Dancila sustine in PE ca, fara Legile Justitiei, Parchetul se intoarce in era sovietica: MCV si-a ratat menirea! (Video)

Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 10:33
12470 citiri
Dancila sustine in PE ca, fara Legile Justitiei, Parchetul se intoarce in era sovietica: MCV si-a ratat menirea! (Video)
Foto: captura video

Premierul Viorica Dancila a luat cuvantul, miercuri, in plenul Parlamentului European, unde se dezbate respectarea statului de drept in Romania. Sefa Guvernului de la Bucuresti a citit de pe foaie un discurs agresiv in care a acuzat ca rapoartele MCV au omis "din neglijenta sau rea-vointa" sa mentioneze ceea ce ea numeste abuzuri ale justitiei si ca, astfel, mecanismul si-a ratat menirea si nu a adus nimic bun pentru cetatenii romani.

"Nu am venit sa dau socoteala, am venit ptentru ca va pretuiesc si va respect. Cer insa aceeasi pretuire pentru poporul roman pe care il reprezint.

Pentru cine vrem sa construim un sistem de justitie in Romania? Pentru MCV, pentru politicieni, pentru magistrati? Evident ca nu. Pentru cetateni.

De la cetateni trebuie sa inceapa orice discutie. Justitia sa fie garantia ca drepturile cetatenesti sunt respectate.

In ce fel a aparat MCV cetatenii romani de incalcarea grava a drepturilor lor? In rapoartele MCV s-a vorbit despre institutii, foarte bine, dar nu am vazut nimic despre incalcarile drepturilor omului si protocoalele secrete dintre servicii si institutii.

Milioane de romani s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete. S-au modificat probe, au fost martori santajati. Nimic despre aceste lucruri in rapoartele MCV.

Acest mecanism si-a ratat menirea pentru care a fost creat si cer oficial sa ni se spuna cine a redactat rapoartele MCV, cine a dat datele si a omis din neglijenta sau rea vointa aceste date grave", a acuzat Dancila in PE.

Vezi aici cum s-a desfasurat dezbaterea din Parlamentul European

Dancila face acuzatii grave folosind datele Inspectiei Judiciare

Premierul Romaniei a sustinut ca, fara adoptarea Legilor Justitiei in forma dorita de coalitia PSD-ALDE, parchetele vor fi folosite ca instrumente de opresiune a magistratilor, ca in era sovietica.

"Comisia de la Venetia spunea ca in sistemul sovietic Parchetul a reprezentat un instrument pentru a controla puterea judecatoreasca. Jumatate dintre magistrati au dosare la DNA.

Prin astfel de dosare contrafacute au fost inlaturati judecatori si procurori. In final, toti au fost achitati sau dosarele au fost clasate, dar ei au fost inlaturati. Noile Legi ale Justitiei le redau judecatorilor independenta. Niciun decident politic nu mai intervine in numirea si revocarea judecatorilor. Independenta e totala, nicidecum restransa", a sustinut Dancila.

Dancila foloseste aici datele publicate de Inspectia Judiciara dupa un control la DNA, care aratau ca in ultimii 3 ani si jumatate, mai bine de jumatate dintre procurorii si judecatorii din Romania au facut obiectul unor dosare penale. IJ a fost criticata atunci tocmai pentru ca a dat aceste cifre fara sa faca analiza completa si fara sa spuna ce reprezinta ele, astfel ca ele sa poata fi folosite tocmai in astfel de discursuri.

In realitate, aceste dosare apar pentru ca cetateni nemultumiti in instante fac plangeri impotriva personalului judiciar - de la procurori si judecatori la grefieri, iar legea obliga si, totodata, stabileste ca automat se deschide dosar penal.

Dancila ii acuza de "joc politic" pe cei care nu cred ce spune ea despre abuzurile din Romania

Dancila a spus ca, totusi, iese si un lucru bun, in viziunea ei, din dezbaterea de miercuri din Parlamentul European, si anume ca astfel au aflat si europarlamentarii despre abuzurile Justitiei din Romania.

Ea i-a pus sa se intrebe de ce nu au aflat de aceste "abuzuri" de care le-a vorbit ea din rapoartele MCV.

"Exista totusi si o parte buna a acestei intalniri: azi v-am infomat pe toti oficial despre abuzurile din Romania. De acum, nu se mai pot ignora aceste lucruri. Nu se va mai putea vorbi de Justitia din Romania, fara a se vorbi si despre aceste abuzuri, doar daca se face un joc politic fara nicio legatura cu Justitia.

Intrebati-va de ce vi s-au ascuns aceste lucruri. De ce nu vi s-a spus nimic daca totul era legitim si legal. Puneti-va aceste intrebari inainte de a ridica piatra impotriva Romaniei", a mai citit Dancila in plenul PE.

Dancila apara Jandarmeria in PE: A actionat cum se practica peste tot in Europa

Nu in ultimul rand, Dancila a tinut sa apare interventia violenta a jandarmilor din 10 august si in plenul Parlamentului European.

"Despre mitingul din 10 august voi spune doar cateva cuvinte. Vad ca este acuzata Jandarmeria Romana pentru ca a intervenit la un miting neautorizat impotriva unor manifestanti violenti care au incercat sa ocupe cladirea Guvernului.

Nu am vazut aceeasi pozitie fata de evenimentul de saptamana trecuta de la Bruxelles, sau fata de alte mitinguri din Franta, Spania, Germania, Marea Britanie, cand fortele de ordine au intervenit cu exact aceleasi mijloace si aceleasi proceduri ca cele folosite in Romania.

Nu pot accepta sub nicio forma ca Jandarmeria sa fie acuzata de actiuni si proceduri practicate peste tot in Europa. In final va cer un singur lucru: nu interziceti Romaniei ceea ce e permis in alte state ale Uniunii si nu permiteti ca in Romania sa se intample lucruri de neacceptat in alte state membre. Vrem sa va fim parteneri, dar vrem sa va fim parteneri egali. Nimeni, niciodata nu va putea intoarce Romania din parcursul ei european", a conchis Dancila.

#Dancila acuza MCV abuzuri justitie Romania , #premier