Dancila spune ca nu a primit scrisoarea lui Timmermans despre ordonanta pe completuri

Vineri, 15 Februarie 2019, ora 14:35
4621 citiri
Dancila spune ca nu a primit scrisoarea lui Timmermans despre ordonanta pe completuri
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Premierul Viorica Dancila sustine ca nu a primit scrisoarea trimisa de prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe tema ordonantei anuntata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in baza careia cei care au fost condamnati definitiv din 2014 si pana acum de catre completuri de judecata ale ICCJ declarate nelegal constituite sa poata face contestatie in anulare.

Dancila a spus ca a existat o scrisoare de la Timmermans, care insa a ajuns la ministrul Tudorel Toader, dar ca in ea nu era vorba despre ordonanta privind completurile de judecata, ci despre respectarea statului de drept si lupta impotriva coruptiei.

"Nu am primit aceasta scrisoare, a fost o scrisoare care a fost trimisa catre domnul ministru al Justitiei, nu a fost la completuri, a fost despre faptul ca trebuie sa respectam statul de drept, sa continuam lupta impotriva coruptiei si drepturile cetatenilor, ceea ce si facem", a spus Dancila, vineri, intrebata daca a primit aceasta scrisoare.

Timmermans a anuntat ca i-a scris lui Dancila despre ordonanta lui Toader

In 24 ianuarie, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis o scrisoare premierului Viorica Dancila. Tema a fost ordonanta anuntata de ministrul Justitiei Tudorel Toader, in baza careia cei care au fost condamnati definitiv din 2014 si pana acum de catre completuri de judecata declarate nelegal constituite sa poata face recurs in anulare.

"Comisia urmareste indeaproape discutiile din Romania privind posibila ordonanta de urgenta pe masuri extraordinare de apel ca urmare a doua decizii ale Curtii Constitutionale. Comisia deja a luat act de prima decizie privind completurile de 5 judecatori in raportul MCV.

Prim-vicepresedintele Timmermans a transmis ingrijorarile Comisiei si a cerut lamuriri in cadrul unei scrisori adresate premierului roman pe 24 ianuarie.

Amintim si ca presedintele Juncker s-a exprimat extrem de clar in ce priveste posibilitatea adoptarii unei amnistii in timpul vizitei sale recente la Bucuresti. Asa cum Comisia a spus in repetate randuri, este esential ca Romania sa revina pe drumul combaterii coruptiei pentru a asigura independenta judiciara si a evita si alti pasi inapoi", arata Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europene, intr-o declaratie pentru Ziare.com.

Toader i-a raspuns lui Timmermans la scrisoare

Sunt increzator ca Guvernul si Parlamentul vor da o solutie legislativa adecvata in cazul persoanelor condamnate de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte, este mesajul pe care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, l-a transmis prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Tudorel Toader i-a explicat lui Frans Timmermans ca in ultimele luni Curtea Constitutionala a dat doua decizii importante: prima declara neconstitutional protocolul semnat de Parchetul General cu SRI, a doua se refera la constituirea ilegala a completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte.

In cazul protocolului, Toader arata ca autoritatile asteapta publicarea motivarii deciziei CCR "inainte de a propune o solutie legislativa".

"O solutie legislativa se va lua dupa ce toti actorii relevanti vor fi consultati, cu respectarea procedurilor legale", mai arata Toader.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Viorica Dancila scrisoare Frans Timmermans, #Frans Timmermans scrisoare ordonanta completuri , #premier