Doamna Viorica Dancila la Vatican sau caine surd la vanatoare

Luni, 14 Mai 2018, ora 08:16
15152 citiri
Doamna Viorica Dancila la Vatican sau caine surd la vanatoare

Intoarcerea de la Vatican a dnei Dancila si declaratiile sale facute la un post TV prieten au produs in tara zambete, ironii si unele trimiteri la popularul Bula.

Caci, intr-adevar, doamna Viorica a venit cu o veste exprimata ca si cum i-ar fi prezentat-o o vecina de dupa gard, nu insusi seful Bisericii Catolice: "Mi-a spus ca la inceputul anului viitor va veni in Romania".

Desigur, doamna prim ministru a crezut ca isi permite sa relateze orice despre o discutie purtata in spatele usilor inchise, contand ca nimeni nu va indrazni sa ceara la Vatican stenogramele discutiei, conform manierelor PSD.

Dar nu exclud nici cealalta varianta, pe care o banuieste presedintele Klaus Iohannis, ca doamna Dancila "n-a inteles bine ce s-a vorbit acolo". Nu stiu daca a spus-o cu ironie, dar eu am luat-o de buna. N-ar fi prima data cand dna Viorica Vasilica Dancila vorbeste despre ce nu pricepe.

Noroc ca a priceput nuntiul apostolic al Bisericii Catolice, persoana cea mai autorizata sa inteleaga si chiar sa corecteze ceea ce inaltul nostru demnitar de Teleorman spusese gresit.

Caci iata ce spune reprezentantul Sfantului Scaun: "atunci cand se va stabili vizita (deci nu s-a stabilit inca), anuntul acesteia va fi facut simultan de cele doua parti: Statul Vatican si Presedintia Romaniei".

Ce deduc de aici?

Sunt multe de dedus din aceasta jenanta situatie. Iata numai cateva din ele:

1. Ca vizita n-a fost inca stabilita. Adica Sfantul Parinte nu i-a spus doamnei Dancila ceea ce pretinde dansa ca ar fi auzit. Iar eu, dati-mi voie, cand apare o contradictie intre ce a inteles doamna Dancila a noastra si ce a rostit eruditul conducator al Bisericii Catolice, imi vine sa dau crezare fara sa ezit acestuia din urma.

2. Ca singurul in masura sa convina cu privire la invitarea unui sef de stat strain in Romania si sa anunte stirea in public este presedintele Romaniei. Asemenea eveniment se anunta la nivel egal intre state.

3. Ca doamna Dancila a stat degeaba noua ani la Bruxelles, daca nici dupa atata timp n-a inteles ca relatiile externe se desfasoara dupa uzantele diplomatice, nu dupa ureche.

4. Ca doamna prim ministru s-a dus acolo - vorba romanului - caine surd la vanatoare. Habar n-avea ca vizita papei Francisc fusese deja convenita cu presedintele tarii Klaus Iohannis, cand acesta vizitase Vaticanul, anul trecut. Presa consemna atunci: "A fost momentul in care seful statului roman l-a invitat pe papa Francisc in tara noastra, in 2018, cu prilejul ceremoniilor prilejuite de Centenarul Uniunii".

5. Ca, deci, performanta dnei Dancila n-a fost aceea de a invita Suvernaul Pontif la Bucurersti, ci de a amana sine die un demers deja facut si care viza prezenta papei Francisc cu prilejul Centenarului Unirii. Halal!

6. Ca a plecat creanga prin lume, fara sa-l consulte pe presedintele tarii, in ale carui prerogative intra politica externa si care parcursese deja acelasi drum anul trecut. Daca se consulta, ar fi avut de invatat.

7. Ca, una peste alta, dna Viorica-Vasilica ne-a facut inca o data de rasul curcilor, la nivel european. Aferim!

Arta de a-l "foarte incanta" pe cineva

In asemenea conditii, imi vine sa pun sub semnul intrebarii multe dintre cele ce le povesteste dna Dancila la TV cu privire la reusita vizitei sale. Ma opresc, de exemplu, la observatia ca intalnirea trebuia sa dureze o jumatate de ora, insa "papa a vrut sa discute mai mult", potrivit dnei Dancila, asa ca a durat in jur de 45 de minute.

Jurnalistii de la agentia italiana de presa askanews.it sustin insa ca intalnirea ar fi durat numai 25 de minute. Cine spune neadevaruri, doamna premier?

Dar asta nu e tot. Dna Dancila n-a ratat momentul sa plaseze si o mostra a limbajului de lemn pe care il stapaneste chiar mai bine decat limba engleza. Ia ascultati aici:

"M-a intrebat cum vad provocarile din Romania. I-am zis ca Romania trebuie sa se axeze pe mesaje pozitive, sa-si gaseasca consensul. Mi-ar place sa nu mai vad dezbinare intre generatii, categorii socio-profesionale si toti sa mergem pe acelasi drum. Papa a fost foarte incantat de mesajul meu".

Curat limbaj de lemn: mesaje pozitive, consensul, dezbinare intre generatii si, pana la urma, papa a ramas "foarte incantat" (penibil pleonasm), adica un fel de bravo mie, l-am dat gata!

Niciun cuvant despre adevaratele provocari din Romania: statul de drept atacat din toate directiile, peste un an de proteste non stop, trei guverne schimbate intr-un an si ceva, imixtiunea politicului in institutiile statului, inflatia, zero kilometri autostrazi construite, spitale noi ioc, scoli la fel, un program de guvernare nesustenabil si o topaiala fiscala fara egal in lume.

Acesta era raspunsul la intrebarea privind provocarile din Romania. Daca dna Dancila a raspuns altceva, inseamna ca ori n-a inteles intrebarea, ori raspunsurile erau pregatite la Bucurersti de dl Dragnea, fara sa stie care vor fi intrebarile.

Caci acesta este marele avantaj al limbajului de lemn: raspunsul se potriveste la orice intrebare.

Citește și:
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
USR a transmis marți, 6 decembrie, că mai sunt 25 de zile până când guvernul trebuie să abroge pensiile speciale, deoarece în caz contrar riscă să rateze un jalon din PNRR. Totodată,...
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marți, 6 decembrie, despre şansele României de a adera la Schengen, că încă sunt discuţii şi negocieri în această privinţă. „Încă se...