Dancila, Daea, Dan se vor afla 6 luni la carma UE. Valorificam o sansa unica sau ne facem de ras? Interviu

Luni, 30 Iulie 2018, ora 21:43
19051 citiri
Dancila, Daea, Dan se vor afla 6 luni la carma UE. Valorificam o sansa unica sau ne facem de ras? Interviu
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Vi-l imaginati pe Petre Daea stand in capul mesei la dezbaterile privind viitorul politicii agricole comune in UE? Pe Lia Olguta Vasilescu batand cu pumnul in masa pentru drepturile romanilor din Marea Britanie sau pe Viorica Dancila dand un telefon la Berlin pentru deblocarea unor negocieri? Nu radeti, nu e banc, de la 1 ianuarie ar putea fi realitate.

Daca nu se intampla un miracol pe scena politica de la Bucuresti, cu actuala garnitura, instalata la Palatul Victoria si condusa formal de Viorica Dancila, iar informal de Darius Valcov, Romania se va afla pentru prima oara la carma Uniunii Europene. Crede cineva ca acesti ministri ar putea conduce UE intr-un moment atat de dificil cum este cel al parasirii uniunii de catre Marea Britanie? Crede cineva ca acesti ministri au o viziune coerenta despre viitorului european, care sa inspire incredere celorlalte 26 de state partenere, printre care Germania, Franta sau Italia? Vor putea face acesti ministri mai mult pentru tara decat sa puna fursecuri pe masa la intrevederile oficiale?

L-am invitat pe europarlamentarul Siegfried Muresan, vicepresedinte in Comisia pentru buget si raportor pentru 11 rapoarte in ultimii 4 ani, sa ne explice cat de importanta este pentru Romania preluarea presedintiei semestriale a Consiliului UE si ce se intampla daca esuam lamentabil.

"Ministrii guvernului Dancila trebuie sa gaseasca consens pe fiecare arie politica, iar pentru asta au nevoie de cunostinte, de expertiza, trebuie sa fie cunoscuti, apreciati de colegi, sa se bucure de increderea lor. (...) In mod normal premierul ar trebui sa utilizeze contactele pe care le are in Europa, increderea de care se bucura, pentru a debloca negocierile blocate. Or, este clar ca premierul Dancila nu poate face acest lucru", subliniaza Siegfried Muresan in interviul acordat Ziare.com.

Romania a devenit membru al UE la 1 ianuarie 2007 si este pentru prima oara cand preia presedintia semestriala a Consiliului UE. Ce inseamna asta, in esenta?

Presedintia romana a Consiliului UE reprezinta cea mai buna oportunitate pe care Romania o are de a influenta mersul Uniunii Europene. Acum avem capacitatea de a juca un rol determinant: Timp de 6 luni, UE va fi condusa pe baza prioritatilor stabilite de Romania. Pentru asta, trebuie sa identificam acele teme care sunt importante pentru cetateni si pe care cele 28 de state membre, Consiliul UE, dar si PE sunt dispuse sa faca progrese.

Romania trebuie sa determine acele teme, in discutii, in dialog cu toti ceilalti, sa gaseasca consens, sprijin si sa lase ceva in urma, la incheierea celor 6 luni, pentru ca pe durata presedintiei romane a UE se vor intampla o serie de lucruri de importanta majora pentru toata Uniunea Europeana.

Vorbim despre Brexit, despre summit-ul de la Sibiu, primul dupa plecarea Marii Britanii, si despre o noua runda de alegeri pentru Parlamentul European.

Intr-adevar, in primul rand, din pacate, vorbim despre faptul ca pe 30 martie 2019 Marea Britanie va parasi UE. Presedintia romana a Consiliului UE va trebui sa gestioneze acel moment. In ce conditii va parasi Marea Britanie uniunea? Va exista o perioada tranzitorie? In ce stadiu sunt negocierile - iese Marea Britanie din UE cu un acord (scenariul preferabil) sau iese abrupt, fara acord? Oricum, relatia ulterioara va fi diferita si presedintia romana va trebui sa gestioneze acel moment, chiar si doar in materie de comunicare.

Apoi, presedintia romana va fi vioara intai la momentul in care UE isi va stabili prioritatile pentru uniunea celor 27 de state membre, dupa plecarea Marii Britanii.

Pe scurt, vorbim despre oportunitatea de a influenta mersul UE timp de 6 luni, mai mult decat am avut oricand, si oportunitatea de a avea un cuvant greu de spus privind fagasul pe care UE va porni dupa plecarea Marii Britanii.

Cand spuneti "presedintia romana" la cine va referiti? Cine ne va reprezenta in fata partenerilor europeni si va sustine interesele Romaniei?

UE functioneaza pe domenii, pe arii politice. Se iau decizii in agricultura, in finante, in politica externa etc. Pe toata durata presedintiei romane, toate aceste reuniuni vor fi conduse de catre reprezentantii statului roman.

De exemplu, ministrul Petre Daea va conduce reuniunea celor 28 de ministri ai agriculturii. Acestia vor trebui sa ia decizii legate de viitorul politicii agricole comune. Vom sprijini mai mult fermierii mici sau fermierii mari? Cati bani vom aloca fiecarei categorii? In ce conditii? Ce masuri asteptam la schimb? Domnul Daea va trebui sa conduca toate negocierile de acest gen.

Petre Daea udat de irigatii in timpul unui interviu

Foto: Facebook / PolitiKix

Legat de Brexit, ce politician roman va juca un rol important?

Pentru noi, in primul rand sunt foarte importanti oamenii. Drepturile celor 240.000 de romani care traiesc in Marea Britanie trebuie sa ramana neschimbate. Astfel de decizii sunt discutate de catre ministrul de Justitie si ministrul Muncii. Practic, Tudorel Toader si Lia Olguta Vasilescu vor avea un cuvant important de spus privind libera circulatie, drepturile de sedere si mai ales drepturile de munca pe care romanii din Marea Britanie le vor avea.

Tudorel Toader la dezbaterile privind Legile Justitiei in Parlament

Foto: Arhiva Hepta.ro

Lia Olguta Vasilescu, la o intalnire cu reprezentantii medicilor

Foto: Facebook / Cristian Roman

Carmen Dan, ministrul nostru de Interne, ce responsabilitati va avea?

Una din temele principale va fi siguranta cetateanului european in fiecare colt al UE. Nu mi-e clar daca premierul Dancila, guvernul pe care il conduce si ministrii sai inteleg acest lucru, dar eu simt in toate tarile membre UE in care calatoresc, ca principala asteptare a cetatenilor in momentul de fata este siguranta. Adica, parintii vor sa stie ca atunci cand copiii lor merg la studii in strainatate sunt in siguranta, un intreprinzator care investeste in orice alt colt al UE vrea sa stie ca investitia sa e in siguranta si, mai ales, ca legea domneste si acolo, ca statul de drept functioneaza - daca respecti regulile nu patesti nimic rau, dar cel care le incalca pateste.

Esentiala este si protectia frontierei externe a UE. Dorim sa extindem agentia europeana Frontex, sa o echipam mai bine, cu mai multi politisti, cu un buget mai robust. Astfel de decizii se iau de catre ministrii de Interne si, practic, Carmen Dan va trebui sa ofere raspuns la intrebarile: Cum securizam mai bine frontiera externa a intregii UE? Ce echipamente vom folosi? Ce politisti vom folosi, din ce state, in ce numar? Unde vor fi alocati, pentru cat timp?

Ministrul va trebui sa simta, sa anticipeze zonele de risc, sa stie in ce perioada a anului exista o presiune migrationista mai mare intr-o anumita parte a continentului, sa avem personal suficient de bine echipat pentru a putea controla totul.

Foto: Arhiva Hepta.ro

Pe scurt, ministrii guvernului Dancila trebuie sa gaseasca consens pe fiecare arie politica, iar pentru asta au nevoie de cunostinte, de expertiza, trebuie sa fie cunoscuti, apreciati de colegi, sa se bucure de increderea lor.

Ce rol va juca Viorica Dancila?

Rolul formal al premierului este unul mic. Negocierile se duc la nivelul ministrilor, iar temele majore se duc in Consiliul European, unde Romania este reprezentata, din fericire, de catre presedinte, nu de catre premier.

Dar premierul poate avea un rol esential: Poate debloca negocieri care se blocheaza la nivelul ministrilor. De exemplu, daca ministrii agriculturii nu pot ajunge la un acord cu privire la viitorul politicii agricole comune si mai e nevoie de un pic de sprijin pentru a se ajunge la consens, in mod normal premierul ar trebui sa utilizeze contactele pe care le are in Europa, increderea de care se bucura, pentru a debloca negocierile blocate. Or, este clar ca premierul Dancila nu poate face acest lucru.

Sunt dosare mari, sensibile, unde doar prin munca la nivel tehnic, al ministrilor, nu se poate ajunge la consens, unde este nevoie de asumarea raspunderii politice la nivel de prim-ministri. Mi-e teama ca Romania nu este bine echipata sa intervina in asemenea cazuri.

Foto: Arhiva Hepta.ro

Aveti o experienta foarte bogata la Bruxelles. Ce tip de politician european are succes la astfel de negocieri? Cine isi impune punctul de vedere?

Ingredientul esential pentru a putea juca un rol in aceste negocieri este credibilitatea. Fara credibilitate nu poti face nimic. Daca ai credibilitate si iti lipseste, poate, experienta, atunci vei fi mereu sprijinit, dar fara increderea celorlalti nu poti face nimic.

In timpul Presedintiei, celelalte 27 de state membre trebuie sa stie ca atunci cand tu vorbesti in numele tuturor celor 28 de state membre ale UE o faci cu buna credinta si respecti ceea ce a fost decis. Inainte de a te trimite la masa pentru a negocia in numele lor, celelalte 27 de state membre trebuie sa aiba incredere in tine.

Ce se intampla daca lipseste aceasta incredere?

Deciziile vor fi luate ocolindu-se ministrii guvernului care detine Presedintia. Daca celelalte state membre si functionarii Consiliului (secretariatul permanent) simt ca nu pot avea incredere in statul care tocmai detine Presedintia, atunci celelalte state membre isi asuma un rol de coordonare si joaca un rol mai activ. Comisarii europeni si raportorii PE vor discuta cu alte state membre, cu marile state, cu state care urmeaza sa preia Presedintia, iar statul care o detine va fi redus la un rol formal.

Eu nu vreau ca acest lucru sa se intample in cazul nostru, dar pentru asta avem nevoie de un guvern credibil. Or, realitatea este ca actualul guvern al Romaniei a pierdut increderea partenerilor europeni.

Cum si-a pierdut guvernul Romaniei credibilitatea in fata partenerilor europeni?

Prin adoptarea de legislatie care sa slabeasca independenta justitiei, statul de drept, prin tratarea necorespunzatoare a avizelor Comisiei de la Venetia, autoritate suprema in Europa in materie de recomandari privind functionarea justitiei.

Guvernul a pierdut increderea partenerilor europeni si din cauza modului in care gestioneaza economia - crestere masiva a deficitului, destabilizare economica. Cetatenii inca nu simt efectele, dar ele vor veni si toate semnalele pe care Guvernul Romaniei le-a primit in ultimele luni de la CE au fost semnale de alarma.

Deci este un guvern care a pierdut increderea partenerilor europeni si nu stiu cum o va putea castiga. Lipsa de incredere se vede si prin faptul ca premierul Dancila nu a reusit sa efectueze pana acum nicio vizita externa de succes intr-un stat membru al UE. A fost la Berlin primita de Angela Merkel? Nu. A fost la Londra primita de Theresa May? Nu. A fost la Paris primita de presedintele Macron sau de premier? Nu. A fost in Polonia? Nu. A fost in Spania? In Italia? Nu.

Nu a fost primita la Viena de catre presedintia austriaca actuala a UE, lucru esential pentru ca presedintia Romana sa poata continua proiectele propuse, unele chiar in propriul nostru interes! De exemplu, presedintia austriaca isi propune o apropiere a statelor din Balcanii de Vest de UE, un lucru esential pentru noi, caci vrem ca in Serbia si in celelalte state din Balcani sa existe stabilitate si o perspectiva de prosperitate economica.

Premierul Dancila nu a fost primit si nu este vazut ca partener de discutii pe toate aceste teme.

Primim vizite ale unor prim ministri din state membre ale UE (Irlanda, Croatia), dar sa nu confundam aceste vizite cu increderea de care guvernul Dancila (nu) se bucura in Europa. Pentru acesti prim ministri Romania in ansamblu este importanta, de aceea au venit. Iar faptul ca printre partenerii de discutie se afla si premierul Dancila este inevitabil. "Venim in Romania pentru ca este importanta, discutam cu autoritatile, cu presedintele si suntem politicosi - daca suntem in aceeasi tara, ne intalnim si cu premierul Dancila", dar o semnificatie mai mare de atat aceste intalniri nu o au.

Viorica Dancila se va bucura de incredere atunci cand ea insasi este primita de premieri ai unor state importante, iar acest lucru nu s-a intamplat in cele 6 luni de mandat.

Un alt eveniment major, istoric am putea spune, va fi summit-ul de la Sibiu. Cat de important este el pentru Romania?

Pe 9 mai 2019 va avea loc la Sibiu o reuniune a tuturor sefilor de stat si de guverne din UE, intalnire la care, practic, se vor pune bazele Uniunii Europene cu 27 de state membre, dupa iesirea regretabila a Marii Britanii.

Romania poate avea un rol central in a identifica acele teme pentru care exista sustinere in toate statele membre si teme care sa corespunda asteptarilor cetatenilor. Va fi locul unde aceste lucruri se vor discuta si, daca presedintia romana va fi bine pregatita, ar putea fi locul unde chiar se vor lua decizii legate de UE in viitor.

Europa intreaga vorbeste despre summit-ul de la Sibiu, Guvernul Romaniei este singurul care nu o face. Acest summit a fost un cadou facut Romaniei la propunerea presedintelui CE, Jean Claude Juncker, fara ca guvernele domnului Dragnea (Tudose in a doua parte a anului trecut, Dancila in acest an) sa aiba vreun merit. Deloc.

Liderii europeni, presedintele CE, comisarii, parlamentarii europeni mi se pare ca se gandesc in acest moment mai mult decat se gandeste Guvernul Romaniei cum sa puna Romania in centrul procesului de integrare europeana.

La acel moment se va sti deja daca presedintia romana va fi una de succes sau nu, toata lumea isi va fi format deja opinia.

Sigur, Romania va fi reprezentata la summit de presedinte, ceea ce este un lucru bun. Dar daca ministrii pierd pe linie la deciziile care se iau pe politicile sectoriale, daca nu reusesc sa se impuna, nu sunt credibili, atunci sigur ca presedintele nu poate face mare lucru la final.

As face un apel la Guvern: "Deschideti usa summit-ului pentru locuitorii din Sibiu si in special pentru tineri" prin programe de voluntariat. A avea toti premierii, presedintele CE, presedintele Consiliului European in Sibiu, reprezinta o oportunitate unica pentru locuitori. Cand am discutat la inceputul acestui an cu elevi ai liceelor din Sibiu toti au fost interesati. Va garantez ca un elev care strange mana unui prim ministru european in orasul sau natal, la doi pasi de scoala, pe drumul pe care merge in fiecare zi, nu va uita foarte repede acest lucru.

Ce vreau sa subliniez este ca presedintia UE trebuie adusa cat mai aproape de oameni, ca ei sa poata simti spiritul european. Informarea si educarea reprezinta o arma esentiala impotriva euroscepticismului, impotriva populismului.

Viorica Dancila a fost eurodeputat, dar nu am vazut rezultate ale muncii ei, iar acum constatam ca nu e in stare nici macar sa comunice cu partenerii externi in limba engleza, avand nevoie de traducator de fiecare data. Cum este vazuta Viorica Dancila la Bruxelles dupa 9 ani in Parlamentul European si 6 luni la Palatul Victoria?

Daca v-as raspunde la aceasta intrebare, ar trebui sa va spun adevarul si asta ar insemna sa fiu nepoliticos fata de doamna Dancila.

Dar un lucru tot va spun. Doamna Dancila a fost membra timp de 9 ani in PE, dar raportor a fost doar pe un singur mic raport, adoptat in octombrie 2017, raport care nu are nicio relevanta pentru Romania si nu aduce nimic pentru cetateni (de pilda, eu am prezentat primul meu raport in PE chiar prima luna de mandat, raport in urma caruia au fost alocate 3,5 milioane de euro pentru a ajuta 1.000 de muncitori disponibilizati de la Combinatul de Sarma de la Campia Turzii).

Sigfried Muresan (centru sus), la semnarea Bugetului UE 2018 de catre presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani

Foto: Facebook / Siegfried Muresan

Pe durata celor 9 ani petrecuti in PE, doamna Dancila nu a negociat legislatie europeana, adica nu o cunoaste nimeni in Consiliu, nu o cunosc ministrii, nu o cunosc prim-ministrii, nu o cunosc comisarii europeni, nu o cunosc inaltii functionari, directorii de departamente, de directii ale CE. Nu a fost un partener de discutii de-a lungul celor 9 ani de mandat si, la fel, nu este nici acum.

Pe masura ce se va apropia presedintia romana a Consiliului UE, dl Dragnea ne va spune ca doamna Dancila este potrivita pentru a conduce Guvernul pe durata Presedintiei pentru ca a fost europarlamentar si cunoaste functionarea institutiilor europene. Eu va spun ca nu cunoaste aceste institutii, nu a lucrat cu ele, nu a negociat legislatie.

Credeti ca este prea tarziu sa fie instalat un guvern credibil la Palatul Victoria, astfel incat sa ne prezentam cat de cat onorabil la anul?

Acum categoric nu este prea tarziu. Orice remaniere, orice masura luata pentru ca Romania sa nu preia presedintia intregii Uniuni Europene cu acest guvern, cu ministrii Daea, Dan, Vasilescu si cu premierul Dancila in frunte, este binevenita. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine, pentru ca Presedintia trebuie pregatita.

Dar chiar si tarziu in acest an daca se iveste oportunitatea unor remanieri pentru a scapa de ministrii care au dus la pierderea increderii UE in actualul guvern (ministrul de Justitie, ministrii obedienti unui infractor recidivist aflat la conducerea PSD si la conducerea Camerei Deputatilor), o astfel de oportunitate trebuie fructificata. Insa, cu cat mai devreme, cu atat mai bine.

Trebuie sa nu uitam un lucru. Pe durata presedintiei romane vor avea loc alegerile europarlamentare si in lunile aprilie-mai intreaga Europa va fi in campanie electorala, deci nu se vor putea lua decizii in actul legislativ si nu se va face munca legislativa, ca de obicei. De aceea, presedintia romana a UE va avea de facto 3 luni - 3 luni si jumatate, pana la Paste as spune eu, timp pentru a duce negocieri la final, tocmai de aceea o buna pregatire din partea Romaniei este esentiala, pentru ca presedintia romana sa inceapa imediat, la 1 ianuarie sa stim exact ce avem de facut.

Daca vom avea nevoie de cateva saptamani ca sa ne dumirim, nici nu e vom da seama cand a trecut pe langa noi aceasta oportunitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Romania presedintia Consiliului UE , #premier