Datoria patriotica de a fi idiot

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 18 Iunie 2018, ora 10:15
29608 citiri

Patria ne cere azi sa fim idioti.

Altfel, nu se intelege cum de avem in fruntea Guvernului o persoana ca Viorica Dancila, care nu e in stare nici macar sa tina minte numele unui prim-ministru cu care se intalneste doua zile la rand.

Nici de ce a ajuns in fruntea Senatului un politician precum Popescu-Tariceanu, care le spune omologilor sai din mai multe tari europene ca Raportul MCV este alcatuit de "institutiile de forta" din Romania.

Si cu atat mai putin in ce conditii ne-am procopsit cu unul ca Eugen Nicolicea, care explica, pe un ton ritos, ca Parlamentul poate sa-l suspende pe presedinte si apoi sa se razgandeasca, evitand procedura referendumului inscrisa in Constitutie.

Daca patria nu ar fi asa de ingrata cu noi, cum s-ar putea ca un ministru al Transporturilor sa afirme ca, in ziua in care vom avea autostrazi, companiile multinationale ne vor parasi, ca sa mearga acolo unde exista unii mai saraci ca noi?

Si cum se face ca Liviu Dragnea isi avertizeaza colegii de partid ca pot fi arestati oricand de "statul paralel", care ar fi finantat de Uniunea Europeana si de NATO?

Daca a fi idiot n-a devenit o datorie, cum sa explici declaratiile partidelor din Opozitie care justifica numirea unui pesedist la SIE cu argumentul ca in acest fel e divizat partidul lui Dragnea?

Ce sa mai vorbim despre Maria Grapini, care voia deunazi ca ambasadorul nostru la Franta sa il someze pe presedintele Macron sa admonesteze redactia de la Charlie Hebdo si sa ceara scuze Romaniei pentru un desen publicat de gazeta satirica...

Sa nu credeti, insa, ca politica e izolata de societate, ca "modelele" ei nu se reproduc in diverse medii. Intrucat patria se hraneste cu idioti, pare de-acum firesc, de pilda, sa avem 30 de mii de copii de clasa a opta care nu se prezinta la examenul de capacitate, descurajati chiar de profesori, pentru ca nu cumva statisticile scolii sa fie "stricate" de rezultatele mai slabe ale unora dintre elevi.

Patria ne cere azi sa fim idioti. Trebuie sa rezistam sau, cum se spunea mai demult, sa mergem impotriva curentului.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Viorica Dancila premier Estonia, #Calin Popescu Tariceanu MCV, #Ministrul Transporturilor autostrazi , #premier