimeni, niciodata sa nu fie santajat.

Justitia se face doar in sala de judecata, nu pe baza de protocoale si intelegeri oculte. Timpurile intunecate nu se pot intoarce, indiferent de ce vor acesti romani din sala, Preda si Macovei.

10:37 - Ska Keller: Legalizati coruptia in Romania si coruptia ii face pe cetateni sa isi piarda increderea in democratie.

Ati trimis Politia sa ii atace pe protestatari, iar guvernul dumneavoastra vrea acum sa limiteze libertatea de intrunire.

Cetatenii romani nu cer decat libertate, sa fie liberi de coruptie si sa se poata exprima. Nu exista cetatenie de mana a doua, dar sa nu asteptam pana e prea tarziu, pana declansam iar o procedura pentru Art. 7.

10:34: - Guy Verhofstadt: Romania are doua probleme: coruptia si serviciile secrete, un stat in stat. Ambele probleme trebuie combatute.

- Vad, doamna prim-ministru, o reactie nepotrivita la aceasta situatie. Pot sa va dau un sfat: nu mergeti pe calea proasta si nu urmati exemplele Ungariei si Poloniei.

10:32: - Monica Macovei: Acum, romanii sufera din cauza unui guvern care lucreaza impotriva lor. Romania nu este acest grup de politiiceni, ci este fiecare roman cinstit.

Guvernul a lovit cu bastoane si grenade propriii cetateni. Imaginile nu mint. Presa independenta e amenintata.

10:30: - Esteban Pons Gonzalez (PPE): Cand statele membre au semnat tratatul, au semnat si aderarea la aceste valori europene. Nu este o chestiune de divizune intre Est si Vest. Stim cat este de greu sa treci de la dictatura la democratie.

Nu putem intelege reactia extrema a guvernului cand mii de romani din diaspora au incercat sa isi faca vocea auzita.

10:28: - Viorica Dancila: In numele Romaniei, va multumesc pentru invitatie. Spun de la inceput ca nu am venit sa dau socoteala, ci pentru ca va pretuiesc. Cer aceeasi pretuire pentru poporul roman.

Pentru cine vrem sa construim un sistem de justitie viabil in Roamnia? Pentru MCV, politicieni si magistrati? NU! Trebuie sa facem o justitie eficienta pentru cetateni. De la cetateni trebuie sa inceapa orice discutie. Cine incalca drepturile cetatenesti va fi sanctionat.

In ce fel a aparat MCV cetatenii romani de incalcarea grava a drepturilor lor? In rapoartele MCV s-a vorbit despre institutii, dar nu am vazut nimic despre drepturile omului si protocoalele secrete dintre servicii si institutii. Milioane de romani s-au aflat sub interceptarea serviciilor. S-au modificat probe, au fost martori santajati - nimic despre aceste lucruri in rapoartele MCV.

Acest mecanism si-a ratat menirea pentru care a fost creat. Cer oficial sa stiu cine a redactat rapoartele.

Jumatate dintre magistratii Romaniei au avut dosare prin care au fost influentati sa dea solutii in afara salilor de judecata. Prin dosarele contrafacute au fost inlaturati din functie patru judecatori ai Inaltei Curti, un procuror general, un sef de Parchet superior. In final, dosarele au fost clasate sau au fost achitati.

De acum, nu se mai pot ignora abuzurile din Romania. Puneti-va intrebare de ce vi s-au ascuns aceste lucuri?

- Puneti aceste intrebari inainte de a ridica piatra contra Romaniei. Fara Legile Justitiei, Parchetele se intorc in era sovietica.

- Despre 10 august: E acuzata Jandarmeria pentru ca a oprit protestatari violenti sa ocupe cladirea Guvernului. Nu am vazut aceeasi pozitie legata de evenimentul de la Bruxelles sau din Spania. Nu pot accepta ca Jandarmeria sa fie acuzata de proceduri care sunt practicate in alte state.

Nu interziceti Romaniei ceea ce este permis in alte state membre.

- Vrem sa va fim parteneri, dar vrem sa va fim parteneri egali.

10:11: - Frans Timmermans: E o oportunitate sa facem un inventar al evolutiilor din ultimele luni. Suntem constienti ca reforma Codurilor aduce ingrijorari din partea multor actori din interiorul si exteriorul Romaniei.

Multi romani sunt ingrijorati ca aceste modificari pot submina Justitia. Aceste ingrijorari Comisia le impartaseste.

- Legile Justitiei: In ultimul an, aceste legi au fost amendate si contestate la CCR. Consiliul European, prin GRECO, a adoptat un raport in martie. Si Raportul preliminar al Comisiei de la Venetia a fost extrem de critic.

Stiu ca Parlamentul European va fi atent la avizul Comisiei de la Venetia.

- Codurile Penale: Parlamentul a lansat in mai o procedura de a le amenda. Amendamentele au fost contestate in fata Curtii Constitutionale. Comisia de la Venetia pregateste un alt aviz care va fi probabil adoptat in octombrie.

- Climatul necesar pentru o reforma s-a deteriorat din cauza protocoalelor secrete. Este nevoie de o independenta a Justitiei. Aceste reforme nu trebuie sa aiba un impact asupra Justitiei.

- Demiterea sefei DNA: Activitatea DNA a fost motivul pentru care Comisia a facut o evaluare pozitiva la ultimul MCV. Procedurile robuste pentru numirea si revocarea procurorilor au fost una dintre recomandarile noastre.

- Urmarim ultimele evolutii din Romania cu multa ingrijorare. Lucrurile merg spre inapoi si poate fi daunator pentru locul Romaniei in UE.

Subliniez inca o data ca Comisia e gata sa sustina autoritatile romane in acest proces.

Ultimele evolutii sunt sursa de mare ingrijorare. Aceste Legi modificate, adoptate asa, vor impiedica combaterea eficienta a coruptiei. Progresele de dinainte au dus la un raport pozitiv.

Situatia s-a deteriorat. Presedintele Juncker si cu mine ne-am exprimat, in ianuarie, ingrijorarile pentru directia in care Romania merge.

- Comisia cere Romaniei sa puna pe cursul pozitiv reforma in Romania si sa se abtina de la orice pasi care vor inversa progresul din ultimii ani. Cred sincer ca mai avem o sansa, legile inca nu au fost promulgate.

Parlamentul roman nu a dat semne sa raspunda la avertismentele primite.

10:09: - Juliana Bogner-Strauss, reprezentantul din partea Consiliului: As vrea sa subliniez importanta valorilor comune, fundamentale ale UE. Valori ca statul de drept, separatia puterilor nu sunt negociabile, e importnat sa pastram un dialog constant si sa cooperam. Consiliul abordeaza situatia din Romania in concluziile din MCV, unde a subliniat importanta ca Romania sa se concentreze pe consoilidarea progreselor.

De mare importanta sunt avizele Comisiei de la Venetia. Sper ca toate partile sa ia in serios chestiunile ridicate in acest dialog.

10:00: - Incepe dezbaterea din Parlamentul European, reunit in plen la Strasbourg, despre respectarea statului de drept in Romania.

09:58: - Cristian Preda, europarlamentar PPE, la RFI Romania: "Polonia si Ungaria au vrut sa coopereze cu Bruxelles atunci cand au fost trase de maneca si sunt pe cale sa negocieze, urmand procedurile UE.

La noi, de cand Comisia a intervenit in dezbaterile din Romania, lucrurile par sa evolueze spre rau, adica exista un soi de indaratnicie a responsabililor politici din actuala majoritate si din majoritatile precedente, majoritatea USL, exista un soi de indaratnicie care face ca in loc sa corecteze ceea ce Comisia Europeana explica in detaliu ca e gresit, sa mearga si mai mult spre rau, spre deriva, spre catastrofa, spre blocarea unei evolutii normale a societatii romanesti".

09:30: - Cu o jumatate de ora inainte de dezbaterea din plenul PE, Viorica Dancila are o intalnire si cu presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Pana acum, scenariul pe care si l-au asumat Guvernul de la Bucuresti si majoritatea politica - PSD si ALDE - a fost unul cu inflexiuni erdoganiene, in care "protestatari drogati si trimisi din afara" au vrut sa rastoarne ordinea constitutionala a tarii, printr-o tentativa de lovitura de stat.

Asta a spus pana acum prim-ministrul roman oricarui oficial european, fie el presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, sau europarlamentari din Grupul Verzilor.

Este teza imbratisata si de ministrul de Interne, Carmen Dan, care a declarat ca, in privinta protestului din 10 august, sunt elemente pentru o lovitura de stat.

De altfel, Romania este in centrul sesiunii plenare din aceasta saptamana a Parlamentului European. Luni seara, a avut loc o prima dezbatere extraordinara in comisia LIBE, cu participarea lui Frans Timmermans.

O rezolutie privind tara noastra urmeaza sa fie agreata de grupurile din Parlamentul European si votata in sesiunea plenara din luna noiembrie.

Ca un detaliu de context, dezbaterile din Parlamentul European despre situatia Romaniei au fost prefatate, luni, de un avertisment al ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Hans Klemm:

"Progresul facut de justitia romana este amenintat de catre amendamentele la Codul Penal si Codul de Procedura Penala adoptate de Parlament in aceasta vara (...) aceste amendamente par create sa arunce Romania la inceputul anilor 2000".

Majoritatea politica de la Bucuresti a primit si un avertisment dur din partea lui Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene: Romania face pasi inapoi, iar Comisia nu va ezita sa aduca Guvernul roman in fata justitiei. Ingrijorarile sunt serioase, spune oficialul european, mai ales dupa imaginile cu protestatari pasnici agresati de fortele de ordine.

Ideile principale din discursul lui Frans Timmermans au vizat regresele pe care majoritatea politica le-a facut in privinta independentei Justitiei, printr-o serie de masuri abuzive, cum este aceea a demiterii "fortate" a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, sau aceea a modificarii Legilor Justitiei, fara a tine cont de obiectiile GRECO si ale Comisiei de la Venetia.

Frans Timmermans a facut referire de cateva ori la protestele legitime de la Bucuresti si la reprimarea violenta a manifestatiei din 10 august.

Europarlamentarii romani care provin din PSD si ALDE - Victor Bostinaru, Maria Grapini, Renate Weber - au abordat un contra-discurs agresiv si l-au intrebat chiar pe Timmermans daca nu cumva aplica un dublu limbaj, criticand doar Romania.

Mai mult, acestia au deturnat temele dezbaterii - modificarile din legislatia privind justitia si reprimarea violenta a protestului diasporei - si au adus in discutie "protocoalele ilegale".

Victor Bostinaru a reluat si naratiunea PSD, cum ca protestatarii din 10 august erau "violenti, drogati si atacau Guvernul".

Frans Timmermans le-a replicat taios, spunand ca aceasta strategie, pe care o practica si prim-ministrul Dancila, a ascunderii in spatele poporului, nu functioneaza in cazul lui.

Care sunt ingrijorarile Parlamentului European

Sunt trei mari teme care ridica semne de ingrijorare din partea institutiilor europene, in privinta felului in care sunt gestionate politic de catre majoritatea PSD/ALDE:

- garantarea si respectarea independentei Justitiei, in contextul adoptarii pe banda rulanda a unor modificari asupra carora au avertizat inclusiv GRECO si Comisia de la Venetia.

E de mentionat aici mesajul pe care prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, l-a transmis, inca din martie, autoritatilor de la Bucuresti: MCV-ul nu poate fi ridicat inainte ca Romania sa isi indeplineasca toate obligatiile asumate. "Nu va opriti si nu alergati in directia gresita!", spunea atunci oficialul european.

- protejarea drepturilor civile, in contextul reprimarii violente a protestului diasporei, din 10 august;

- referendumul asa-numit "pentru familie", dar ale carui mesaje gestionate politic s-au dovedit a fi nu numai discriminatorii, ci si incitante la ura si polarizare sociala.

De altfel, acest referendum este cel care a starnit cele mai multe nemultumiri in grupul socialistilor, familia politica a PSD.

Desi Viorica Dancila le-a dat asigurari socialistilor europeni ca PSD nu va face campanie pentru a-i convinge pe romani sa voteze pentru modificarea in Constitutie a definitiei casatoriei, aceasta declaratie este total contrara celor facute de numerosi lideri PSD, in frunte cu Liviu Dragnea, dar mai ales actiunilor intreprinse sau anuntate deja de social-democrati, care nu numai ca au spus explicit ca incep o astfel de campanie, dar au pregatit si sloganuri pentru ea.

Cum a aparut Rezolutia privind Romania

La mijlocul lunii septembrie, in preziua votului din Parlamentul European pentru demararea procedurii de activare a Art. 7 care vizeaza Ungaria, liderul grupului popularilor a lansat un avertisment sever la adresa Bucurestiului.

Manfred Weber a atras atentia ca tara in care au existat proteste antiguvernamentale in aceasta vara nu a fost Ungaria, ci Romania.

"Guvernul socialist de la Bucuresti face abuz de putere cu scopul de a facilita coruptia", a criticat politicianul crestin-social german.

Eurodeputatul german a reluat discutia privind Romania si la Strasbourg, chiar in declaratia despre situatia Guvernului Viktor Orban. A amintit atunci Manfred Weber si despre protestele de la Bucuresti, si despre sacrificarea institutiilor in interesului unui singur lider politic, Liviu Dragnea.

Asa se face ca, in ultima zi a plenarei din septembrie si la o zi dupa votul privind Ungaria, Parlamentul European a decis sa se aplece si asupra situatiei din Romania. Astfel, la propunerea Verzilor, in 3 octombrie va fi dezbatut raportul care se refera la starea democratiei romanesti, urmand ca votul sa se dea in sesiunea din noiembrie, cand in Parlamentul European va fi prezenta si Angela Merkel.

Initial, votul ar fi trebuit dat in 24 octombrie, cand in plenul de la Strasbourg Klaus Iohannis va tine discursul despre starea Uniunii Europene, dar tocmai pentru a decupla temele din raport - care vizeaza actiuni ale Guvernului si Legislativului - de mandatul lui Iohannis, acesta a fost reprogramat.

Ce poveste paralela au fabricat Liviu Dragnea si Viorica Dancila

Duminica seara, Liviu Dragnea a reluat naratiunea "puciului esuat" - folosind aici elemente din scenariul lui Erdogan - a tarii nerespectate de partenerii straini si a tradarii celor care isi denigreaza tara.

Astfel, liderul PSD a anuntat ca Parlamentul European i-a alocat doar cinci minute Vioricai Dancila si ca prim-ministrului i se impiedica, astfel, o buna aparare. Acest lucru este, desigur, o exagerare, dar e lesne de inteles ca Viorica Dancila trebuie sa vorbeasca putin si sa se limiteze la a recita un mesaj propagandistic, pe care deja l-a transmis, de pilda, si lui Jean-Claude Juncker, la Bucuresti: protestatarii din 10 august erau drogati si vizau rasturnarea ordinii constitutionale.

Surse diplomatice au relatat pentru Ziare.com cum a incercat premierul sa il convinga de acest fapt pe presedintele Comisiei Europene.

Pe de alta parte, Viorica Dancila a livrat aceeasi poveste reprezentantilor Grupului Verzilor.

Puterea politica de la Bucuresti a avansat, imediat dupa dezbaterea din Comisia LIBE, un alt scenariu, neasumat oficial, dar nici negat, acela al unui ROEXIT.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Dancila parlamentul European justitiei proteste Rezolutie , #premier
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Poza bum
bum
rank 5
luati-i foile de hartie ca sa nu poata sa citeasca si nu mai are