Dancila se lauda iar cu economia si salariile romanilor care cresc ca Fat Frumos. Insa datele o contrazic

Marti, 14 Mai 2019, ora 17:15
4676 citiri
Dancila se lauda iar cu economia si salariile romanilor care cresc ca Fat Frumos. Insa datele o contrazic
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Viorica Dancila s-a laudat, din nou, in sedinta de guvern de marti, cu cresterile salariale ale romanilor si cu economia care isi continua ritmul de crestere ridicat.

De altfel, in fiecare luna, dupa ce INS da publicitatii rezultatele economice, Dancila ne-a obisnuit sa anunte in sedinta Executivului ca romanii o duc din ce in ce mai bine datorita programului de guvernare PSD-ALDE.

Acum, premierul a spus ca romanii au castigat in luna martie in medie cu 13,5% mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 50% mai mult fata de luna martie 2016.

"In luna martie, castigul salarial mediu net a depasit 3.000 lei, iar castigul salarial mediu brut a depasit 5.000 lei. Asta inseamna ca romanii castiga in medie cu 13,5% mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 50% mai mult fata de luna martie 2016.

Aceste cresteri salariale sunt inregistrate atat in sectorul public, cat si in sectorul privat, ceea ce arata ca economia merge bine si ca masurile luate de guvern au produs rezultatele asteptate de cetateni", s-a laudat Dancila.

Potrivit acesteia, cele mai importante majorari salariale s-au inregistrat in sectorul constructiilor, unde in primele trei luni s-a inregistrat o crestere cu 32,2% a salariului mediu net.

"Cresteri semnificative s-au inregistrat in sectorul constructiilor, unde salariul minim s-a stabilit conform acordului incheiat intre Guvernul Romaniei si patronatul in constructii la 3.000 lei. In acest sector, in primele trei luni ale acestui an, castigul mediu net a crescut cu 32,2%. Sunt cifre care arata ca romanii realizeaza venituri din ce in ce mai mari, ca urmare a aplicarii programului de guvernare", a sustinut Dancila.

Dancila spune ca economia e pe un trend ascendent

Premierul s-a laudat si cu economia Romaniei care, afirma ea, se afla pe un trend ascendent si va continua ritmul de crestere ridicat.

"INS a publicat ieri primele rezultate privind activitatea economica din luna martie si trimestrul I al acestui an. As dori sa punctez cateva date care dovedesc faptul ca economia Romaniei se afla pe un trend ascendent si va continua ritmul de crestere ridicat. Cifra de afaceri din industrie s-a majorat in luna martie cu 4,6% fata de aceeasi luna a anului trecut, ceea ce a facut ca in trimestrul I cresterea acestui indicator relevant pentru sustenabilitatea cresterii economice sa fie de 6,6%", a declarat premierul.

Dancila considera ca estimarile reprezentantilor Opozitiei cu privire la evolutia economica sunt prapastioase si spune ca sunt infirmate de cifrele oficiale si de institutiile cu credibilitate in domeniu.

"Comentariile alarmiste si estimarile prapastioase ale unor reprezentanti ai Opozitiei cu privire la evolutia economica a Romaniei sunt infirmate atat de cifrele oficiale, cat si de institutiile cu credibilitate in domeniu. Recent, agentia Fitch Ratings a recomandat ratingul de tara si perspectiva stabila a Romaniei, dupa ce in luna martie o alta agentie de prestigiu a luat o decizie similara.

Sunt confirmari importante in efortul Guvernului de a asigura stabilitatea macroeconomice cu impact asupra cresterii nivelului de incredere a investitorilor in economia Romaniei si competitivitatii firmelor cu capital romanesc. Anul 2019 va fi anul investitiilor", a completat Viorica Dancila.

Dar ce spune Fitch si nu spune Dancila

Insa, cu toate ca Dancila se lauda ca Fitch Ratings a confirmat ratingul Romaniei, uita sa spuna si ca agentia a avertizat cu privire la cresterea salariilor si estimarile nerealiste ale Guvernului.

Bugetul Guvernului pe 2019 prevede reducerea deficitului general guvernamental la 2,8% din PIB, de la 3% din PIB in 2018 (fata de un nivel mediu de 1,9% din PIB la alte state din categoria "BBB") . Totusi, proiectata crestere a veniturilor (15,7%) pare extrem de optimista, deoarece Fitch crede ca se bazeaza pe estimari macroeconomice nerealiste privind consumul, inclusiv o crestere de peste 3% a ratei angajarii in sectorul privat (fata de un avans de 1,7% in 2018).

In absenta reformelor pentru cresterea veniturilor, Fitch estimeaza adancirea deficitului bugetar la 4% din PIB in 2020, ceea ce ar majora nivelul datoriei publice ca procent din PIB la 37,9%, de la 35% in 2018, desi inca este usor sub nivelul mediu de 38,8% proiectat pentru alte state din categoria "BBB".

Scumpirile anuleaza cresterile salariale

Totodata, cresterile salariale cu care se lauda Dancila sunt anulate de scumpirile repetate. Inflatia creste de la o luna la alta si previziunile pentru perioada urmatoare nu sunt deloc optimiste.

Chiar si Comisia Nationala de Prognoza (CNP) si-a revizuit estimarile in crestere. Mai exact, potrivit noilor date, la sfarsitul anului inflatia va fi de 3,2%, iar cursul va urca la 4,74 lei/euro.

Iar toate acestea, spun analistii, vor produce nenumarate efecte negative in lant: cresteri de preturi, putere de cumparare in scadere, presiuni ale angajatilor din privat asupra angajatorilor sa le mareasca salariile, ROBOR si IRCC in crestere, deficit comercial majorat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Viorica Dancila cresteri salariale, #Viorica Dancila crestere economica , #premier