Doamna Viorica prinsa cu fofarlica

Luni, 16 Iulie 2018, ora 08:50
15160 citiri
Doamna Viorica prinsa cu fofarlica

Un europarlamentar roman amintea recent, pe pagina sa de Internet, o cutuma incetatenita la Bruxelles: atunci cand prim-ministrul unui stat care urmeaza sa preia presedintia CE poarta convorbiri cu liderii europeni, participantii tin, in final, o conferinta de presa comuna.

Dar iata ca, in loc sa apara in fata presei impreuna cu inaltii demnitari ai CE, dna prim-ministru a Romaniei s-a prezentat in final singura la o televiziune bucuresteana, vadit obedienta majoritatii noastre parlamentare, si a facut acolo declaratii unilaterale.

Cand vorbesti unilateral, logica imi spune ca te feresti de cel care ar putea sa te contrazica. Este ceva de genul "va spun eu, ca a zis el". Dar "el" nu-i de fata. Ce garantie am ca "el" a spus exact ce a inteles dumneaei? Ce garantie am ca dansa n-a inteles exact pe dos? Pot fi sigur ca nu i-a rastalmacit vorbele?

Adica, mai pe sleau, ce garantie am ca doamna prim-ministru este de buna credinta si nu improvizeaza explicatii pro domo, ca sa se fandoseasca la Bucuresti cu vestile bune aduse de la Bruxelles si sa para irezistibila, atunci cand sustine interesul "national"?

Imensa distanta de la promisiune la monitorizare

Punandu-mi atatea intrebari, m-a cam mirat afirmatia doamnei Dancila, cu privire la raportul MCV: "Domnul presedinte Juncker a spus ca acorda sprijin Romaniei pentru ca atunci cand va prelua presedintia sa nu avem MCV".

Asta a inteles domnia sa, sau, cum spuneam mai sus, s-a facut ca intelege. Dar iata ce a inteles purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, dl Christian Wigand, cu privire la aceleasi subiect si aceleasi convorbiri de rang inalt de la Bruxelles:

"Cu privire la MCV, presedintele Juncker a subliniat ca Comisia monitorizeaza in continuare deciziile din Romania si ca este crucial sa nu fie pus in pericol progresul obtinut".

Alta gasca, in alta traista. Caci una este sa promiti sprijin pentru ca MCV sa dispara pana la 1 ianuarie 2019 (cand Romania va prelua presedintia CE) si alta este sa subliniezi ca monitorizezi in continuare, fara sa dai termen, si chiar sa atragi atentia cat de crucial este sa nu fie pus in pericol progresul obtinut.

Asta bate cu ce stiam si pana acum. Dl Juncker a afirmat nu o data ca va sprijini Romania in problema invocata, aratand insa ca rezultatul nu depinde de dansul, ci numai de noi, romanii: sa indeplinim criteriile pentru ridicarea raportului MCV. Altfel, degeaba sprijina.

Cine este nemultumit? Dl Juncker sau dna Dancila?

In cadrul aceluiasi interviu, dna prim ministru sustine ca "Am fost intrebata despre situatia din Romania. S-a aratat nemultumirea faptului ca nu exista consens, ca exista o lupta politica permanenta".

Observati nuanta? Dna Dancila a fost intrebata ceva, nu spune in ce fel a raspuns la intrebare, dar explica nemultumirea partenerilor. E la mintea cocosului: nemultumirea lor era, de fapt, nemultumirea ei, dornica sa fie mangaiata pe crestet in problema non-consensului si a luptei politice.

Caci lupta politica este un atribut al democratiei, iar consensul nu-l intalnim decat in regimurile totalitare, acolo unde o patesti daca ai alta parere. Nu-mi vine sa cred ca dnii Juncker sau Timmermans sa fi confundat democratia cu dictatura. Mai curand as zice ca dna Viorica s-a grabit sa ne aduca vesti despre ce a spus dansa acolo decat despre ce a auzit de la interlocutori.

Iata insa cum relateaza raspunsul inaltilor demnitari europeni la informarile dnei Viorica acelasi Christian Wigand, purtator de cuvant european: "Presedintele Juncker l-a incurajat pe premier sa lucreze pentru revenirea la un discurs politic normal in tara".

Cum, adica, normal? Adica, zic eu, actualul discurs, cel care se refera la consens si lupta politica, este anormal. Adevaratele probleme ale Romaniei se cunosc la Bruxelles si ele nu pot fi ascunse sub pres: lipsa resurselor financiare (indeosebi pentru investitii), lipsa acuta de personal dupa ce specialistii au parasit tara in numar mare, inflatia, deficitul valutar, cresterea indicelui ROBOR care apasa pe umerii celor indatorati la banci, greutatile in combaterea coruptiei si altele, destule.

Iar dna Dancila, ca un adevarat politruc, in loc sa faca referire la problemele reale ale tarii, se plange ca n-are consens si ca o oboseste lupta politica. Merde!

Cine "are" abuz in serviciu si cine "n-are"

Imi vine greu sa ascult discursul unilateral al dnei Vasilica, fara sa tin seama de intelepciunea predecesorilor: "audiatur et altera pars", adica "a se asculta si cealalta parte". Respectiva "cealalta parte" este liderul european, care a ascultat spusele dnei Dancila, probabil asa cum relateaza dansa: "Am vorbit despre abuzul in serviciu. Am reiterat ca numai 7 state au abuz in serviciu. Majoritatea statelor nu stiu ce inseamna abuzul in serviciu". A ascultat, dar nu stim ce a raspuns.

Ca sa vedeti, majoritatea statelor habar n-au ce inseamna abuzul in serviciu, dar dna Dancila - documentata desigur - a aflat. Bravos. Felicitari. Si crede ca ne face KO, daca precizeaza: sapte state europene "au" (sic) abuz in serviciu. Prin excludere, celelalte "n-au".

Intrucat n-a precizat care anume sapte state "au", iar problema pusa la general mi s-a parut suspecta, am cercetat paginile de profil pe Internet, folosind traducerea google acolo unde nu cunosc limba respectiva, si iata ce a rezultat:

In Lituania exista abuzul in serviciu prevazut in legislatie si se pedepseste cu inchisoare pana la 6 ani si cu interdictia de a mai ocupa unele functii sau a desfasura unele activitati.

In Serbia exista si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 8 ani, iar daca prejudiciul depaseste 1.500.000 de dinari, inchisoarea poate ajunge la 12 ani.

In Albania exista si se pedepseste cu inchisoare pana la 7 ani, atunci cand nu se cumuleaza cu o alta infractiune, care poate mari pedeapsa.

Si in Italia exista, iar inchisoarea merge de la 1 la 4 ani.

In Portugalia se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani, plus amenda, in unele cazuri.

In Croatia exista si se aplica pedepse, diferentiate in trepte, de la 1 an la 10 ani.

In Austria exista si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Daca paguba a fost produsa in beneficiul unei persoane fizice sau juridice straine si depaseste 40.000 de euro, pedeapsa creste de la 1 an la 10 ani.

In Ungaria exista si se pedepseste cu inchisoare pana la 3 ani.

In Franta fapta se pedepseste cu inchisoare (5 pana la 10 ani), iar intentia cu amenda (75.000 la 150.000 de euro)

In Belgia se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani si cu amenda de la 500 la 100.000 euro.

In Germania exista, iar misiunea diplomatica la Bucuresti informeaza ca "pedepsele ajung de la amenzi modeste pana la masuri disciplinare si chiar pedepse considerabile cu privare de libertate".

In Rusia, in anumite conditii prevazute in art 3c din Legea penala, se asimileaza cu crima. In alte cazuri, privarea de libertate poate ajunge la 10 ani, plus interzicerea unor drepturi politice timp de trei ani, dupa eliberare.

In Spania sunt prevazute pedepse cu privare de libertate sau amenzi, in functie de felul abuzului: financiar, fizic, social, sexual, spiritual.

Abuzul in serviciu este frate cu Spaga

Cred ca e destul. Am depasit cifra de sapte, demonstrand ca dna Viorica spune neadevaruri. Nu folosesc limbajul dumneaei si nu spun ca minte. Termenul nu este in limbajul meu.

Dar in opinia mea nu este important numarul mare sau mic al statelor care sanctioneaza penal abuzul in serviciu. Importante sunt circumstantele in care se incadreaza Romania.

Nu intamplator, spaga este un termen devenit foarte popular la noi in ultimele decenii. Este greu sa obtii o aprobare intr-o institutie, fara sa interesezi cumva functionarul de la ghiseu, seful functionarului, seful sefului si directorul tuturor sefilor.

Dar asta nu-i nimic. Spaga este adesea cuvantul de ordine ca sa obtii diplome, sa te califici in masterate si doctorate, sa devii peste noapte jurist dupa ce fusesesi inginer, sa devii licentiat dupa ce nu fusesesi nimic, sa-ti atribui terenuri si paduri.

Pe scurt, fara abuz de serviciu, n-ar exista nici spaga, iar eu ma indoiesc ca numai sapte state, ale caror nume nu le stiu si pe care dna Viorica le tine in secret, condamna abuzul in serviciu, iar restul au dat liber la spaga.

Si, mai ales, ma indoiesc ca, in baza acestui argument, ar trebui sa dam liber si noi, pentru ca altfel n-am fi europeni!

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#incetare raport MCV, #Viorica Dancila raport MCV, #presedintia Consiliului Europei, #abuz in serviciu dezincriminare, #abuz in serviciu Europa , #premier