Despre auto-amnistie si auto-gratiere

Autor: Remus Pricopie - profesor
Marti, 04 Decembrie 2018, ora 11:18
13342 citiri

Un om cu multa experienta politica, pe care-l respect, imi spunea recent: "Nu trebuie jucat pe extreme. Trebuie jucat pe centru, pentru Statul Roman".

Plecand de la acest deziderat, pe care-l consider corect, si in conditiile in care anumiti "purtatori de cuvant" ai PSD-ului de azi ne anunta degajati ca intr-o buna zi - iar aceasta formula vizeaza viitorul apropiat - Guvernul Romaniei va aproba o ordonanta de urgenta privind amnistia si gratierea, cred ca este important sa revedem, in sinteza, pe de o parte, "extremele" acestui joc foarte periculos si, pe de alta parte, "centrul", adica interesul nostru, al tuturor.

Nu ma aflu printre cei care considera ca, in Romania, legislatia in domeniul Justitiei este atat de buna incat nu trebuie sa fie modificata de catre Parlament.

Nu cred ca procurorii si judecatorii sunt perfecti - asa ceva nu exista nicaieri -, prin urmare nu cred ca este firesc sa spunem ca orice decizie sau actiune a lor trebuie tratata ca ceva de necontestat.

Nu trebuie sa aruncam in aer tara

Admit ca pot exista situatii punctuale pe care sa le revedem, atat in lege, cat si in modul in care aceasta este aplicata.

TOTUSI, in egala masura, NU POT SA ADMIT ca, sub pretextul unor corectii legislative sau a unor abuzuri punctuale, trebuie sa aruncam in aer tara si toata constructia democratica din ultimii aproape treizeci de ani.

Cred ca, prin adoptarea unei ordonante de urgenta care, in fond, vizeaza auto-amnistia si auto-gratierea (deoarece, oricat ai cauta, nu identifici interesul nostru, ca popor, dar in schimb poti sa vezi interesul unui grup de persoane aflate astazi la putere sau in proximitatea puterii), se incalca grav un principiu fundamental al oricarui stat de drept: nu legiferezi pentru unii, ci pentru toti.

Dincolo de argumentele juridice, mai apar si cele de ordinul bunului simt social: s-ar acredita ideea ca in Romania este suficient sa cuceresti puterea politica pentru ca apoi sa ai "dreptul" sa incalci orice morala publica.

Daca au fost inregistrate abuzuri - vezi situatiile de la Ploiesti -, cei vizati sa fie pedepsiti, ceea ce deja se intampla, in baza legislatiei in vigoare.

Cu toate acestea si in pofida reactiilor foarte vehemente din ultimii doi ani, atat din tara, din partea cetatenilor, dar si din partea prietenilor si partenerilor nostri internationali, unii din arcul guvernamental continua sa afirme ca anumite fapte penale pot si trebuie sa faca obiectul amnistiei si gratierii acum.

Altii, mai pe la colturi, vorbesc chiar de un adevarat "bal al condamnatilor", in conditiile in care nu cateva fapte penale, ci aproape toate faptele penale savarsite in exercitarea functiei publice vor fi sterse.

Suna absurd, dar se pare ca acest proiect de act normativ este deja redactat si asteapta, in mapele unor oficiali romani, declansarea procedurii de aprobare in Guvern, in regim de urgenta, desi legal nu se poate justifica urgenta, iar apoi publicarea imediata in Monitorul Oficial.

Imperativul "acum" nu se justifica

Este adevarat ca legea fundamentala si anume Constitutia Romaniei mentioneaza in mod explicit amnistia si gratierea. Totusi, sa ne uitam cu atentie la detalii: legislatia ne spune ca acest lucru se poate intampla numai in urma unui proces transparent, argumentat, cu consultarea tuturor institutiilor/organizatiilor din domeniu si, de preferat, in Parlament, dupa ce se obtine un larg consens la nivel politic.

Or, de la acest traseu si pana la auto-amnistie si auto-gratiere prin ordonanta de urgenta este o cale foarte lunga si nu lipsita de riscurile unor grave conflicte de interese, deci de accente penale. Prin urmare, imperativul "acum" nu numai ca nu se justifica, dar ar fi si contraindicat.

In final, in opinia mea, oricine ar fi prim-ministru al Guvernului Romaniei, daca este responsabil, daca intelege efectele unei ordonante de urgenta privind amnistia si gratierea asupra statului de drept, atunci sunt convins ca va fi in stare sa reziste presiunilor ilegitime exercitate de acel grup restrans de oameni, care este interesat numai si numai de blocarea actului de justitie, pana la identificarea unor solutii de a scapa definitiv de exigentele legii.

Daca nu va intelege toate aceste lucruri si va risca orice, inclusiv viitorul copiilor sai si ai nostri, semnand cel mai anti-romanesc si nociv act normativ de la 1989 si pana astazi, sub pretextul unui "PUNCT ZERO", marcat insa nu de TARA, ci de HOTI, atunci acel prim-ministru va fi, cu siguranta, consemnat in istorie la capitolul "Cei mai huliti dintre pamanteni".

Dancila intelege

Convingerea mea este ca doamna Viorica DANCILA, actualul prim-ministru al Guvernului Romaniei, o persoana pe care nimeni, niciodata, nu a acuzat-o de fapte de coruptie, intelege perfect gravitatea situatiei.

Asa cum Sorin GRINDEANU si Mihai TUDOSE nu au acceptat sa-si asume ceva ce nu le apartinea nici lor si nici tarii pe care o guvernau, evitand astfel sa intre in "clubul hulitilor", nici Viorica DANCILA nu cred ca o va face.

Sper ca timpul sa ne confirme aceasta convingere! Ar fi in interesul tuturor si nu al catorva.

Remus Pricopie este profesor universitar, specializat in comunicare publica, participare publica, educatie, politici publice si dezvoltare durabila. A studiat si efectuat stagii de specializare in noua universitati din cinci tari. A fost ministrul Educatiei si Cercetarii in perioada 2012-2014. In prezent este si presedintele Bordului Comisiei Fulbright US - Romania, vice-presedinte al Asociatiei Internationale a Universitatilor - IAU, presedinte al Forumului Academic Permanent Uniunea Europeana - America Latina si membru al World Academy of Art and Science (WAAS).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#ordonanta amnistie gratiere Dancila , #premier