De ce este mai usor sa le tai studentilor bursa, decat demnitarilor indemnizatia?

Vineri, 26 Iulie 2019, ora 07:08
9309 citiri
De ce este mai usor sa le tai studentilor bursa, decat demnitarilor indemnizatia?

Mi se pare o rusine pentru social-democrati faptul ca omul "Nr. 2" al partidului - si cam tot cu acelasi numar la Guvern - incearca sa le taie bursele studentilor pe timpul vacantei, cand nu se duc la cursuri, si nu le taie nimic parlamentarilor, tot pe timpul vacantei, cand nici ei nu se duc la vreo sedinta. Bingo!

Nu merge asa, domnule Teodorovici, pentru unii muma si pentru altii ciuma. Hotarati-va odata: omul ori e platit cand sta in vacanta, ori nu e platit. Altfel, ar fi discriminare si chiar una grosolana de tot, sa nu te atingi de cel cu portofelul doldora, dar sa-l abtiguiesti la buzunar tocmai pe cel fara portofel.

Aproape n-as zice din capul locului ca este o rusine, daca ministrul Finantelor ar fi propus sa li se taie indemnizatiile de vacanta si lui Nicolicea, lui Iordache, Tariceanu si multi altii, dar n-a facut-o si nici nu pare sa faca asa ceva. Uitati-va la el: are domnul Teodorovici figura de om capabil sa-si dea singur foc la valiza?

Pe buna dreptate, reprezentantii studentilor au explicat cu titlu de exemplu ca situatia materiala a beneficiarilor de burse sociale nu se modifica atunci cand nu au cursuri, dar in acest timp, ei trebuie sa manance la fel ca atunci cand invata, sa se imbrace si chiar sa citeasca o carte.

Inteleg ca ministrul Finantelor este strans cu usa sa faca rectificarea bugetara, inteleg ca primarii din toata tara i-au pus sula-n coaste cu pretentiile lor, dar nu pricep cum de i-a venit in cap sa casuneze tocmai pe studenti, speranta tarii, viitorii intelectuali, capabili sa ne scoata afara din gaura neagra, unde tocmai ne arunca neintelectuala Viorica.

In opinia mea, studentii n-ar ajuta cu nimic vistieria tarii, daca ar circula mai rar cu trenul decat in prezent. Intr-o locutiune recenta pentru sustinerea ideii sale, domnul Teodorovici pretindea ca, din cauza studentilor care suprasolicita trenurile, veteranii nu mai gasesc locuri libere si raman pe jos.

Frumos adusa din condei! Adica, vezi Doamne, tocmai la un an de la Centenar, cand serbam Marea Unire, nu-i putem cinsti cum se cuvine pe veterani, din cauza studentilor plimbareti!

Horatat lucru, domnul Orlando traieste intr-o lume paralela si n-a urcat demult intr-un tren. Daca urca, stia ca rareori poti vedea in tren un veteran. Calculul aritmetic arata ca cel mai tanar veteran, daca a participat la razboi, trebuie sa fi fost nascut cel mai tarziu in 1924. Si asta, daca ar fi fost trimis direct pe front, fara nicio instructie militara, ceea ce facea Germania, dar nu facea niciodata Romania.

Dar, chiar si in cazul acesta extrem, veteranul ar avea azi cel putin 95 de ani. La varsta asta, este greu sa te ridici din pat, ca sa mergi la bucatarie, nu sa te duci la gara, ca sa iei trenul si sa te plangi ca n-ai loc, din cauza studentilor!

De altfel, cu tot respectul pentru domnul ministru, trebuie sa observ ca domnia sa nu numai ca nu s-a urcat in tren, dar nici nu s-a documentat in cele ce le afirma. Daca se documenta, afla ca studentii au gratuitate la clasa a doua, iar veteranii la clasa intai. Nu se intalnesc unii cu altii in acelasi vagon.

Oricat de multi studenti s-ar inghesui la clasa a doua, veteranii tot au loc la clasa 1, unde rareori se produce aglomeratie si niciodata din cauza studentilor. Unu-zero, domnu' ministru, recunoasteti?

Dar si mai de neinteles este avantul cu care tot dansul incearca sa umple visteria goala a statului, storcand buzunarele, tot goale, ale studentilor.

Caci asta citesti printre randuri, vazand ca vrea sa incaseze despagubiri de la absolventii care opteaza sa se angajeze in strainatate, dupa ce au studiat in tara. Ar dori ca ei sa nu plece, pana nu despagubesc statul de cheltuielile facute cu scolarizarea.

Cinic si grav: asemenea "despagubire" poate ar descuraja emigrarile, dar ar opri din drum orice intelectual dornic sa se intoarca inapoi in tara din care plecase si care pun pariu ca nu va accepta sa-i restituie "taxa" platita la plecare.

Ideea cu despagubirile a fost nu numai nascocita, dar si aplicata de inaintasii domnului Orlando din trecutul de trista amintire: regimul Ceausescu stabilise exact pretul cu care admitea plecarea - de obicei in Germania si Israel - a celor dornici sa emigreze. Pretul era in functie de studii: medii, superioare sau post-universitare.

Nici regimul de atunci, nici cel de acum nu au recunoscut motivele pentru care romanii fugeau din tara lor: in primul rand, politice si numai in randul al doilea economice. Atunci se saturasera de Ceausescu, acum s-au saturat de Dragnea, Dancila, Orlando, Olguta si altii ca ei.

Ei bine, in loc sa-i atraga pe toti acesti romani prin masuri politice si in primul rand o guvernare inteleapta, domnul Teodorovici incearca sa oblige absolventii la dragoste cu de-a sila, punandu-i sa plateasca scolarizarea.

Constitutia noastra stipuleaza in art. 32 ca "dreptul la invatatura este asigurat..." si ca "Invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acorda burse sociale de studii copiilor si tinerilor proveniti din familii defavorizate si celor institutionalizati, in conditiile legii".

Mai clar nu se poate: statul este obligat sa asigure gratuit accesul la invatatura si burse de studii, in anumite conditii. Nici vorba de obligarea absolventilor sa ramana in tara.

Pana si doamna Dancila si-a contrazis subordonatul, declarand ca "Guvernul Romaniei vrea sa creeze conditiile pentru ca studentii sa ramana in tara. Nu avem cum sa-i obligam si nici nu ar fi corect pentru studenti sa-i obligam".

Ma indoiesc ca asemenea declaratie provine din viziunea proprie a doamnei Dancila. Mai curand, este una din formulele declarative pe care le etaleaza in ultima vreme, ca sa se auda nu atat la Bucuresti, cat la Bruxelles, unde incearca sa-si recosmetizeze imaginea, sifonata in primul an de guvernare.

Doamna prim ministru l-a contrazis pe domnul Teodorovici, dar parca mi se pare ca asta nu din simt umanitar, etic sau moral fata de studenti, ci mai curand de teama celor de la Bruxelles, care ar ramane perplecsi, auzind cum ne dam europeni, dar le punem bete-n roate propriilor cetateni, cand doresc sa plece la lucru in Europa.

Daca n-ar fi teama de europeni, nu vad de ce ar gandi Orlando altfel decat Viorica, iar aceasta din urma altfel decat Dragnea, caci proverbul spune clar si fara echivoc: cum e turcul, si pistolul.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Eugen Teodorovici burse studenti, #Eugen Teodorovici cheltuieli scolarizare, #Eugen Teodorovici gratuitate studenti, #Eugen Teodorovici rectificare bugetara , #premier