Dancila da asigurari ca sunt bani de pensii si salarii pana la sfarsitul anului. De unde a taiat si cui a dat la rectificare

Joi, 02 August 2018, ora 19:36
13014 citiri
Dancila da asigurari ca sunt bani de pensii si salarii pana la sfarsitul anului. De unde a taiat si cui a dat la rectificare
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Premierul Viorica Dancila a anuntat, joi seara, datele primei rectificari bugetare din acest an, dand asigurari ca este vorba de o rectificare pozitiva, ca la buget exista un plus de 6 miliarde de lei si sunt bani pentru plata pensiilor si salariilor pana la sfarsitul anului.

Printre ministerele care au primit mai multi bani la aceasta rectificare se numara cel al Sanatatii, al Educatiei sau Agriculturii, dar si cel al Transporturilor. De departe insa cei mai multi bani i-au primit primarii. In ce priveste taierile, pierd peste 10 milioane de lei 9 ministere, dar si Administratia Prezidentiala si toate serviciile.

"In cele ce urmeaza voi prezenta prima rectificare bugetara pe 2018. Cea mai importanta informatie e ca avem o rectificare pozitiva, ceea ce indica o evolutie buna a economiei. Dupa 7 luni, estimarea veniturilor la bugetul general consolidat pentru acest an a crescut cu aproape 6 mld de lei fata de programarea initiala. Daca e sa facem o comparatie cu anul trecut, observam ca la prima rectificare bugetara din acest an avem o suma mult mai consistenta, de peste 5 ori mai mare fata de 2017 (in 2017 rectificarea a fost facuta in septembrie, n.red).

In ce priveste evolutia PIB-ului, comparativ cu estimarea initiala, dupa primele 7 luni specialistii preconizeaza ca o sa avem o crestere pana la 945 mld lei, mai mare cu peste 37 mld lei fata de cat estimam la inceput.

In ceea ce priveste deficitul bugetar ne mentinem tinta de 2,97% din PIB, sub pragul de 3% asumat fata de UE. La fel ca anul trecut in spatiul public s-au exprimat multe indoieli ca guvernul va reusi sa atinga aceasta tinta. De aceea am facut precizarea ca dupa primele 7 luni deficitul e de 1,3% din PIB, ceea ce ne ofera suficient spatiu pentru a ne incadra in tinta initiala", a spus Dancila, inainte sa inceapa sa prezinte lista cu cei care primesc bani.

Sunt bani de pensii, chiar si de cele speciale

Dancila a insistat ca sunt bani pentru plata pensiilor si salariilor si i-a asigurat in special pe pensionari ca isi vor primi pensiile majorate.

"Pentru a risipi toata zvonistica intretinuta artificial privind banii de pensii si salarii, vreau sa va spun ca in urma rectificarii sunt asigurate integral sumele necesare pentru plata pensiilor si salariilor pana la sfarsitul anului. Ii rog deci pe pensionari sa tina cont de datele oficiale prezentate de Guvern si ii asigur ca pensiile pe care tocmai le-am majorat au acoperire integrala in buget.

In ceea ce priveste bugetul de pensii, acesta a fost suplimentat cu peste 850 mil lei. Am luat in calcul si ultimele modificari legislative adoptate in Parlament cu privire la recalcularea pernsiilor pentru cei care au lucrat in grupele speciale de munca astfel incat sa fie restabilita echitatea intre pensionarii din aceste categorii indiferent de momentul in care acestia au iesit la pensie", a spus Dancila.

Sanatatea primeste bani pentru echipamente. Nimic despre salarii

Bani in plus va primi si Ministerul Sanatatii, pentru achizitia de diverse echipamente medicale.

"Sanatatea, domeniu prioritar in viziunea noastra de guvernare, a beneficiat de suplimentare consistenta de 891 de milioane de lei, cea mai mare parte pentru achizitia de echipamente medicale", a spus Dancila, incepand sa enumere aparatura ce va fi cumparata "din acest surplus".

Astfel, a spus ca vor fi achizitionate 300 de incubatoare pentru maternitati, 300 de aparate de testare auditiva pentru nou nascuti, dar sunt alocati bani si pentru proiectul inceput in colaborare cu Banca Mondiala, pentru achizitia de echipamente pentru unitatile de primiri urgente, aparate de rezonanta magnetica, computere tomograf si screeninguri.

Dancila sustine ca sunt alocati bani si pentru programele de sanatate publica si proiectele cu finantare externa nerambursabila. Nu a fost insa mentionat nimic despre asigurarea platii salariilor medicilor, avand in vedere majorarile primite.

Bani in plus la Educatie pentru burse si reparatii la 3 universitati

Si Educatia a primit bani la rectificare. Dancila a anuntat ca aloca 178 de milioane de lei ce sunt necesari pentru plata burselor elevilor si studentilor, dar si pentru investitii.

Totodata, sunt dati bani pentru constructia aulei si a unei sali de conferinta la Universitatea Politehnica din Bucuresti, finalizarea unui corp de cladire de la Universitatea Valahia din Targoviste, dar si pentru finalizarea sediului central de la Universitatea din Pitesti.

Agricultura primeste bani pentru criza pestei porcine

O suma ceva mai mare se duce catre Ministerul Agriculturii, care are de gestionat si criza pestei porcine.

"In domeniul agriculturii, unde am inclus si ANSVSA, am alocat suplimentar 185 milioane de lei. Am prevazut in buget o suma de peste 110 milioane de lei pentru combaterea si eradicarea pestei pornice, inclusiv pentru despagubirea fermierilor.

Am prevazut de asemenea sumele necesare pentru plata motorinei utilizate la lucrarile agricole. Vom incepe investitiile la 37 de statii de pompare necesare pentru extinderea suprafetelor agricole irigate", a anuntat premierul.

Bani multi in plus pentru primari

De departe cea mai mare suma insa este alocata primariilor. De altfel, atunci cand a fost anuntata rectificarea, vicepremierul si ministru al Dezvoltarii Paul Stanescu chiar spusese ca unul dintre motive e ca primarii nu mai au bani de salarii.

"O suma consistenta a fost repartizata autoritatilor locale. Avem aici o suma suplimentara de 1,1 miliarde de lei, pentru mentinerea veniturilor comunitatilor locale cel putin la nivelul anului 2017 si pentru asigurarea sumelor necesare privind hrana elevilor. La acestia se adauga alte 300 de milioane de lei destinati investitiilor prin programul national de dezvoltare locala - PNDL 1 si PNDL 2, bani care vor fi alocati comunitatilor locale prin Ministerul Dezvoltarii in special pentru extinderea retelelor de apa si canalizare si pentru reabilitarea drumurilor judetene si comunale", a spus Dancila.

Premiera - Bani in plus la Transporturi

Dancila a marcat si o premiera in ultimii 4 ani, cand la o rectificare bugetara Ministerul Transporturilor primeste mai multi bani. Este vorba de portofoliul condus de Lucian Sova, ministrul care a spus ca nu construieste autostrazi pentru ca ar creste nivelul de trai al romanilor si ar pleca multinationalele din tara.

Acum, Sova primeste bani pentru achizitia unui simulator de zbor pentru Scoala de Aviatie, dar si modernizarea unui segment al DN18, finalizarea reabilitarii Podului Agigea Constanta, constructia unui pod peste raul Vedea dar si inceperea unei "lucrari compelxe de cale ferata intre Ramnicu Valcea si Valcele".

Bani pentru mega-proiectele pe parteneriat public privat

Dancila a anuntat ca 21 de milioane de lei vor merge si catre pregatirea a 21 de proiecte de investitii in parteneteriat public privat. Amintim ca printre aceste proiecte se afla constructia mai multor spitale, un aeroport nou in Bucuresti, precum si transformarea Dambovitei si Argesului in rauri navigabile.

Toate aceste proiecte nu au cum sa fie demarate anul acesta, existand pasi procedurali ce trebuie indepliniti.

Bani mai multi pentru Jandarmerie, Politie si Fisc

Si Carmen Dan primeste fonduri suplimentare, in special pentru dotarea jandarmilor si politistilor.

"La MAI am alocat 366 de milioane de lei pentru achizitia de echipamente si mijloace de interventie pentru Jandarmerie si Politie, dar si pentru asigurarea salariilor pentru aproape 8.000 de noi posturi de agenti si ofiteri", a spus Dancila.

Si ANAF primeste 278 de milioane de lei in plus pentru modernizarea sistemului informatic, achizitia de echipamente pentru personalul vamal si modernizarea punctelor vamale.

De 2 ori mai multe tichete pentru Rabla, credite si programele Growth

Premierul a enumerat si o lista cu programe care beneficiaza de bani la rectificare:

- Acordarea a inca 30.000 de tichete in programul Rabla. Vom ajunge la 50.000 de tichete, dublu fata de 2017.

- Demaram un program pentru innoirea aparaturii electrocasnice performante cu consum redus de energie. Programul a fost prezentat insa de Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, insa acest minister este trecut pe lista taierilor bugetare.

- 250 milioane de lei pentru sustinerea schemei de ajutor de stat pentru investitile mai mari de 2 milioane de euro, programul "investeste in tine", privind acordarea de imprumuturi fara dobanda pentru romani, dar si restituirea accizei la motorina pentru transportatori.

- Credite de angajament in valoare de 1,8 miliarde de lei pentru programele Start Up Nation (finantare de 200.000 de lei pentru fiecare proiect de afaceri), program pentru sprijinirea industriei cinematografice (sprijin de pana la 45% din costurile de productie a filmelor realizate in Romania), Programul Growth investim in copii, investim in viitor (sprijin de 50% din valoarea proiectului pentru constructia in regim privat a 2.000 de crese si gradinite), Programul Growth investim in locuinte de serviciu (50% din valoarea proiectului pentru construirea de locuinte de serviciu de catre companii pentru proprii angajati), Programul Growth rezidente 5 stele (50% din valoarea proiectului pentru constructia de rezidente de lux pentru persoanele varstnice), Programul Growth contul de economisire junior (la fiecare 1.200 de lei economisiti de parinti pentru copii statul asigura un ajutor anual de 600 de lei), programul de investitii in zonele cu somaj ridicat (granturi de peste 50% din valoarea investitiei pentru intreprinzatorii care creeaza locuri de munca bine platite).

Cine pierde bani - 9 ministere, Iohannis si toate serviciile

Dancila a explicat si pe ce criterii a ales ministerele de unde a taiat fonduri.

"Au existat si reduceri ale bugetelor unor institutii, doar unde a existat un grad scazut de utilizare a banilor alocati. Daca nu au reusit sa cheltuie banii, am considerat ca e mai bine sa luam acest excedent si sa-i directionam catre sanatate, educatie si investitii", a spus premierul, explicand ca in lista pe care o prezinta sunt doar institutiile care pierd mai mult de 10 milioane de lei.

Astfel, pierd bani Ministerele Economiei, Energiei, Dezvoltarii, Afacerilor Externe, Turismului, Mediului, Apelor si Padurilor, Tineretului si Sportului, Cercetarii si Inovarii, dar si Administratia Prezidentiala si toate serviciile.

Cele 6 recomandări esențiale pentru șoferii care circulă pe caniculă. Care este presiunea ideală pentru anvelope vara
Cele 6 recomandări esențiale pentru șoferii care circulă pe caniculă. Care este presiunea ideală pentru anvelope vara
Canicula a afectat și circulația feroviară, trenurile fiind nevoite să circule cu viteză redusă de 20-30 kilometri pe oră, iar pe unele drumuri sunt restricții pentru camioanele de mare...
Google se pregătește de cea mai mare achiziție din istoria sa. Suma colosală pusă în joc pentru un startup din zona de securitate cibernetică
Google se pregătește de cea mai mare achiziție din istoria sa. Suma colosală pusă în joc pentru un startup din zona de securitate cibernetică
Alphabet, compania-mamă a Google, se află în discuții avansate pentru a achiziționa startup-ul de securitate cibernetică Wiz pentru aproximativ 23 de miliarde de dolari, conform unor surse...
#Dancila rectificare bugetara august 2018 , #premier
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
bine ca ie bani la pensii....daca s-ar taia si accizele de la alcool
Poza copilul
copilul
rank 1
  1. Cele 6 recomandări esențiale pentru șoferii care circulă pe caniculă. Care este presiunea ideală pentru anvelope vara
  2. Rata inflației în SUA, sub estimări – TradeVille
  3. Google se pregătește de cea mai mare achiziție din istoria sa. Suma colosală pusă în joc pentru un startup din zona de securitate cibernetică
  4. „Căldura ne-a arătat cât de fragili suntem din punct de vedere energetic”, afirmă președintele Asociației Comunităților de Energie
  5. Primele reacții ale investitorilor și analiștilor financiari globali după tentativa de asasinat împotriva lui Trump. „Probabilitatea ca el să câștige a crescut la 70%”
  6. Zăcământ uriaș de petrol descoperit într-o țară din Orientul Mijlociu
  7. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  8. Legea care ar putea face creditele IFN-urilor mai puțin prădătoare. Care sunt plafoanele dincolo de care împrumuturile non-bancare vor intra în ilegalitate
  9. Apple a transmis un avertisment pentru utilizatorii de iPhone-uri. Ce riscuri există
  10. Detaliile majore la care trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm un apartament. „Să nu ne trezim că există cerere de retrocedare”