Doamna Dancila a uzurpat prerogativele presedintelui. Va da socoteala?

Miercuri, 02 Mai 2018, ora 07:36
10155 citiri
Doamna Dancila a uzurpat prerogativele presedintelui. Va da socoteala?

Cazul doamnei Dancila, legat de scandalurile cu voiajul ei in Israel, plus refuzul de a se intalni cu presedintele tarii, este departe de a se fi incheiat.

In opinia mea, razboiul politic abia a inceput si numai armistitiul unei binevenite minivacante a oprit ostilitatile. Presimt zile fierbinti in urmatoarea perioada.

Cu cateva zile in urma, un post de televiziune difuza stirea, neconfirmata oficial, ca prim ministrul ar fi incercat sa-si depuna vineri demisia, insa Liviu Dragnea nu i-ar fi permis asa ceva. Ba chiar, se spune ca ar fi amenintat-o cu consecinte asupra familiei. Sa fie adevarat?

Un premier intre ciocan si nicovala

Indiferent daca stirea venita "pe surse" reprezinta un adevar sau nu, sunt tentat sa cred ca doamna Dancila se simte intre ciocan si nicovala. Inima ar trebui sa-i spuna ca a intrat intr-un joc care nu-i apartine, oricat de viteaza s-ar da in fata noastra. Se petrec fapte departe de caracterul ei bland, pe care partidul incearca sa-l remodeleze intr-unul bataios.

In opinia mea, doamna Dancila este o persoana onesta pana la un anumit punct, atasata dlui Dragnea tocmai prin onestitatea sa, vecina cu obedienta, ca sa nu spun cu slugarnicia.

Se stie insa ca, pentru slugarnici si pentru obedienti, exista un moment cand se umple paharul si nu mai pot sa reziste. Atunci, izbucnesc. Fara indoiala, dna Dancila a izbucnit cand s-a declarat brusc jignita de presedinte si a refuzat ostentativ intalnirea de la Cotroceni, pe care anterior o acceptase.

Ma intreb: oare fara niciun motiv acceptase initial "jignirea", iar apoi a intors foaia, devenind batoasa in fata presedintelui? Nu mi se pare in stilul dumneaei. Dar se potriveste ca o manusa la stilul domnului Dragnea, manuitorul din umbra al Guvernului.

Unde este acea doamna Dancila, care era prezentata in ianuarie ca fiind neconflictuala, echilibrata si pragmatica? Numai pragmatism nu dovedeste cineva care se comporta atat de vulgar cu seful statului, fara sa stie macar ce parghii are acesta in mana, ca sa-i ceara intr-o zi socoteala.

Un scenariu de cosmar pentru prim ministru

Se pare ca presedintele are parghii. S-au comentat deja mai multe scenarii, dar nu ma indoiesc ca exista si altele. Unul dintre ele ar putea sa-i produca insomnii pana la cosmar doamnei Dancila. Ma refer la art 87 al (1) si (2), din Constitutie, in care citesc:

(1) "Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii".

(2) "Presedintele Romaniei prezideaza sedintele Guvernului la care participa".

Asadar, in anumite situatii, presedintele poate lua parte la sedintele Guvernului la cererea prim ministrului, dar in cazul cand se dezbat "probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice", atunci preseditele poate lua parte la sedinte fara sa-i fi cerut nimeni acest lucru.

Cu o singura conditie: ca Guvernul sa-l instiinteze pe presedinte, in prealabil, atunci cand au loc asemenea dezbateri, nu sa le tina in mare secret. Rezulta ca prim ministrul are obligatia sa-l informeze pe presedinte asupra ordinei de zi a sedintelor, cel putin atunci cand acestea contin probleme de interes national, asa cum le-am citat mai sus.

In caz contrar, ar insemna ca Guvernul il obstructioneaza pe presedinele tarii de la indeplinirea prerogativelor sale legale si de la respectarea Constitutiei. Isi da seama doamna prim ministru in ce s-a bagat?

Mai mult decat atat, doamna Dancila nu are competenta sa prezideze ea insasi acele sedinte de guvern, la care ia parte presedintele. Numai dansul le poate prezida, daca a hotarat sa participe.

Iar premierul a organizat si a prezidat personal si secretos o sedinta pe teme de interes national privind politica externa. Ca un facut, nu numai politica externa este la mijloc, ci si apararea tarii, precum si ordinea publica, daca tinem seama de faptul ca drumul demarat de Guvern ar putea atrage spre tara noastra - Doamne fereste! - terorism international.

Evident ca doamna Vasilica-Viorica Dancila a uzurpat una dintre cele mai importante prerogative ale presedintelui Iohannis, aceea de a prezida sedinta Guvernului in cazuri specificate punctual in Legea Fundamentala.

Si nu numai ca a uzurpat-o, dar a incheiat si un memorandum secret, pe care am inteles ca l-a trimis intr-un mod total necondescendent presedintelui, spre stiinta.

Cine plateste oalele sparte

In opinia mea, un asemenea caz grav nu poate ramane fara urmari. Domnul Klaus Iohannis a apreciat corect ca prim ministrul nu face fata functiei ce i-a fost incredintata. Normal ar fi ca doamna Dancila sa paraseasca imediat fotoliul din fruntea Guvenului. Nu pentru ca i-a cerut presedintele. Pentru ca, intr-adevar, nu face fata.

Dar si pentru acel memorandum de care am vorbit si prin care isi exprima intentia de a angaja tara, numai prin vointa PSD fara sa consulte nici Parlamentul, nici Opozitia, nici populatia, mediile academice sau presedintele tarii.

PSD nu poate justifica memorandumul cu argumentul "facem pentru ca putem". Iar daca s-a facut numai pntru ca "poate" partidul, atunci anularea lui este inevitabila. Numai ca, daca s-ar anula memorandumul, tara ar fi pusa pusa intr-o situatie mai mult decat delicata explicand partenerului din Israel ca premierul tarii a angajat Romania contrar politicii celorlalte tari europene, cu care se afla constituita intr-o Uniune.

Intr-o asemenea situatie de teatru absurd, nimeni din lume n-ar mai discuta cu tara noastra daca doamna Vasilica-Viorica Dancila s-ar mai gasi inca in functie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Dan Barna: ”PNL a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”
Vicepreşedintele USR Dan Barna a afirmat luni, 22 aprilie, la Ploieşti, că PNL-ul pe care îl ştiau cei care credeau în democraţie şi în drumul european al României ”a murit sufocat de...
#Viorica Dancila memorandum, #Viorica Dancila demisie, #Viorica Dancicla Israel, #Klaus Iohannis presedinte , #premier