Dancila ia in calcul prelungirea votului: Presedintele si Opozitia sa vina cu un proiect concret pentru diaspora

Joi, 20 Iunie 2019, ora 16:41
3099 citiri
Dancila ia in calcul prelungirea votului: Presedintele si Opozitia sa vina cu un proiect concret pentru diaspora

Premierul Viorica Dancila a anuntat, joi, ca Guvernul ia in calcul prelungirea duratei votului pe mai multe zile, extinderea sa prin corespondenta si orice alte masuri care sa contribuie la o mai buna desfasurare a procesului electoral.

Dancila a precizat ca exista in lucru un pachet de masuri pentru imbunatatirea procesului electoral, astfel incat cetatenii din tara si din strainatate sa isi poata exercita dreptul la vot in conditii cat mai bune.

Premierul a amintit si ca, imediat dupa alegerile europarlamentare, a cerut MAI si MAE sa analizeze de ce au existat cozi infernale la sectiile de vot, din cauza carora multi romani nu au apucat sa voteze. Dancila nu a spus insa si care au fost concluziile analizei.

"Suntem preocupati sa raspundem asteptarilor cetatenilor si mesajelor transmise de societate. Asa cum stiti, imediat dupa alegerile europarlamentare, am cerut MAI si MAE sa analizeze organizarea si desfasurarea votului, ce nu a mers bine si care sunt solutiile pentru a asigura dreptul la vot al cetatenilor.

Avem in lucru, intr-un stadiu avansat, un pachet de masuri pentru imbunatatirea procesului electoral astfel incat cetatenii din tara si din afara granitelor sa isi poata exercita dreptul la vot in conditii cat mai bune.

Luam in calcul prelungirea duratei votului pe mai multe zile, extinderea votului prin corespondenta si orice alte masuri care sa contribuie la o mai buna desfasurare a procesului de vot", a declarat Viorica Dancila, la inceputul sedintei de guvern.

Premierul a mai spus ca s-ar bucura daca presedintele Klaus Iohannis si partidele de opozitie ar prezenta un proiect concret, pe care sa si-l asume, si care sa rezolve problemele din diaspora la alegeri.

"Salut initiativa Parlamentului de a institui o comisie pentru imbunatatirea legislatiei electorale si vreau sa transmit un mesaj ferm: Guvernul are toata deschiderea pentru dialog si consultare cu toate institutiile publice si cu factorii interesati in gasirea solutiilor cele mai potrivite pentru asigurarea dreptului la vot.

Ne-am bucura daca din partea presedintelui si a partidelor de opozitie am avea un proiect concret, pe care sa si-l asume si care sa rezolve problemele din diaspora, pentru ca cel mai usor este sa critici, mai greu este sa vii cu solutii. Asa cum am spus si in Parlament la dezbaterea motiunii, in situatia in care Opozitia si presedintele vor considera ca este nevoie de suplimentarea numarului sectiilor de votare, Guvernul va oferi finantarea necesara organizarii de noi sectii", a completat Dancila.

Declaratiile lui Dancila vin dupa ce presedintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni prin intermediul careia a anuntat ca le-a scris premierului si presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, cerandu-le adoptarea rapida a unei noi legislatii electorale.

Klaus Iohannis a reamintit incidentele inregistrate la scrutinele din 26 mai si a cerut tuturor institutiilor responsabile, incepand cu Guvernul, sa lucreze la un proiect de lege prin care toate procedurile sa fie imbunatatite, proiect care sa fie adoptat de Parlament si sa intre in vigoare incepand chiar cu alegerile prezidentiale de la finalul acestui an.

Presedintele a precizat ca un grup de lucru a fost constituit la nivelul Administratiei Prezidentiale imediat dupa 26 mai, iar acesta a strans mai multe propuneri de imbunatatire a legislatiei electorale, o sinteza a lor fiind trimisa Guvernului si Parlamentului.

Citeste:

Scrisoarea transmisa prim-ministrului Romaniei, presedintelui Senatului si presedintelui Camerei Deputatilor poate fi vizualizata AICI.

Iata si reactia PSD la solicitarile lui Iohannis

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...