Dancila, despre scrisoarea lui Macron adresata cetatenilor UE: Arata ca programul PSD-ALDE e cel corect (Video)

Marti, 05 Martie 2019, ora 16:35
9128 citiri
Dancila, despre scrisoarea lui Macron adresata cetatenilor UE: Arata ca programul PSD-ALDE e cel corect (Video)

Premierul Viorica Dancila a lansat, marti, un nou atac la partidele din Opozitie si la presedintele Klaus Iohannis, pe motiv ca au criticat masurile luate de Guvernul PSD-ALDE.

In apararea programului de guvernare, Dancila a adus nici mai mult nici mai putin decat scrisoarea transmisa, luni, de Emmanuel Macron cetatenilor Europei, in care presedintele Frantei face o pledoarie pentru Europa si pentru Uniunea Europeana.

Dancila a inceput printr-o rememorare a trairilor pe care le-a avut luni in plenul Parlamentului, unde a fost chemata sa explice masurile incluse in OUG 114, care lovesc in economie si in bunastarea cetatenilor.

"Ieri am prezentat in Parlament cateva detalii despre OUG 114. Guvernul are datoria si obligatia sa asigure o dezbatere ampla asupra deciziilor care se iau pentru cetateni. Am mers cu buna credinta, insa circul si jignirile la care am asistat m-au dezamagit profund.

Acest comportament nu poate aduce nimic bun pentru Romania si nu poate tine loc de solutii si proiecte. Pot sa inteleg retorica de campanie in care au intrat presedintele si partidele de Opozitie, dar peste foarte putin timp avem alegeri europarlamentare si dezbaterile ar trebui sa fie pe idei si proiecte. Europa se afla in plina schimbare, politicienii europeni se ocupa de cum va arata Europa in urmatorii ani, in schimb in Romania jignirile si violenta verbala au fost ridicate la rang de politica", a citit Dancila de pe foaie.

Ea a facut astfel trecerea catre scrisoarea lui Macron, in care PSD vede laude adresate programului de guvernare. In avantul lecturarii fituicii s-a strecurat si un pleonasm.

"Brexit-ul, dar si alte provocari ne imping sa regandim modul de abordare. Nu intamplator am folosit ieri exemplul Frantei privind impozitarea marilor giganti digitali. Nu putem ramane in afara acestor schimbari care se petrec in jurul nostru.

Am citit cu interes scrisoarea presedintelui Macron. O salutam din prisma preocuparii pentru viitorul Europei. Toate aceste pozitionari arata ca programul de guvernare al coalitiei PSD-ALDE pentru marirea salariilor, pensiilor, pentru noi investitii in sanatate, educatie, infrastructura este cel corect.

Aceasta e directia, oamenii nu mai vor sa auda scandal, vor proiecte concrete care sa le imbunatateasca conditiile de trai. Caracterul si actiunile profund europene ale actualului guvern sunt confirmate pe parcursul negocierilor de pe agenda presedintiei romane a Consiliului UE", a sustinut Dancila.

Ce le-a spus Macron cetatenilor Europei

In scrisoarea tradusa in 22 de limbi, inclusiv romana, si postata pe site-ul Presedintiei franceze, Macron ne cere tuturor sa dam un sens alegerilor europarlamentare care se apropie.

"Cetateni ai Europei, imi permit astazi sa ma adresez direct voua, nu doar in numele istoriei si al valorilor care ne unesc, ci si pentru ca este urgent. Peste doar cateva saptamani vor avea loc alegerile europene, decisive pentru continentul nostru.

Nicicand nu a fost Europa mai necesara de la cel de-al doilea Razboi Mondial pana astazi si, totusi, niciodata nu s-a aflat ea intr-un mai mare pericol decat acum. Brexit-ul este simbolul acestui pericol. Simbol al crizei Europei, care nu a stiut sa raspunda nevoilor de protectie a popoarelor in fata marilor socuri care au zdruncinat lumea contemporana.

Totodata este un simbol al riscului european. Riscul nu este apartenenta la UE, ci minciunile si iresponsabilitatea care pot sa o distruga. Cine le-a spus britanicilor adevarul despre viitorul lor dupa Brexit? Cine le-a vorbit despre pierderea accesului la piata europeana? Cine a evocat riscurile la care se expune pacea din Irlanda daca se revine la granitele din trecut? Inchiderea in sine nationalista nu propune nimic; este o reactie de respingere fara proiect. Iar aceasta capcana ameninta intreaga Europa: cei care exploateaza furia oamenilor raspandesc stiri false si fac promisiuni desarte", scrie Macron in document.

Acesta sustine ca europenii trebuie sa ramana fermi, "in fata acestor manipulari".

"Este o lupta si un angajament de zi cu zi, deoarece atat Europa, cat si pacea nu sunt un dat imuabil. In numele Frantei, eu duc neincetat aceasta lupta pentru progresul Europei si pentru apararea modelului european. Noi am aratat ca ceea ce ni se spunea ca e inaccesibil, si anume crearea unei aparari europene sau protectia drepturilor sociale, este posibil", mai scrie presedintele Frantei.

Macron afirma ca modelul european are la baza libertatea omului, diversitatea opiniilor si a creatiei.

"Libertatea noastra cea dintai este libertatea democratica, aceea de a ne alege guvernantii in vreme ce, la fiecare scrutin, puteri straine cauta sa ne influenteze voturile. Propun sa se creeze o Agentie europeana de protectie a democratiilor care va furniza tuturor Statelor membre experti pentru a proteja procesul electoral impotriva atacurilor cibernetice si a manipularilor.

In acest spirit de independenta, va trebui de asemenea sa interzicem finantarea partidelor politice europene de catre puterile straine. Trebuie sa interzicem, prin reguli europene, orice discurs de ura si de violenta pe Internet, deoarece respectul persoanei umane este fundamentul civilizatie noastre de demnitate", sustine Macron.

Documentul vorbeste despre libertate, protectie, progres, piloni pe care trebuie sa construim Renasterea europeana. Potrivit lui Macron, nu ii putem lasa pe nationalisti, care nu au solutii, sa exploateze furia popoarelor.

Citeste aici integral scrisoarea presedintelui Emmanuel Macron

Citeste si:
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR a transmis miercuri, 8 decembrie, că taxa de solidaritate luată în discuție pentru marile companii nu va face decât să lovească în cei mai importanți contribuabili în economie....
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...