Dancila spune ca va da o hotarare sa deblocheze rezidentiatul: Daca este posibil. Voi verifica!

Luni, 21 Octombrie 2019, ora 18:58
3261 citiri
Dancila spune ca va da o hotarare sa deblocheze rezidentiatul: Daca este posibil. Voi verifica!
Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul va adopta o hotarare privind deblocarea examenului de rezidentiat, dupa ce va verifica daca acest lucru este posibil, a declarat, luni, premierul demis Viorica Dancila.

Intrebata, la Palatul Parlamentului, de ce nu da Guvernul o hotarare pentru deblocarea rezidentiatului Dancila a spus: "Voi verifica. Daca este posibil acest lucru, cu siguranta voi face".

Mii de rezidenti, familiile lor, eventualii pacienti, spitalele in care acestia ar putea lucra de la 1 ianuarie, dar si generatia viitoare de absolventi risca sa fie afectati de amanarea examenului de rezidentiat din acest an, o manevra politicianista, cu efecte dezastruoase.

Ziare.com a publicat luni dimineata un material in care parlamentari si fostii ministri au explicat cum solutia e in pixul Vioricai Dancila.

Contactat de Ziare.com, Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei in Guvernul Boc (demis in 2009 prin motiune de cenzura, ca si actualul guvern), ne-a explicat cum ar putea fi rezolvata legal si rapid criza medicilor rezidenti, daca premierul Viorica Dancila si-ar dori cu adevarat acest lucru.

"Criza numirii medicilor rezidenti poate fi usor rezolvata de prim-ministrul Dancila, daca ar vrea sa o faca. In prima faza, premierul Dancila ar trebui sa emita o hotarare de guvern prin care sa completeze hotararile de guvern care organizeaza ministerele in cauza, Educatiei si Sanatatii, hotarare care sa prevada ca, in caz de vacanta a postului de ministru si absenta a delegarii atributiilor ministrului catre un secretar de stat, pentru a intampina blocarea activitatii ministerului, premierul poate emite o decizie prin care sa delege pentru o perioada determinata exercitarea atributiilor ministrului catre un secretar de stat inlocuitor la comanda ministerului.

In faza doi, premierul ar urma sa emita deciziile de delegare pe o perioada determinata a atributiilor catre secretarul de stat inlocuitor din minister.

In faza trei, secretarul de stat inlocuitor ar emite ordinul ministerial prin care sa rezolve criza. Intreaga criza s-ar incheia in 2 zile", ne-a explicat Predoiu.

Fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu, senator PSD, vede rezolvarea crizei in Parlament. Andronescu a fost demisa din Guvern de Dancila, inainte de inceperea anului scolar.

"Noi avem marti pe masa o lege care vizeaza si aspecte legate de rezidentiat. Incercam sa formulam un amendament potrivit caruia examenul de rezidentiat sa se desfasoare potrivit metodologiei de anul trecut, pentru ca greseala se leaga de faptul ca exista un articol care spune ca in fiecare an se elaboreaza o noua metodologie. Daca nu scriau, automat ramanea valabila metodologia anului trecut.

Al doilea aspect, mai de profunzime si cu bataie mai lunga, pe care eu o sa il propun: Trecerea rezidentiatului de la Ministerul Sanatatii la universitati, pentru ca rezidentiatul este o forma de invatamant postuniversitara si este normal si firesc ca diploma sa fie eliberata de universitate. Nu am fi fost astazi in situatia in care suntem daca rezidentiatul ar fi fost organizat de universitati. Diploma o da o universitate, asa cum se intampla in toata lumea.

Marti se va discuta subiectul la Senat, in comisiile reunite de Invatamant si de Sanatate", a declarat senatorul PSD pentru Ziare.com.

Vezi ce alte modalitati sunt pentru a debloca rezidentiatul

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dancila hotarare guvern deblocare rezidentiat , #premier