Dancila anunta ca a gasit solutia pentru criza guvernamentala: Oportunitatea emiterii OUG va fi transferata

Luni, 09 Septembrie 2019, ora 16:56
6066 citiri
Dancila anunta ca a gasit solutia pentru criza guvernamentala: Oportunitatea emiterii OUG va fi transferata

Premierul Viorica Dancila a declarat, luni, la inceputul sedintei de guvern, ca a identificat solutia pentru a iesi din criza guvernamentala, in conditiile in care trei ministere functioneaza fara ministri.

Dancila a anuntat ca in sedinta Executivului de astazi va fi adoptata o hotarare prin care avizarea privind oportunitatea emiterii ordonantelor de urgenta va fi mutata la Secretariatul General al Guvernului (SGG) de la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul.

Precizam ca Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul este unul dintre ministerele care functioneaza in prezent fara ministru, dupa ce Viorel Ilie si-a dat demisia, in conditiile in care ALDE a decis sa iasa de la guvernare.

"Am identificat masurile pentru a iesi din aceasta situatie de blocaj. Vom adopta o hotarare de guvern prin care transferam de la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul catre Secretariatul General al Guvernului avizarea privind oportunitatea emiterii de ordonante de urgenta, in sensul motivarii situatiilor exceptionale, asa cum cere legislatia. Este o masura fireasca, avand in vedere ca apartine guvernului, iar acest aviz poate fi dat de catre SGG. De altfel, acest atribut a apartinut unui compartiment aflat in subordinea Secretariatului Guvernului.

Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a ne asigura ca oamenii isi primesc drepturile si nu au de suferit. Asa vom face, pentru ca romanii nu merita sa fie sacrificati de interesele de campanie ale candidatului Klaus Iohannis", a afirmat Viorica Dancila la inceputul sedintei Executivului, de luni.

Joi, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca respinge "categoric" propunerile de interimari facute de premierul Viorica Dancila.

Seful statului a spus ca vina pentru situatie apartine exclusiv lui Dancila si celor de la PSD si ca sa accepte propunerile ar insemna sa le gireze "jocul meschin" pentru putere.

Iohannis i-a cerut premierului sa se duca de urgenta cu Guvernul in fata Parlamentului, asa cum ii cere Constitutia, pentru a vedea daca mai are sau nu legitimitate sa ocupe Palatul Victoria.

Presedintele a aratat ca acesta e singurul mod in care se poate pune capat crizei politice.

Premierul Viorica Dancila a convocat luni dupa-amiaza sedinta de Guvern, desi in ultima saptamana a sustinut ca Executivul nu poate functiona din cauza presedintelui Klaus Iohannis, care i-a respins si remanierea dorita, si propunerile pentru interimari la ministerele lasate libere de ALDE.

Sedinta a inceput la ora 16:00, cu doar doua ore inainte ca liderii social-democrati sa se reuneasca intr-o noua sedinta a Comitetului Executiv.

Este prima sedinta dupa ce ministrii ALDE, mai putin Ramona Manescu, au plecat din Executiv. In saptamana 2-8 septembrie nu a fost convocata sedinta, Dancila sustinand ca cei de la ALDE nu si-au delegat atributiile si daca Iohannis nu isi da acordul pentru interimari, Guvernul nu poate functiona.

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...
Comentarii