Ziare.com

Cum a incercat Viorica Dancila sa ii convinga pe parlamentarii europeni ca Romania va face fata presedintiei UE, in ciuda "protestatarilor drogati" Interviu

de Magda Gradinaru
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 11:13

   

Cum a incercat Viorica Dancila sa ii convinga pe parlamentarii europeni ca Romania va face fata presedintiei UE, in ciuda "protestatarilor drogati" Interviu
Viorica Dancila s-a intors de la Bruxelles, unde a incercat sa ii convinga pe parlamentarii europeni ca Romania are o guvernare functionala si democratica, pe care protestatarii "drogati" din 10 august au vrut sa o inlature. Este mesajul pe care prim-ministrul Romaniei a gasit de cuviinta sa il transmita, cu cateva zile inainte ca Parlamentul European sa dezbata Rezolutia privind respectarea statului de drept la Bucuresti si in preajma preluarii presedintiei prin rotatie a Consiliului UE.


Mai intai, Viorica Dancila i-a explicat lui Jean-Claude Juncker, la intalnirea pe care au avut-o - din a doua incercare, pentru ca la prima, prim-ministrul Romaniei nu s-a prezentat - in aeroportul din Bucuresti, ca romanii care au iesit in strada la protestul diasporei din 10 august erau ...drogati. Surse diplomatice au relatat pentru Ziare.com cum a incercat premierul sa il convinga de acest fapt pe presedintele Comisiei Europene.

Nu pare un accident de comunicare, ci o strategie, de vreme ce si la Bruxelles, Viorica Dancila a livrat aceeasi poveste, in fata reprezentantilor Grupului Verzilor, asa cum ne relateaza, intr-un interviu pentru Ziare.com, directorul executiv al Europuls, Tana Foarfa.


Tana Foarfa, director executiv al Europuls - Centrul de Expertiza Europeana EUROPULS este o organizatie non-guvernamentala infiintata in anul 2010 la Bruxelles de un grup de experti romani in afaceri europene


In acest context de nelinisti politice interne si cu aceste explicatii in fata Bruxelles-ului, cat de pregatita este Romania pentru a prelua presedintia prin rotatie a Consiliului Uniunii Europene? Cum va arata prim-ministrul Viorica Dancila, reprezentandu-ne tara?

Pana atunci, insa, mai e un hop: in 3 octombrie, Parlamentul European va dezbate o Rezolutie privind statul de drept in Romania, iar riscul e declansarea procedurii de activare a Art.7, care ne va afecta nu doar imaginea, ci si banii.

In 3 octombrie, la plenara de la Strasbourg, Parlamentul European va dezbate o Rezolutie privind starea democratiei din Romania. Ce implicatii are acest fapt, mai ales ca vine, iata, inainte ca Romania sa preia presedintia prin rotatie?

Romania este in acest moment privita la nivel european ca distantandu-se de valorile fundamentale ale UE. Cu trei luni inainte de asumarea, pentru prima data de la aderare, a Presedintiei Consiliului UE, preocuparea Guvernului Romaniei ar fi trebuit sa fie, in primul si in primul rand, o strategie de promovare a imaginii de tara si a credibilitatii statului. Guvernul ar fi trebuit sa exploateze aceasta oportunitate si sa consolideze pozitia de stat membru al UE cu vechime de 11 ani.

Detinerea Presedintiei Consiliului UE inseamna ca, pentru sase luni, Romania se va afla in prim-planul discutiilor la nivel european si va fi mentionata la incheierea fiecarui dosar sau la aparitia oricarui eveniment politic neprevazut.

Da, Romania este deja in prim-planul discutiilor, dar nu asa cum ne-am fi dorit. Faptul ca la nivel european se discuta despre starea democratiei in Romania si acum un an s-a discutat si despre respectarea statului de drept nu face altceva decat sa chestioneze declaratiile pur formale ale autoritatilor romane de respectare a valorilor fundamentale ale UE, si anume independenta justitiei si statul de drept.

Este guvernul Romaniei, asa cum arata el astazi si cu istoricul acestui ultim an de guvernare in spate, pregatit sa asigure o presedintie onorabila?

Pentru a detine o Presedintie de succes, sunt mai multe aspecte care trebuie luate in calcul. Am mentionat deja imaginea de tara si de stat membru al UE, capitol la care pot spune ca ne-am sabotat singuri. Pe langa oportunitatea de promovare, pregatirile se impart in: pregatiri administrative (conturarea prioritatilor, lansarea site-ului si a calendarului de evenimente, alocarea bugetului, identificarea personalului, evaluarea capacitatii sediului Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa UE) si pregatiri de substanta (formarea personalului angajat in exercitiu din punct de vedere lingvistic, procedural, sesiuni de cunoastere a subiectelor, a protocolului etc).


Viorica Dancila, incercand sa il convinga pe Guy Verhofstadt, Presedintele Grupului ALDE (Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa), din Parlamentul European, ca guvernarea PSD este impecabila


Tinand cont ca detinem Presedintia rotativa pentru prima data de la aderare si ca exista din acest motiv o oarecare presiune, perioada de pregatire ar fi trebuit sa demonstreze seriozitate, interes pentru problemele actuale europene si o viziune clara a Romaniei despre viitorul Europei. Cu exceptia catorva ministri, in special a Ministrului-delegat pentru Afaceri Europene in a carui responsabilitate intra Presedintia rotativa, guvernul Romaniei nu a aratat societatii civile, in mod public, ca este interesat si la curent cu dezbaterile actuale europene. Si este pacat ca reprezentantii principali ai guvernului nu ofera imaginea unei Presedintii pregatite.

Pe de alta parte, personalul aflat in Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE si de asemenea si in administratia centrala este competent, serios si bine pregatit. El este de fapt piatra de temelie a acestei presedintii, pentru ca el va efectua toata munca din spatele usilor inchise. Punctul forte al Presedintiei il reprezinta personalul si el este cel care va duce la bun sfarsit acest exercitiu. De asemenea, aspectele logistice si administrative au fost tratate cu seriozitate si chiar cu unele elemente ne aflam in stadiu avansat, in comparatie cu calendarul estimativ oferit de Secretariatul Consiliului UE.

Ce inseamna, tehnic, aceasta presedintie? Ce trebuie sa stii sa faci, ce sa iti asumi, ce va face, propriu-zis, prim-ministrul Dancila, de pilda? Un fel de fisa a postului, cum ar veni.

O sa incerc sa rezum in cateva cuvinte Ghidul Presedintiei romane a Consiliului UE din 2019 redactat de Europuls. In esenta, in primul semestru din 2019, Romania va conduce reuniunile la toate nivelurile de lucru ale Consiliului UE. Acesta reprezinta forul in care se reunesc ministrii tematici din statele membre, pentru a adopta acte legislative (impreuna cu Parlamentul European, prin procesul de co-decizie) si pentru a coordona politicile europene in domeniul economic. Printre numeroasele responsabilitati se afla aprobarea bugetului UE, semnarea acordurilor externe, adoptarea de politici agricole, protectia mediului si multe altele. Consiliul UE se reuneste in 10 formatiuni in functie de subiectul dezbatut (mediu, competitivitate, agricultura si pescuit etc) . Acestea adopta acte legislative.

In afara de reprezentantii la nivel ministerial din fiecare stat membru, fie ei ministri sau secretari de stat, la reuniunile Consiliului mai participa si comisarii europeni responsabili pe domeniile respective. Consiliul este sprijinit de Comitetul Reprezentantilor Permanenti ai guvernelor statelor membre pe langa Uniunea Europeana (COREPER) si de peste 150 de grupuri de lucru si comitete foarte specializate, cunoscute sub numele de "grupuri de pregatire ale Consiliuluiˮ.

Trebuie sa ne gandim la structura Consiliului ca la o piramida. Majoritatea propunerilor legislative ajung pe masa grupurilor de lucru si comitetelor, alcatuite din functionari specializati pe subiecte precise. Toate statele membre au cate o reprezentanta permanenta la UE, un fel de ambasada condusa de un Reprezentat Permanent care are in subordine o echipa de functionari trimisi din Guvernul Romaniei, din Ministerul Afacerilor Externe si celelalte ministere, fiecare acoperind cate un subiect tematic. In cadrul intalnirilor zilnice ale acestor functionari cu omologii din celelalte state membre au loc discutii si negocieri, la finalul carora se iau primele decizii.

In functie de dezbateri, de expertiza tehnica, de munca depusa la acest nivel, COREPER examineaza propunerile care trec filtrul grupurilor de pregatire si le dezbate la randul lui, la nivelul reprezentantilor permanenti ai statelor membre pe langa UE. Atunci cand COREPER finalizeaza discutiile privind o anumita propunere, aceasta va ajunge pe ordinea de zi a Consiliului, unde reprezentantii ministerelor din statele membre vor negocia in formatiunea specializata pe acest subiect si eventual vor adopta propunerea. Pare complex, dar este normal daca ne gandim ca orice propunere legislativa cauta sa impace pe toata lumea (statele membre, Comisia europeana, cetatenii, mediul de afaceri, societatea civila etc.).

Daca ar fi sa fac o lista de atributii a Presedintiei Consiliului, aceasta ar cuprinde urmatoarele:
- Prezideaza toate "formatiunile" Consiliului, cu exceptia Consiliului de Afaceri Externe, care este prezidat de Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate
- Ghideaza activitatea reuniunilor comitetului reprezentantilor permanenti (COREPER I si II) si a celor aproximativ 150 de grupuri de lucru si comitete care se concentreaza pe domenii specifice

- Reprezinta Consiliul UE in relatiile cu celelalte institutii ale UE. Acest lucru se aplica in special relatiilor cu Comisia si Parlamentul European in vederea obtinerii unui acord privind dosarele legislative
- Coordoneaza politicile nationale si actioneaza ca "broker" pentru statele membre in cadrul Consiliului
- Responsabila de organizarea tuturor reuniunilor si evenimentelor Presedintiei care au loc in Romania, Bruxelles si alte orase (stabilind agende, detalii logistice etc.)

Asadar, ceea ce solicita Presedintia este in primul rand pregatirea si prezidarea formatiunilor Consiliului si ale organismelor sale pregatitoare. Acest lucru presupune asigurarea unui presedinte de sedinta pentru toate formatiunile mentionate anterior, dar si a unui purtator de cuvant. In teorie, Presedintia este neutra si impartiala, dar ramane in practica un exercitiu politic unde diplomatia joaca un rol important si in cadrul careia deseori decizii politice vor fi luate pentru a ajunge la un compromis.
Din acest motiv am spus ca personalul angajat in exercitiu este piatra de temelie fiindca, dupa cum vezi, toata munca depusa este in spate, iar ministrii au rolul final, de decizie, de gasirea unui compromis, dar si de reprezentare.

Deoarece ai mentionat in intrebare, prim-ministrul Romaniei va avea un rol foarte important, in special simbolic, in ianuarie 2019. Dupa cum se obisnuieste, premierul tarii care va detine Presedintia va prezinta programul si prioritatile in Parlamentul European la sesiunea plenara de la Strasbourg din acea luna, iar delegatii acestuia vor prezenta acest program in cadrul comisiilor parlamentare. La final, tot premierul Romaniei va fi cel care se va afla in Parlamentul European in iunie, pentru a prezenta bilantul Presedintiei romane a Consiliului UE.

Vorbeam despre aceasta Rezolutie pe care Parlamentul European o va dezbate la inceputul lui octombrie. Prilej cu care, iata, prim-ministrul Viorica Dancila a avut zilele acestea un "turneu de lobby" european, in care s-a intalnit cu grupurile parlamentare din PE. Sunteti cunoscatoare a Bruxelles-ului - cum au aratat aceste intrevederi? A convins pe cineva doamna Dancila?

Prim-ministrul Dancila s-a aflat intr-adevar la Bruxelles pe 25 si 26 septembrie si a avut programate intrevederi cu reprezentanti din 4 partide politice aflate in Parlamentul European: Partidul Popular European (PPE), Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D), Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) si Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana (cei care au initiat dezbaterea pe tema situatiei din Romania).

In mod oficial, vizita de lucru a avut drept scop convingerea, la nivel european, ca Romania contribuie la procesul de reflectie asupra viitorului Europei, clarificarea recentelor evenimente si elementele prioritare de pe agenda europeana, data fiind detinerea Presedintiei rotative din ianuarie 2019. Discutiile nu au fost publice, insa reactiile a doi presedinti din doua mari grupuri politice europene au evidentiat foarte clar faptul ca premierul Romaniei nu a reusit sa repare imaginea Romaniei, sever stirbita de evenimentele care o indeparteaza tot mai mult de valorile europene.

Manfred Weber, liderul grupului PPE, a subliniat ca ingrijorarea lui asupra situatiei din Romania se mentine si a cerut guvernului sa inceteze sa faca presiuni asupra independentei justitiei, afirmand ca Romania face pasi inapoi in ceea ce priveste lupta anti-coruptie. Ska Keller, co-presedinta grupului verzilor, a mentionat doua afirmatii ale prim-ministrului Dancila pe care nu le impartaseste, cum ca Laura Codruta Kovesi ar fi fost demisa de presedinte si ca protestatarii ar fi fost trimisi din afara si erau drogati.

Cred ca aceste doua mesaje arata foarte clar ca reprezentantii de la Bruxelles nu au fost convinsi, sunt in continuare sceptici si ingrijorati de abaterile reprezentantilor Romaniei. Si avem foarte mult de suferit din cauza acestei imagini patate.


Viorica Dancila le-a explicat europarlamentarilor din Grupul Verzilor ca protestatarii din 10 august erau drogati Sursa foto: Guvernul Romaniei


La un eveniment organizat pe 26 septembrie in contextul zilei internationale a turismului, in anul european al patrimoniului cultural, Orchestra Simfonica Bucuresti a concertat in Parlamentul European. Evenimentul se intitula "Romania uneste Europa prin cultura" si anunta prezenta unui comisar european, a presedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, ministri, membri ai Parlamentului European si a premierului Romaniei. Doar ca in agenda finala nu mai figura niciun inalt oficial, nici prim-ministrul Romaniei nu a mai venit.

Cazul Romaniei vine dupa cazul Ungariei, pentru care Parlamentul European a decis demararea procedurii de activare a Art. 7. Sunt similare problemele din cele doua tari? Care e, sa ii spunem asa, specificul romanesc?

Specificul romanesc consta in cetatenii romani. Societatea civila romaneasca este pro-europeana si se mentine in continuare una dintre cele mai pro-europene populatii. Este un element foarte important, deoarece acesta ne distinge clar de cazul Ungariei. Conform Eurobarometrului din martie 2018, suntem peste media europeana la increderea in viitorul Uniunii Europene (66%), iar 50% din romani au incredere in Parlamentul European si Comisia Europeana, in timp ce doar 21% au incredere in guvernul Romaniei.

Referitor la problemele din Ungaria, acestea au aparut odata cu criza refugiatilor, de care Romania nu a fost foarte impactata. Institutiile europene si-au exprimat de nenumarate ori preocuparea privind functionarea sistemului electoral, constitutional, independenta presei, coruptia si conflictele de interes, libertatea de exprimare, de religie, de asociere a drepturilor minoritatilor, migrantilor si refugiatilor. Au fost purtate discutii timp de 3 ani inainte de votul impotriva Ungariei din Parlamentul European din 12 septembrie pe declansarea articolului 7 din Tratatul UE.

Romania inca nu a ajuns un actor atat de problematic, dar ingrijorarea oficialilor europeni vine tocmai fiindca, prin pozitia sa geo-strategica, cu o populatie pro-europeana ce se bucura de beneficiile aderarii la UE, Romania ar putea reprezenta un pol de stabilitate in extremitatea estica a continentului european. In schimb, in acest moment, Romania ofera incertitudine, de unde si dezbaterile din ultimul timp la nivel european tot mai accentuate pe evenimentele din Romania care au intrat in vizorul presei europene.

Ce risca propriu-zis Romania in cazul activarii Art. 7? E o intrebare de care de obicei ma feresc, dar acum e cumva la locul ei: vor fi consecinte la nivel micro-social, de pilda?

In primul rand, trebuie sa fim pragmatici: activarea articolului 7 este foarte putin probabila. Chiar si dupa votul din Parlamentul European al activarii articolului 7, cel mai probabil Ungaria va iesi doar marginalizata si cu reputatia internationala patata, pentru ca Articolul 7 nu implica sanctiuni imediate.

Articolul 7 din TUE urmareste sa garanteze ca toate tarile UE respecta valorile comune ale UE, incluzand statul de drept (stipulate in articolul 2 TUE) . Mecanismul de prevenire de la articolul 7, alineatul (1) din TUE poate fi declansat numai in cazul unui "risc clar de incalcare grava" si mecanismul de sanctionare de la articolul 7, alineatul (2) din TUE numai in cazul unei "incalcari grave si persistente" de catre o tara a UE a valorilor stabilite la articolul 2.

Mecanismul de prevenire ii permite Consiliului sa dea tarii UE vizate un avertisment inainte de materializarea efectiva a unei "incalcari grave".

Mecanismul de sanctionare ii permite Consiliului sa suspende anumite drepturi care ii revin tarii UE in cauza in urma aplicarii tratatelor, inclusiv dreptul de vot in Consiliu al tarii respective. Intr-un astfel de caz, "incalcarea grava" trebuie sa fi persistat de mai mult timp.

Guvernului de la Budapesta i se va da ocazia intr-o prima etapa sa dovedeasca revenirea la valorile fundamentale europene. Suspendarea drepturilor de vot in Consiliu ale Ungariei cere unanimitate, ceea ce este foarte putin probabil sa se intample.

In cazul in care acelasi scenariu s-ar aplica Romaniei, bineinteles ca ar exista niste consecinte foarte mari la nivel de imagine si credibilitate. Interesele Romaniei pe domenii cheie, cum ar fi de exemplu adoptarea Cadrului Financiar Multianual si implicit bugetul alocat Politicii Agricole Comune, sau bugetul alocat fondurilor de coeziune ar putea fi substantial afectate.

Doar ca exercitiu, avand in vedere discutiile actuale referitoare la CFM 2021-2027, sa ne imaginam ca Romaniei i s-ar diminua considerabil fondurile de care beneficiaza tinand cont de derapajele de la valorile fundamentale ale UE.

In aceasta situatie, ii va fi foarte greu Guvernului Romaniei sa pledeze pentru mentinerea aceluiasi plafon sau marirea plafonului din moment ce nu au fost absorbite fondurile din aceasta perioada si exista suspiciuni ca lupta anti coruptie regreseaza, iar independenta justitiei este in pericol. Din acest motiv trebuie sa intelegem ca toate actiunile la nivel guvernamental nu trebuie gandite doar intr-un context national, orice decizie guvernamentala sau parlamentara trebuie analizata in contextul in care Romania este un stat membru al UE, care a semnat un tratat pe care trebuie sa il respecte, in special valorile fundamentale stipulate in acesta.

Mai e putin pana la alegerile europarlamentare, primele dupa Brexit si care vin, iata, pe un teren deloc fericit in Ungaria, Polonia, adaugam Romania. Care este provocarea Uniunii la acest scrutin?

Jean-Claude Juncker a zis foarte bine in ultimul sau discurs despre Starea Uniunii, in calitate de Presedinte al Comisiei Europene. Cele 250 de zile care au mai ramas pana la alegerile europarlamentare trebuie folosite pentru a demonstra cetatenilor ca UE poate, intr-un mod unitar, sa duca la bun sfarsit tot ceea ce a promis si tot ceea ce se asteapta. Trebuie depasite diferentele intre nordul si sudul, estul si vestul continentului european. Alegerile din mai 2019 sunt importante pentru ca trebuie sa dea o voce puternica unei Uniuni care va suferi, la acel moment, pierderea unui stat membru.

Exista in continuare provocarea nationalismului "nesanatos", pe care UE trebuie sa il combata, iar curentul este extins pe un teritoriu destul de mare al Europei, asa ca e nevoie de o forta comuna intre statele membre pentru a-l combate.

De asemenea, exista problema dezinformarii, a dublului discurs, a propagandei anti-europene. Comisia a propus in acest sens noi reguli pentru protejarea procesului democratic de manipulari ale statelor terte sau interese private, constientizand astfel un pericol real.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 18961 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

vrem inregistrarea

cu behaiala Veoricai la Briusel !

 

Guvernul Dăncilă, poză oficială fără steagul Uniunii Europene!!!

Sa ne amintim de Titlu!!!
Acolo e realitatea , ce spun acum ciumetii rosii e un paienjenis de minciuni si dezinformari.

Realitatea PSD,Ciuma Rosie sa vazut pe tot mapamondul in 10.08.2018 cand SC Gazare PSD a gazat si batut peste o suta de mii de manifestanti!!!

Realitatea PSD,Ciuma Rosie e creionata de Ciuma Porcina.Zile acestea o comisie UE va investiga cum sa ajuns ca Ciuma Porcina sa faca ravagii in Romania cu toate ca UE a trimis de cativa ani avertismente.

....

 

Veorica a dat cu mucii in fasole :))) "Protestantii" drogati care

sunt platiti din Europa ca sa darama sandramaua guvernului Dragnea3 este o poveste care daca nu ar fi ridicola ar fi cel putin expresia unei stupiditati patologice. Veorica, in ciuda asistentei lui Putorel Buze-Reci, nu a facut decat sa infinde guvernul ei ineptocrat in ridicol.

Romania lui Dragnea, Tariceanu si Veorica nu este frecventabila.
Nu stiu ce va face Parlamentul European, dar cred ca acesti sobolani rosii au dat o lovitura importanta Romaniei in drumul sau european. Tradarea este cat se poate de evidenta. Personal, eu ii consider nu numai o mana de penali corupti si mafioti, sunt un grup de asasini si tradatori de tara.

Dar, ... nu cred ca Europa va pedepsi poporul roman ! Va gasi cu siguranta modalitatea de a ii sanctiona pe sobolanii rosii, fara sa reduca aspiratiile poporului spre o soarta europeana.

 

Sa detii Presedintia UE nu e joaca de copii

Oricata consideratie ar avea europenii pentru poporul roman, nu se vor lasa condusi de coruptii romanilor.S-a dus vremea cand conducatorii Romaniei comunicau ca de la egal la egal cu omologii occidentali. Dictatura insaurata de mafia romaneasca nu poate intina UE. Imaginati-va pe veorica discutand strategii de dezvoltare sau de aparare cu restul lumii, in numele UE ....sau pe dragnesu condamnatu'...sau pe taricescu repetentul cu-ale lui 6 neveste....sau......

asdfg,cu acest guvern de incompetenti, imi vine

greu sa cred ca liderii europeni ne va oferi Presidentia Uniunii Europene.Asta ne este soarta si trebuie sa o acceptam asa cum este ea. "Multumim din inima" conducatorului nostru "Iubit", tov. Dragnea, pentru eforturile facute in scoaterea noastra din Uniunea Europeana. Shalom

Cu cine va face Romania față presedintiei UE, cu analfabetii care

... conduc acum Romania, ci acesti iresponsabili incapabili să vorbească romaneste corect, sa conduca o țară?

Ba e de joaca...

... din moment ce tot Kolhozul UE a ajuns o gluma proa.sta din punct de vedere financiar, economic si social.

Conducerea din Romanica se va potrivi de minune unei organizatzii aflata de vreo catziva anisori in cadere libera. Titanicul numit UE se scufunda incet si sigur (desi, mai nou, pare sa prinda viteza, insa doar in jos... :) in timp ce orchestra contzopistilor ioropeni inca mai canta pe punte, incercand sa mimeze "vremurile bune" de acu' 10 ani (de dinainte de criza... :)

 

Te-ai descris perfect,nu degeaba esti

Rusinea Ardealului!!!!!!
Cum a incercat Viorica Dancila sa ii convinga pe parlamentarii europeni ca Romania va face fata presedintiei UE

 

 

Cei care ar da presedinția UE acestor iresponsabili ar trebui

... drastic pedepsiti. Romania are oameni inteligenti, bine pregatiti, buni profesionisti, cu școala facuta pe bune, dar nuăi veși găsi in PSD.

S-a aparat de Foa(r)fa prin retragerea dosarului

de la DIICOT din cauza, nu datorita ciintaretului PNL care isi bate joc de cel mai vechi partid din Romania. Izdraelul este permis "z"ca diaconescu acel ministru de externe il foloseste ca o moara hodorogita, va ajuta guvernul, mai mult vor avea o sedinta comuna. Iarba verde de acasa a lui Tom Jones in variata #ist va mai avea noi inregistrari pe piata. Lazarica justitie mica afara, ca tot vrem o tara ca afara. Nu am gasit alta rima. Botswana a fost reclamata de Croatia care o localitate cu P ca si ea trebuie sa dea la ceilalati. Doresc din toata inima ca la liceul din Sibiu, ca elevii sa se exprime cu placuta la profesori si pe urma in toata tara.

Voi scrie din nou la UE, ca in nici un caz noi nu suntem drogati

si KCL n-a fost destituita la dorintele presedintelui Romaniei ci la ordinele presedintelui cominternului socialist comunist =psdragnea. n-am luat droguri in viata mea, n-am fumat si nici macar alcool nu beau.Spre deosebire de dragnea care le-a facut cam pe toate...Fiindca am vazut ce inseamna democratia afara spre deosebire de zonele rurale care ii voteaza pe astia ,unde si toaleta le e in spatele surii...cam asta e nivelul...dancila o analfabeta impertinenta care nu ca nu reprezinta poporul roman dar il face de rusine oriunde merge si deschide gura...protestanti si protestatari...si da eu sunt amandoua...ca nu sunt cu bor-ul, hala Domnului !!!!

 

Zice madam Foarfa(ce nume!), din fotografie:

"Romania este in acest moment privita la nivel european ca distantandu-se de valorile fundamentale ale UE."

Intreb eu, care sunt valorile fundamentale ale UE? Urmarirea a 6 milioane cetateni romani cu 300 000 mandate de interceptare, cu Protocoale SRI-Justitie, cu fabricari de dosare politice, cu falsificarea voturilor in alegeri? Distrugerea oamenilor de afaceri romani si favorizarea celor straini e tot "valoare" UE? Mentinerea romanilor in saracie cu politica de austeritate promovata pana in 2012, e tot valoare UE?

Cate zeci de miliarde a pierdut Romania, ca sa

scape un condamnat penal de puscarie si cati bani au furat o sa deconteze tot poporul roman ,inclusiv votantii lui, care ar trebui in acel caz sa plateasca dublu!O scadenta e pe aici pe undeva dar scadenta , acestui guvern incult si aservit se va vedea cat de curand.Toate intoxicarile antenei a 3, cu aceste protocoale si interceptari sunt gogorite de adormit copiii...oamenilor le e foame, au conditii insalubre in spitale, si voua va arde de aiureli cu interceptari..de fapt singurii care le e frica e pt ca au de ascuns sunt marii lideri ai psd in frunte cu doveditul condamnat penal care si-a facut din judet o sursa de profit inuman fata de semeni , parca ar fii pe mosia lui si e numit d-zeu...nu ca e pasnic, impaciuitor si empatic, ci pt ca taie si spanzura dupa cum vrea maria sa...cel mai sarac judet al tarii acolo l-a adus..acum aduce tara tot acolo si toti trebuie sa se inchine la maria sa de gratia..un paranoic si despot dictator.Cu ibovnica cu 30 de nai mai tanara si ne da si lectii de morala..cu fiul porcar sef , patron de fotbal, toata pesta asta ca ei sa faca bani si bietii oameni sufera,iar credulii pt un pumn de resturi de lei se vand pt ca ei sa fura cu milioanele da nu de lei...ceausescu cu gasca lui de nemrnici au picat, imperiul psd e la ananghie, impresurat de toata Europa si nu numai,psdragnea , dancila ,carmencita secretara si dancila au invrajbit romanii in anul cincinalului(de fapt o alta gaselnita =gherla..ca nu le pasa lor)i-au gazat..batut, sa spui tu in forumul UE c-au fost trimisi ,platiti si drogati e cea mai mare nesimtire la adresa celor care necajiti de cum conduc acesti analfabeti inbuibati au plecat sa-si caute norocul in lume ! Si toate astea vor trebui decontate de cineva..iar multi din acesti psdisti nemernici vor infunda puscaria..asta e doar chestiune de timp...culmea e ca mafiotul sef o va lua la sanatoasa..dar ca si Eichmann, va avea acelasi sfarsit...!

tu din ce inchisoare tastezi, cucule

ia sa verificam lista, care grande frustrat pesedist e inca la racoare, ca prea le zici cu foc.

ba Cucushpan (ce nume...), iar bati campii ?

tot UE vede ce catastrofa de guvern avem, numai voi nu. si asta, din cauza ca sunteti niste catastrofe. meritati doua medalii. una, pentru ca sunteti cea mai mare catastrofa de guvern din lume, iar a doua, ca de catastrofe ce sunteti, o s-o pierdeti pe prima.
tara e pe butuci si voi cheltuiti banii aiurea pe referendumuri inutile, ca sa-i faceti pe plac hotului. daca nu scapati de hot, o sa va indepartati de UE si mai mult.
d efapt, voi trebuie sa scapati de PSD.

Daca n-ati vazut "Cu Viorica la pisalog, pardon...la psoholog"

atunci va propun sa vedeti acum:)))
https://www.youtube.com/watch?v=NCDKL3-wcMA

Se vor lamuri multe :)))))))

veveorica a convins din nou Brussel-ul

ca pesta porcina face ravagii mai ales in guvern.

www.ziare.com, corectati titlul

are sens "protestantii drogati", nu "protestataii drogati"

 

Atat Diaspora "protestanta si drogata" cat si Diaspora "ortodoxa si

drogata" ii multumesc lui Veorica pentru atentie si ii prevad un viitor cat se poate de incert. Noi "homosexualii" si "lesbienele" Europei vom veni si vom lua copiii bravilor romani, care ii abandoneaza cu miile in camine de orfani. Vom face din ei cetateni europeni si occidentali, educati si respectuosi fata de toate credintele.

Noi diasporenii beti si drogati va vom impiedica sa faceti din Romania feuda unui chelner stirb, terenul de oaca al beizadelelor voastre supraponderalle si la fel de analfabete ca voi.

Diaspora este mai aproape de Bruxelles, Strassbourg sau Geneva decat sunteti voi fata de Videle, Craiova sau Tg.Jiu. Ghiciti cine va avea castig de cauza :)
Ghiciti pe cine vor asculta compatriotii nostri romani, pe noi sau pe voi, sobolanilor rosii?

 

mai degraba sau mai tarziu o sa dea socoteala

Cata aroganta. Cu ce fata o sa vina PSD-ul la proximele alegeri sa ne ceara votul????

 

Vasilica Dancila si suita ei la Bruxelles nu au capacitatea politica

si intelectuala sa sustin o discutie cu oficialii europeni. Discursul dansei este un discurs care poate prinde in partile inapoiate ale Romaniei, dar in Europa, nici un analist politic sau decident politic nu are nici o indoiala in ceea ce priveste caracterul nedemocratic al guvernului Dragnea 3 si mai ales a respingerii sale de catre societatea civila.

Si acum, pe aeroportul din Geneva ruleaza imagini care arata violenta represiva de la Bucuresti/ 10 august 2018. Iar Geneva este capitala diplomatiei occidentale, sediu al nenumaratelor institutii internationale de prestigiu.

Diaspora stie ce are de facut. Sper ca si romanii care locuiesc in tara sa stie ce au de facut pentru ca asemenea guverne sa nu mai poata sa apara in Romania!

 

Au incercat si altii mult mai inteligenti ca Dancila sa minta

UE si n-au reusit, dar ordinul este ordin si Dancila ca un trupete constiincios executa nu discuta ordinele demente ale lui Dragnea. Intre timp Romania ramine cu rusinea de a fi condusa de niste oameni de nimic, pentru ca, sa fim onesti cu noi insini, aceste lepre hoate sint produsul poporului roman.

Duoamna veorica are dreptate!

Da, recunosc că manifestantii au primit de la Soros si de la agenturilii străine droguri de tot soiu'. Mie, de exemplu, mi-au dat palincă de Bihor si asa m-am drogat, că am adormit in statia de tramvai si n-am mai ajuns la miting

 

tu esti ala mai fraier ca ai cumparat palinca dar Badita foita

nu muceste si are bani de plimbari in toata Europa si bani de iarba verde.

 

 

Protestatari rogati, si prim ministru prost...

De unde stie Dancila ca protestatarii erau drogati? Au fost vreunii dusi la spital, sa li se faca o evaluare toxicologica? Si citi erau drogati? O suta de mii? O suta? Si ce comportament are un "protestant" drogat? Doarme pe el, ride ca nebunul, plinge singur? Si, daca erau drogati, s-au drogat toti cu acelasi drog? Daca da, care a fost acel drog? Si cind s-au drogat? La miting, inainte sa plece de acasa, pe drum? Si ce doza au luat? Au luat toti aceeasi doza? Si cum? Intravenos, subcutanat, pe cale bucala, supozitoare? Si, tratamentul impotriva drogului este gazul lacrimogen? Cita prostie trebuie sa fie in mintea acestei femei, dar si in cea a celor care se uita in gura ei!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor