Dancila a convenit cu Timmermans o comisie mixta privind MCV, cu experti din Guvern si de la Bruxelles

Vineri, 08 Martie 2019, ora 09:10
4370 citiri
Dancila a convenit cu Timmermans o comisie mixta privind MCV, cu experti din Guvern si de la Bruxelles
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Viorica Dancila a anuntat ca, in cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Bruxelles, a convenit cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, crearea unei comisii mixte, formata din experti ai Guvernului si de la Bruxelles, care sa analizeze punctual stadiul MCV si a reafirmat ca Executivul de la Bucuresti isi doreste ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, pe care il considera "discriminatoriu".

"Intr-adevar, am avut doua intalniri foarte importante, prima intalnire cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans - am abordat problema MCV-ului, am hotarat de comun acord sa infiintam o comisie care sa analizeze punct cu punct, o comisie formata din experti din Guvernul Romaniei, experti de la Bruxelles, astfel incat sa facem pasi importanti, pentru ca, asa cum stiti, noi ne dorim ridicarea MCV-ului.

Consideram ca MCV-ul este discriminiatoriu, pentru ca numai Romania si Bulgaria sunt supuse acestui Mecanism de Cooperare si Verificare si consideram ca atat obligatiile, cat si oportunitatile trebuie sa aiba un caracter egal pentru toate statele membre.

Deci, am convenit acest lucru, am convenit sa discutam in cadrul vizitei pe care Frans Timmermans o face luni in Romania sa discutam concret (...) si sa vedem cum vom face primii pasi in aceasta directie", a declarat Viorica Dancila, joi seara, la Romania TV.

Premierul a adaugat ca, in opinia sa, aceasta abordare este una corecta, pentru ca, "daca vrem sa avansam, trebuie sa avem dialog".

"Pe un dialog constructiv, pe probleme concrete, cred ca putem face pasi importanti, astfel incat sa solicitam pentru a nu stiu cata oara ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare", a spus Dancila.

Fiind intrebata daca in cadrul intrevederii cu oficialul CE s-a discutat si despre faptul ca in Justitia din Romania se redeschid dosare ca urmare a unor decizii ale CCR privind faptul ca judecatorii nu au fost alesi asa cum ar fi trebuit in completurile de judecata, premierul a raspuns: "Ca prim-ministru trebuie sa fiu atenta ca legea sa fie respectata si legea trebuie sa fie aceeasi pentru toti".

"Am vazut ca sunt aceste completuri de 5 care au fost alese, judecatorii au fost selectionati in mod ilegal. (...) Nu stiu care va fi decizia pentru fiecare proces in parte, pentru ca tot judecatorii vor infaptui justitia si decizia o vor lua domniile lor, dar, in acelasi timp, fiecare cetatean din Romania trebuie sa aiba certitudinea ca a fost judecat in mod corect si, din acest punct de vedere, eu cred ca trebuie sa sustinem acest lucru.

Am discutat inca de data trecuta cu Frans Timmermans, vom continua discutiile in Romania, i-am explicat faptul ca pentru mine, ca prim-ministru, este foarte important sa respectam statul de drept, sa avem independenta justitiei, sa luptam impotriva coruptiei, dar, in egala masura, pentru mine este important ca drepturile cetatenilor sa fie respectate, iar in Romania fiecare cetatean trebuie sa aiba dreptul la un proces corect.

Si cred ca acest lucru este foarte important si cred ca sunt in asentimentul tuturor cetatenilor, pentru ca poate decizia a fost buna, dar fiind un proces judecat de un complet care nu a fost legal, va exista intotdeauna impresia ca decizia respectiva nu este o decizie corecta. Si, atunci, cred ca trebuie sa dam posibilitatea tuturor sa aiba dreptul la un proces corect, chiar daca vor ramane aceleasi sentinte sau se vor modifica, acesta nu este atributul prim-ministrului si niciodata nu-mi voi permite sa intervin in justitie", a afirmat Dancila.

Citeste si Timmermans i-a spus lui Dancila ca e tot mai ingrijorat de ultimele evolutii din Romania. Guvernul a publicat clasicul film mut

Prim-ministrul s-a referit si la intrevederea pe care a avut-o cu Michel Barnier, negociatorul-sef al UE pentru Brexit.

"Am vorbit despre Brexit, am vazut stadiul in care ne aflam, intr-adevar, exista foarte multa incertitudine. Este important ce se va intampla pe data de 12 in Camera Comunelor, este important votul care se va da acolo, dar toate statele membre - si apreciez foarte mult modul in care a coordonat, modul in care a gestionat Michel Barnier - sunt de acord asupra faptului ca nu trebuie deschis acordul.

Chiar daca vor fi negocieri din punct de vedere politic, pot exista discutii, dar nu se va deschide acordul", a spus Dancila.

Premierul a adaugat ca Romania este pregatita pentru orice scenariu si va coopera foarte bine cu negociatorul-sef al UE pentru Brexit.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Dancila Timmermans comisie MCV , #premier