Dancila ii trimite azi lui Iohannis propunerile de remaniere in frunte cu Dana Girbovan

Luni, 26 August 2019, ora 08:46
2915 citiri
Dancila ii trimite azi lui Iohannis propunerile de remaniere in frunte cu Dana Girbovan
Foto: Facebook/Viorica Dancila

Viorica Dancila este asteptata sa trimita, astazi, propunerile de remaniere presedintelui Klaus Iohannis. Ea a anuntat, vineri, dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD, nominalizarile de ministri si a spus ca luni ii va trimite presedintelui solicitarile in acest sens.

Propunerea pentru Ministerul Justitiei este judecatorul Dana Girbovan, in timp ce pentru Ministerul Afacerilor Interne a fost propus Mihai Fifor, iar pentru Ministerul Educatiei - Serban Constantin Valeca. Iulian Iancu a fost propus vicepremier pe probleme economice, iar Ana Birchall, pentru parteneriate strategice.

"Vreau ca la Ministerul Justitiei sa fie cineva care cunoaste foarte bine modul in care lucreaza magistriatii, cineva care a lucrat alaturi de magistrati, cineva independent, si nu am vrut ca sa mai fie cineva inregimentat politic", a sustinut premierul, dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD.

"Daca ne uitam la activitatea doamnei Dana Girbovan, vedem ca este o activitate in domeniu, o activitate foarte apreciata de catre toti magistratii", a adaugat ea.

Dancila a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca plecarea Anei Birchall "nu are nicio legatura" cu faptul ca ea ar fi fost de acord cu desfiintarea Sectiei speciale.

"Nu legati inlocuirea Anei Birchall de anumite aspecte legate de Justitie. Imi doresc o justitie independenta, o justitie in care deciziile, in care actele normative adoptate sa fie in consens cu magistratii, cu cei care lucreaza in acest domeniu, si cred ca este important ca la acest minister sa avem o persoana care sa aiba discutii, consultari cu magistratii", a afirmat Dancila.

Intrebata daca criticile aduse de Girbovan raportului GRECO au reprezentat un criteriu pentru alegerea sa, Dancila a spus: "Stiti cum, vedem doar o anumita afirmatie a unei persoane si legam intreaga activitatea de acea afirmatie. Nu am citit ce a declarat sau ce nu a declarat doamna Dana Garbovan, stiu ca este un magistrat cu foarte multa experienta si vreau la Ministerul Justitiei un magistrat cu foarte multa experienta".

Referitor la afirmatiile ca Girbovan este o apropiata a fostului ministru Florin Iordache si a sustinut ordonanta 13, Dancila a spus: "De ce in momentul in care se face o nominalizare incercam imediat sa aducem o parte negativa pentru acea persoana? Haideti sa gandim pozitiv si sa vedem si lucrurile bune. Incercam sa facem anumite conexiuni, mergem pe anumite scenarii, cred ca nu este o abordare buna".

Dancila spera ca presedintele Iohannis sa accepte nominalizarea.

"Nu vad ce motiv din punct de vedere profesional sa gasesti sa respingi o asemenea propunere", a afirmat Dancila.

Nominalizarea Danei Girbovan pentru Ministerul Justitiei a fost criticata dur de Opozitie.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat ca, actionand in total dispret fata de votul cetatenilor la referendumul pe teme de justitie, PSD ramane "Ciuma rosie", asa cum il considera milioane de romani.

Liderul USR, Dan Barna, a precizat ca Dana Girbovan a fost unul dintre cei mai vocali sustinatori ai "reformei" initiate de Dragnea si Iordache in Justitie, in favoarea penalilor din politica. Dan Barna a subliniat ca numirea Danei Girbovan in Guvern este un semnal extrem de ingrijorator ca PSD va relua eforturile de a-si subordona Justitia si i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa nu accepte aceasta numire.

Si prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan a afirmat ca Viorica Dancila porneste in cursa pentru alegerile prezidentiale cu un singur crez: sa desavarseasca, din fruntea statului, prioritatile toxice ale lui Liviu Dragnea, PSD avand un efect profund toxic asupra Romaniei, pentru ca este un partid anti-european, anti-romanesc si pro-infractori.

Dana Girbovan a anuntat ca a acceptat de principiu propunerea de a fi ministru al Justitiei, cu conditia de a-i fi asigurata independenta deplina si ca presedintele Klaus Iohannis sa fie de acord de principiu.

Dana Girbovan a anuntat, duminica, intr-o postare pe Facebook, 12 obiective pe care le are daca va fi numita in Guvern, intre care combaterea coruptiei, precizand insa ca lupta impotriva coruptiei nu trebuie transfomata in ideologie, sub umbrela careia sa fie permise derapaje sau abuzuri.

Girbovan scrie si despre relatia cu Comisia Europeana, in care isi doreste un dialog, pentru ca o recomandare trebuie sa aiba in spate o baza factuala corecta si completa, altfel concluziile pot fi eronate. Intre obiectivele ei se numara si problema arhivei SIPA.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dancila remanieri ministri Iohannis, #Dancila remanieri ministri , #premier