Congresul de unica folosinta al doamnei Viorica Dancila

Luni, 24 Iunie 2019, ora 14:13
12147 citiri
Congresul de unica folosinta al doamnei Viorica Dancila

Ramai stupefiat, vazand ca PSD isi face in aceasta vara doua congrese, unul dupa altul.

Si, totusi, explicatia n-ar fi chiar atat de complicata: primul congres pare facut anume pe masura doamnei Dancila, careia ii ard calcaile sa se vada mai repede presedinte consfintit al partidului, iar cel de al doilea este pe masura intregului partid, ca sa-si aleaga propriul candidat prezidential, fara sa tina seama ca, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

Degeaba pretind unii lideri de seama ca ar fi destul un singur congres, mai la toamna, degeaba tot aminteste Gabriela Firea de zicala "graba strica treaba", degeaba au murmurat Paul Stanescu, Marcel Ciolacu si altii. Nu se negociaza interesul partidului, atunci cand este in joc interesului sefului.

Pentru Viorica Dancila, acuma-i bataia pestelui. Cine pierde trenul ramane in gara

Nu exista indoiala ca timpul lucreaza in defavoarea principalului candidat la presedintia partidului. Astazi, doamna Viorica e pe cai mari, astazi tine haturile in mana, astazi o stie lumea ca urmasa de drept a lui Dragnea la tronul formatiunii.

Astazi ea este cavalerul pe cal alb, aparut din senin in fruntea partidului decapitat.

Maine pot sa apara alti urmasi, poimaine cine stie cati pretendenti, iar intr-o buna zi ii vine inevitabil romanului mintea cea de pe urma si se raspandeste vestea ca oricare altul e mai breaz si mai priceput decat bruxelleza de Videle.

Asta e una la mana, dar mai sunt si altele. Partidul - si implicit seful interimar - traiesc sub euforia succesului de la motiunea de cenzura, care a estompat in oarecare masura palma usturatoare primita la alegerile din mai.

Dar cat poate dura euforia? Pana isi vor aduce aminte baronii din teritoriu ca nu mai au bani in buget: i-a lasat Dragnea - si implicit Dancila - cu buzele umflate si cu fundul gol. Se prevede un scandal de proportii.

Se simte nemultumirea in mai toate primariile mari, ca sa nu amintesc de cazul Capitalei, unde Gabriela Firea a si anuntat ca taie 600 milioane lei de la termoficare, transport, scoli, strazi, cultura, spatii verzi, biserici si multe altele. Asa le trebuie bucurestenilor, sa plateasca, daca au crezut in Dragnea si in Dancila!

Asteptam o mare furtuna politica la toamna

Se cam confirma ce spuneau expertii asta primavara, ca veniturile in buget sunt supradimensionate, iar politrucul Teodorovici se dadea atunci mare, ii facea politicianisti pe cei mai profesionisti dintre experti si chiar le recomanda (el, lor!) sa citeasca ceva lucrari de specialitate pe care dansul, chipurile, le citise.

Acum, un murmur general tradeaza nemultumirea baronilor din teritoriu si se simte ca murmurul va creste in urmatoarele luni. Inca putin si devine uragan si parca-i vad pe primari cum procedeaza dupa modelul doamnei Firea: vor lasa marile orase in paragina, aratand cu degetul spre Palatul Victoria.

In asemenea moment de furtuna generalizata, ar fi putin probabil ca liderul sa fie intampinat la congres cu urale, aplauze sau aclamatii si nu cu o intrebare, spusa de la obraz: unde-s banii din bugetul gol?

De aceea, congresul pentru alegerea liderului trebuie facut urgent, pornit pana nu s-a declansat furtuna, cand dialogul se duce cu manusi si inca isi inchipuie unii ca vor curge lapte si miere in judetele lor, dupa reasezarea bugetara din iulie, unde nici nu ne putem astepta la altceva decat sa se imparta doua paie la trei magari, cum spune o zicala batraneasca.

Cu totul alta ar fi situatia daca intre timp doamna Dancila isi va fi aranjat ploile la propriul sau congres si se va vedea cu sacii in caruta, bine infipta in scaun.

Ajunsa stapana pe situatie, nimic n-o va opri la congresul al doilea sa asculte cu preeminenta regeasca plangerile colegilor si sa le raspunda politicoasa, de la inaltimea fotoliului, recent definitivat: "alta intrebare".

De ce prezidentiabilul trebuie ales separat de liderul partidului

Nimic n-ar fi impiedicat partidul sa propuna inca din iunie prezidentiabilul sau. Ar fi chiar de preferat, intrucat timpul este foarte avansat, nemaifiind decat putina vreme pentru a face cunoscut tuturor alegatorilor numele sau.

Intarzierile lucreaza in defavoarea succesului la scrutin, iar explicatia doamnei Dancila ca vor trebui facute analize, studii si sondaje pare cusuta cu ata alba, atat timp cat ea insasi vrea sa fie aleasa presedinte al partidului, fara asemenea analize, studii sau sondaje, fara nimic altceva decat numai cu indrazneala sa si cu ultimele sfori trase de Dragnea, inainte de a se retrage la odihna.

Vrem, nu vrem, trebuie sa recunoastem ca PSD nu are variante de prezidentiabil. Nu se observa la orizont cineva marcant, iar ideea candidatului comun cu ALDE in persoana lui Tariceanu ar fi sinucigasa.

Si, atunci, in lipsa totala a unui candidat credibil, n-ar fi la fel de sinucigas pentru doamna Dancila sa scoata dansa candidatul din manseta si sa afle la toamna ca "omul ei" n-a intrat nici macar in turul doi?

Ar napadi-o toate gurile rele din PSD - si sunt destule - s-o acuze ca a pactizat cu Iohannis, ca s-a vandut Opozitiei si ca a tradat interesele partidului nu se stie cui.

Altfel ar sta lucrurile daca amanam congresul pana se fac studii si sondaje, daca le consfintesc cei din CEx si BPN si daca se dezbat democratic, iar rezultatul se aproba in plen.

De la inaltimea fotoliului sau de lider, doamna Dancila s-ar apara cu argumentele democratiei, ca a incurajat dezbaterile, a acceptat propunerile si a tinut seama de majoritate. N-a gresit dansa, au gresit cei care au analizat, au intocmit sondaje, au dezbatut in congres si au aprobat in mod democratic, dar cu rezultate dezastruoase.

In definitiv, ce sanse are partidul la prezidentiale?

Fara indoiala, sociologii partidului au studiat sondajele de pana acum si rezultatele scrutinului din luna mai, care sugereaza ca in al doilea tur al prezidentialelor ar putea intra domnul Iohannis si reprezentantul Aliantei USR-PLUS. Pentru PSD, nu prea e loc.

Nimeni nu banuieste ca ar sta undeva ascuns un Deus ex machina si, de aceea, partidul se asteapta la un esec rasunator la alegerile din toamna, oricare ar fi prezidentiabilul ales cu atata migala. Insasi doamna Dancila simte ca nu este in interesul ei sa fie angajata in alegerea unui candidat fara sanse.

Colegii din jur i-ar putea cere socoteala, in cazul foarte probabil cand - a nu stiu cata oara - candidatul partidului s-ar prabusi. N-ar pierde ocazia sa-i aminteasca ostentativ si de dezastrul europarlamentarelor, si de referendumul al carui succes nu-i apartine, plus gafele politice fara numar ale domniei sale.

Nu ma refer la cele gramaticale, pe care colegii le cam trec cu vederea, ci la cele politice, pe care domnia sa le cunoaste, dar in fata carora rezista, convinsa ca asta se rezolva cu dialog.

Apocalipsa PSD?

Prevad ca doamna Viorica mai are cateva luni de viata fericita in Palatul Victoria: vacanta de vara si campania de toamna. Dar este de prevazut o lovitura de buzdugan pe capul domniei sale, in cazul foarte posibil cand prezidentiabilul, ales dupa atatea analize, cercetari si sondaje, n-ar intra nici macar in turul al doilea.

Asta nu s-a intamplat niciodata in istoria PSD. Adrian Nastase, Mircea Geoana, Victor Ponta au pierdut, dar toti intrasera in al doilea tur.

Un nou pas inapoi la prezidentiale ar trezi la realitate toata clientela elitei PSD, toti oportunistii si profitorii cati sunt ei pe la butoane, toti fripturistii si arivistii, toata pleava coruptilor si profitorilor, facandu-i sa simta ca ceasul lor a sunat.

Pericolul care o paste pe Viorica Dancila nu pare sa vina din partea Opozitiei, a societatii civile, a presedintelui sau a altcuiva din afara. Pare sa vina din interiorul partidului, din partea cohortelor de disperati atunci cand vor simti ca sfarsitul lor se apropie si vor cauta sa se agate de un ultim pai, decapitand pentru inca o data partidul.

Oricat de tare se crede doamna Viorica, oricat se lauda ca rezista la presiuni si chiar jigniri, nu o vad facand fata presiunii din interiorul partidului. Pentru asta, nu ajunge sa fii tare si sa rezisti, trebuie si multa intelepciune. Ceva ce, trebuie sa recunostem, nu abunda pe circumvolutiunile doamnei Vasilica-Viorica, daca face doua congrese, cand unul singur era de ajuns.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Congresul PSD, #Viorica Dancila congres, #congres presedinte PSD, #congres PSD prezidentiabil, #prezidentiabil PSD, #PSD alegere presedinte, #PSD alegere prezidentiabil , #premier