Crimele din Caracal | Dancila spune ca Romania trebuie sa depaseasca foarte repede criza autoritatilor

Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 20:28
6361 citiri
Crimele din Caracal | Dancila spune ca Romania trebuie sa depaseasca foarte repede criza autoritatilor
Foto: Arhiva Facebook/ Viorica Dancila

Premierul Viorica Dancila a declarat, miercuri seara, facand referire la Cazul Caracal, ca Romania trebuie sa depaseasca foarte repede aceasta criza a autoritatilor raspunzatoare de siguranta cetateanului.

"Se implinesc 5 zile de cand vestea cutremuratoare despre cazul din Caracal ne-a lovit. Este un caz socant, o tragedie care ne-a zguduit pe toti. Suntem inainte de orice oameni. Avem familii, rude, prieteni pe care vrem sa ii stim bine. (...)

Din pacate, nu putem da timpul inapoi, iar cuvintele nu sunt de ajuns pentru a vorbi despre durerea familiei. Putem privi doar inainte: Romania trebuie sa depaseasca foarte repede aceasta criza a institutiilor raspunzatoare de siguranta cetateanului. Trebuie sa reparam ce este de reparat, sa inlocuim ce este de inlocuit, sa functioneze asa cum ar fi trebuit sa functioneze in urma cu 5 zile si nu au facut-o", a declarat prim-ministrul, miercuri, la Palatul Victoria.

10 masuri

Viorica Dancila a anuntat si cele 10 masuri pe care le-a luat ca urmare a acestui caz.

"Fac un sumar al masurilor luate in acest caz:

1. A fost demisa conducerea institutiilor implicate in proces si au fost demiteri pe intreg lantul de decizie si actiune. De asemenea, au demisionat si seful STS si ministrul de Interne;

2. Am cerut din prima ca ministrul de Interne sa mearga la fata locului si au fost mobiliate toate resursele necesare pentru o munca de analiza temeinica;

3. Am cerut MAI un raport minut cu minut al intamplarilor, pentru aflarea adevarului, dar si discutarea cazului in CSAT si luarea masurilor urgente;

4. Am cerut o sedinta CSAT cat mai repede;

5. Am decis inca de sambata infiintarea unui grup de lucru condus de Raed Arafat, cu competente de analiza si elaborare a unui plan de masuri urgente pentru eficientizarea timpilor de raspuns in astfel de situatii; au existat deja intalniri in urma carora s-a elaborat un plan de directii care urmeaza a fi discutate pentru implementare;

6. Am hotarat sa solicit convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara, pentru ca Executivul sa implementeze masurile prin ordonanta de urgenta;

7. Am trimis corpul de control la MAI;

8. L-am propus pe Mihai Fifor la Ministerul Afacerilor Interne si l-am mandatat sa inceapa o serie de controale in toate Inspectoratele Judetene de Politie;

9. Am cerut un raport al tuturor cazurilor de rapire existente in tara in acest moment la Politie. Acord o maxima atentie acestui subiect si voi dispune alocarea tuturor resurselor necesare;

10. Am cerut crearea registrului persoanelor cu agresiuni sexuale la activ si am dispus monitorizarea lor in permanenta. Ne axam pe preventia recidivelor si de aceea ne vom concentra pe monitorizarea continua a acestor cazuri unde a existat un precedent.

Sunt 10 masuri imediate, luate in decurs de mai putin de 5 zile. Vor urma si alte masuri importante pentru a-i pedepsi pe cei ce au gresit si pentru a pune bazele solide a unei reforme a sistemului. Pentru a fundamenta ceea ce incepe in aceste zile: o lupta nemiloasa cu orice factor care interfereaza sau care atenteaza la periclitarea urmatoarelor principii: Lege, Ordine, Siguranta", a afirmat premierul Dancila.

Totodata, premierul a mai anuntat ca a solicitat ministrului de Interne urgentarea promovarii proiectului de lege privind cautarea persoanelor disparute.

"Chiar azi am cerut minsitrului de Interne urgentarea promovarii proiectului de lege privind cautarea persoane disparute, aflat in avizare la minister. De altfel, voi cere procedura de urgenta pentru acest proiect.

Am cerut MAI si dlui Raed Arafat sa prezinte planul de masuri referitor la comasarea dispeceratelor intre Politie, SMURD, Pompieri, Ambulanta. Am mai dispus ca in zilele imediat urmatoare sa se prezinte masurile necesare pentru punerea in aplicare a Legii registrului agresorilor sexuali. Asta inseamna, in primul rand, evaluare rapida a necesarului logistic si bugetar, pentru evidenta concreta a tuturor celor care se fac vinovati de asemenea infractiuni", a mai subliniat prim-ministrul.

Revolta oamenilor, justificata

In acelasi timp, Viorica Dancila a spus ca revolta oamenilor din aceste zile este justificata.

"Tara noastra nu apartine criminalilor, violatorilor. Sunt femeie, sunt mama, am crescut un copil si stiu ce inseamna grija. Stiu cata nevoie avem sa ne stim rudele, familia in siguranta. Ma voi implica personal in aceasta reforma, voi urmari toate eforturile de eradicare ale acestui fenomen.

Declar razboi impotriva criminalitatii. Aceste probleme nu sunt de ieri, de azi, ci treneaza de ani de zile. Nu putem vorbi de nevinovati. Vinovati sunt cei care au putut face ceva si nu au facut.

A existat pana acum o concentrare exclusiva pe lupta anticoruptie, iar lupta impotriva criminalitatii a ramas in plan secund. Nu putem accepta acest lucru. Lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue, dar trebuie sa o canalizam - din zona de spectacol si de alocare exclusiva de resurse si atentie - catre zona de preventie, catre instituirea unor mecanisme care sa controleze si sa previna acest fenomen. Iar primul lucru pe care trebuie sa-l protejam este viata", a completat premierul.

De asemenea, prim-ministrul a cerut clasei politice si tuturor factorilor responsabili sa se implice in acest "razboi".

"Solicit clasei politice si tuturor factorilor responsabili sa se implice. Acest razboi presupune ca alaturi de premier sa vina toti cei care vor ca siguranta sa fie o prioritate. Nu mai este vorba despre a fi oameni politici, ci oameni. Chem alaturi de noi si organizatiile non-guvernamentale care activeaza in domeniul combaterii violentei domestice, a traficului de persoane, a abuzurilor, in domeniul protectiei minorilor. Le invit la Guvern pentru ca, impreuna cu specialistii din ministere, sa gasim solutiile corecte. Sa reparam ceea ce este atat de profund gresit.

Pe mine, ca femeie si ca mama, ceea ce s-a intamplat la Caracal m-a zdruncinat. Dar sunt acea femeie si mama care are la dispozitie parghii necesare pentru indreptarea lucrurilor. Din solidaritate cu toti parintii, voi face tot ce imi sta in putere pentru ca in Romania sa primeze legea si siguranta", a conchis Viorica Dancila.

#Viroica Dancila criza crima Caracal , #premier