Dancila: Rezolutia si MCV nu ne vor abate de la obiectivele noastre. E greu de inteles punerea la zid a Jandarmeriei

Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 11:55
4658 citiri
Dancila: Rezolutia si MCV nu ne vor abate de la obiectivele noastre. E greu de inteles punerea la zid a Jandarmeriei
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Premierul Viorica Dancila a dat joi, la inceputul sedintei de Guvern, o noua replica fata de adoptarea in Parlamentul European a Rezolutiei privind statul de drept in Romania, precum si a raportului MCV publicat de Comisia Europeana in aceeasi zi.

Dancila a inceput prin a spune ca Guvernul este foarte bine pregatit sa gestioneze mandatul Romaniei la presedintia Consiliului UE, in ciuda ingrijorarilor exprimate de Opozitie si presedintele Klaus Iohannis.

"Vreau sa clarific un aspect foarte important, avand in vedere comentariile iresponsabile din spatiul public din ultimele zile. O spun inca o data, ferm: Romania este pregatita pentru preluarea si exercitarea cu succes a presedentiei (sic!) Consiliului UE. De la inceputul mandatului, Guvernul Romaniei a initiat si dezvoltat un amplu proces de pregatire. Programul de actiunie este finalizat, au fost create mecanismele de lucru si au fost stabilite modalitatile de desfasurare a actiunilor.

Sunt lucruri foarte bine cunoscute atat pe plan intern, cat si extern. Saptamana viitoare vor veni la Bucuresti presedintele Parlamentului European, liderii grupurilor politice si alti oficiali de rang inalt de la nivel european. Avem capacitatea sa dovedim partenerilor nostri europeni ca Romania e un stat membru echilibrat si responsabil, determinat sa contribuie la construirea viitorului UE, indiferent de abordarile pur politice dintr-un moment sau altul", a spus Dancila, la inceputul sedintei de Guvern.

Amintim ca la sfarsitul saptamanii trecute ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu a plecat din Guvern (inca nu este clar daca demis sau prin demisie), iar aceasta este prima sedinta la care particila George Ciamba, fost secretar de stat la MAE, numit acum pe functia eliberata de Negrescu.

Premierul a continuat atacand votul de marti din Parlamentul European la Rezolutia privind respectarea statului de drept in Romania.

"Votul de marti din PE este un asemenea moment si va asigur ca nu ne va abate de la obiectivele noastre. Consider Rezolutia expresia unor interese electorale a unor grupuri politice europene. Votul nu a fost despre Romania sau despre dreptate. Ma refer aici la respingerea amendamentelor de condamnare explicita a protocoalelor intre servicii si institutiile sistemului judiciar.

E greu de inteles punerea la zid a Jandarmeriei romane pentru modul de interventie identic cu cel al fortelor de ordine din alte state membre. Insa cel mai greu de explicat este votul unor europarlamentari romani impotriva Romaniei. Am vazut ca au spus ca s-a votat impotriva Guvernului Romaniei. Rezolutia nu era impotriva Guvernului sau a altei institutii, se refera la Romania.

Legat de acest aspect, ii rog sa dea dovada de mai multa responsabilitate pe cei care vorbesc de iesirea Romaniei din UE. Ramanerea in UE e singura noastra cale si nu s-a pus niciodata niciodata problema apartenentei noastre la UE", a mai spus Dancila.

Dancila, suparata ca CE nu a luat de bun ce i-a zis Guvernul

Aceasta a reluat si criticile la adresa Comisiei Europene, pentru concluziile dure din raportul MCV.

"In acelasi timp, sunt dezamagita de concluziile MCV in conditiile in care Romania a dovedit ca e un partener loial si corect al UE. Guvernul a fost in permanenta in contact cu expertii Comisiei Europene si a oferit clarificari si argumente de fiecare data. Din pacate, am constatat ca au fost pur si simplu ignorate.

Nu putem fi de acord cu recomandari suplimentare si sa acceptam ce nici un alt stat membru nu ar putea accepta. O astfel de solicitare face imposibil de atins obiectivele MCV, in conditiile in care regulile se schiba in mers.

Vedem recomandari care vor sa ignoram prevederi legale instituite prin votul Parlamentului si validate de CCR. Ca premier si fost europarlamentar cer egalitate de tratament pentru tara mea si pentru romani. Cred intr-o Europa unita, puternica, in care toti cetatenii se bucura de respect si drepturi egale", a conchis Dancila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Liderul PMP, Eugen Tomac, susține că, după ce au anunțat listele comune, PSD și PNL au căzut cu zece procente în sondajele interne ale Alianței Dreapta Unită. Într-un interviu la RFI,...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#Dancila MCV vot rezolutie PE , #premier