CNCD: Declaratiile lui Dancila despre autisti nu reprezinta discriminare. Singurul care a votat impotriva a fost seful Consiliului

Luni, 26 Februarie 2018, ora 15:39
11505 citiri
CNCD: Declaratiile lui Dancila despre autisti nu reprezinta discriminare. Singurul care a votat impotriva a fost seful Consiliului
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Declaratiile premierului Viorica Dancila cu privire la "autistii" care dezinformeaza Parlamentul European nu reprezinta discriminare si se incadreaza in limitele libertatii de exprimare, a decis, luni, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Colegiul director al Consiliului a luat decizia dupa ce a dezbatut sesizarile depuse ca urmare a declaratiilor premierului facute in 15 decembrie intr-o emisiune la Antena3.

Presedintele CNCD, Asztalos Csaba, a declarat pentru Ziare.com ca votul a fost de 7 la 1, el fiind singurul care a votat separat de colegii sai.

"Eu am apreciat ca termenul de autist a fost folosit intr-un sens peiorativ si, avand in vedere faptul ca vorbim despre declaratiile unei persoane care se afla intr-o functie de inalta demnitate publica, o astfel de persoana trebuie sa fie mai atenta la exprimare si sa aiba o rigoare accentuata atunci cand face declaratii.

Iar termenul de autist in acest caz a fost folosit intr-un sens peiorativ, pentru a desemna atitudinea unor europarlamentari, iar acest lucru are efecte in mod indirect asupra persoanelor care sunt suferinde de autism in societate.

Acestea au fost argumentele mele. Argumentele colegilor au fost ca nu a existat o intentie a doamnei prim ministru de a discrimina o persoana cu autism, ca a fost la prima declaratie de acest gen si ca nu s-au depasit limitele libertatii de exprimare", ne-a declarat presedintele CNCD.

In ceea ce il priveste pe realizatorul emisiunii in care premierul a facut declaratia contestata, Mihai Gadea, presedintele CNCD ne-a explicat ca "si in cazul lui s-a decis ca nu exista o fapta de discriminare, daca doamna prim ministru nu a discriminat".

Asztalos Csaba a mai punctat faptul ca toate cererile pe acest subiect au fost conexate.

"Noi am avut autosesizare si procedural am facut citatia, am audiat si tot ce a sosit ulterior a fost conexat, vreo suta de sesizari. Dar nu toate sesizarile, adresele primite pe e-mail au fost semnate si au indeplinit cerintele. Nu se mai reia subiectul, orice alta plangere s-ar clasa", ne-a mai explicat acesta.

Conform legislatiei in vigoare, daca cineva este nemultumit de decizia de astazi a CNCD se poate adresa instantei de contencios administrativ.

Citeste mai multe despre: Consiliul pentru Combaterea Discriminarii in fata testului Dancila: Va da o sanctiune-exemplu sau va trece din nou cu vederea?

Ce a spus Dancila

Premierul i-a catalogat drept "autisti" pe cei care "dezinformeaza UE, in ciuda faptului ca stiu adevarul".

Ulterior, Dancila a cerut scuze, prin intermediul unui comunicat de presa, pentru declaratia pe care a facut-o.

Citește și:
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că progresiştii din România duc o campanie de denigrare împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul propunerii cultelor religioase ca...
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu îşi doreşte un alt USL, vorbind despre coaliţia actuală PSD-PNL şi UDMR. Acesta a reamintit că USL a fost făcut împotriva lui Traian Băsescu,...
#Viorica Dancila autism CNCD , #premier