Cum a ignorat Viorica Dancila cererile Anei Birchall de abrogare a pensionarii anticipate a magistratilor

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 13:51
16730 citiri
Cum a ignorat Viorica Dancila cererile Anei Birchall de abrogare a pensionarii anticipate a magistratilor
Foto: Arhiva Guvernul Romaniei

Fostul ministru al Justitiei Ana Birchall i-a cerut de mai multe ori fostului premier Viorica Dancila sa rezolve de urgenta problema pensionarii anticipate a magistratilor cu 20 de ani vechime, prevedere inclusa de celebra "Comisie Iordache" in Legile Justitiei, care urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2020.

Solicitarile fostului ministru au fost insa ignorate. Potrivit unei adrese consultate de Ziare.com, Ana Birchall ii cerea Vioricai Dancila la sfarsitul lunii octombrie sa identifice o solutie legislativa pentru a abroga aceasta prevedere.

"Apreciem ca se impune abrogarea", scria Birchall pe cand era ministru al Justitiei, potrivit documentului citat.

In secundar, o alta varianta propusa era de prorogare a intrarii in vigoare a acestei prevederi pentru o perioada de 3 ani.

Peste 2.000 de magistrati se puteau pensiona anticipat, potrivit datelor stranse de Ministerul Justitiei la inceputul lunii octombrie 2019, iar activitatea instantelor si parchetelor ar fi grav afectat: 1.506 de judecatori si 740 de procurori.

Sursa: Adresa MJ

"In mod previzibil acest sistem de pensionare anticipata va avea un impact major asupra functionarii instantelor judecatoresti si a parchetelor, eficientei si calitatii actului de justitie, generand riscul de scadere substantiala a numarului magistratior in activitate", scria Birchall.

Trebuie reamintit ca PNL sesizeaza marti Parlamentul cu privire la angajarea raspunderii pe trei pachete de legi, iar printre prevederi este si prorogarea prevederii privind pensionarea anticipata a magistratilor.

Abrogarea s-ar fi facut in Senat

Potrivit adresei Anei Birchall, abrogarea ar fi urmat sa se faca in regim de urgenta la Senat, unde se afla in dezbatere un proiect de lege de aprobare a OUG 92/2018 care modifica Legile Justitiei.

De altfel, solicitari similare ar fi fost transmise si sefilor Camerei Deputatilor si Senatului, Marcel Ciolacu si Teodor Melescanu, sustin sursele citate.

Birchall confirma adresa

Contactata de Ziare.com, Bichall a confirmat ca a purtat de mai multe ori discutii cu Viorica Dancila, careia i-a atras atentia asupra problemelor grave din Justitie care impun rezolvarea urgenta.

Dupa ce discutiile au esuat, pusa in fata unui refuz repetat, Birchall a transmis aceste solicitari catre Guvern, Camera Deputatilor si Senat.

Sursa: Adresa MJ

"Am citit inca o minciunica"

Ana Birchall a declarat la sfarsitul lunii noiembrie, intr-o postare pe Facebook, ca i-a propus fostului premier Viorica Dancila abrogarea sau prorogarea intrarii in vigoare a dispozitiei privind pensionarea anticipata a magistratilor cu 20 de ani vechime, dar aceasta nu a fost de acord.

"Aseara am mai citit inca o minciunica a doamnei Dancila, cum ca nu avea de unde sa stie de nenorocirile gasite la Ministerul Justitiei, de modificarile toxice facute in 'Comisia speciala Iordache', de asaltul si asediul la care am fost supusa eu si Ministerul Justitiei.

(...)

Pensionare anticipata a magistratilor cu 20 de ani vechime, fara limita de varsta: reglementare care s-a realizat fara o analiza temeinica a resursei de personal la instante si parchete si, mai cu seama, fara sa se prevada cum va fi acoperita nevoia de judecatori si procurori, in conditiile in care mai mult de 30% din numarul acestora are aceasta vechime si indeplineste conditiile de pensionare. Am propus abrogarea dispozitiei sau prorogarea intrarii in vigoare, dar nu ati fost de acord", se arata in postarea de pe Facebook de atunci.

Eveniment Quarterly Report

Dumitru Buzatu, la un pas să piardă și funcția de președinte al CJ Vaslui, după ce a fost exclus din PSD
Dumitru Buzatu, la un pas să piardă și funcția de președinte al CJ Vaslui, după ce a fost exclus din PSD
Prefectul judeţului Vaslui, Daniel Onofrei, va emite la începutul săptămânii viitoare ordinul de suspendare a lui Dumitru Buzatu din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui,...
Cum justifică fosta soție a lui Dumitru Buzatu averea uriașă pe care o are baronul: ”Știu cum se duce la prășit, la strâns fân” VIDEO
Cum justifică fosta soție a lui Dumitru Buzatu averea uriașă pe care o are baronul: ”Știu cum se duce la prășit, la strâns fân” VIDEO
Gabriela Crețu, fosta soție a șefului CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, susține că bunurile pe care acesta le-a trecut în declarația de avere au fost obținute legal. Sâmbătă, PSD a decis...
#pensionarea magistratilor Dancila, #Birchall pensionarea magistratilor , #premier